Noul sistem de impozitare a clădirilor ar trebui simplificat, păstrându-se ceea ce este bun și renunțându-se la complicații, cum sunt prevederile referitoare la valoarea impozabilă, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș, la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la Banca Națională a României.
”Ar trebui să îmi pun cenușă în cap pentru că schimbarea sistemului de impozitare a clădirilor a pornit și de la o propunere a mea, când eram în consultanță”, a spus Biriș, arătând că efectul noilor cote stabilite în funcție de destinația clădirii nu au dus la o reașezare a taxării, așa cum s-a intenționat, pentru că autoritățile locale au menținut diferențe între clădirile nerezidențiale ale persoanelor fizice și cele ale firmelor.
Persoanele fizice votează, iar persoanele juridice nu, a explicat Biriș cauza menținerii taxării diferite. Astfel, consiliile locale au decis, în general, să impună cota minimă de 0,2% pentru clădirile nerezidențiale ale persoanelor fizice, în timp ce pentru firme au ales cota maximă de 1,3%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totodată, el a arătat că sistemul este complicat și de valoarea impozabilă care poate fi cea de piață (reieșită dintr-un raport de evaluare) și cea prestabilită în Codul Fiscal.
”Noi le avem pe amândouă. De ce să fie simplu, când poate să fie complicat?”, s-a întrebat Biriș, precizând că aceste modificări au fost făcute de instituție înainte ca el să fie numit secretar de stat.
”La persoanele juridice valoarea impozabilă este cea de inventar, care depinde de valoarea construcțiilor. La cele noi este egală cu prețul de construcție, care depinde de mărime, calitatea clădirii, arhitectură. După ce faci o clădire îți dai seama că trebuie să plătești o taxă pe investiție”, a afirmat Biriș, arătând că susține simplificarea sistemului de taxare, inclusiv din poziția de secretar de stat.
Noul sistem de impozitare a clădirilor a fost introdus de la 1 ianuarie 2016 și stabilește cote diferite în funcție de destinația clădirii. Astfel, cotele sunt între 0,2% și 1,3% pentru clădirile nerezidențiale și între 0,08% și 0,2% pentru cele rezidențiale. Complicații au apărut în cazul persoanelor care dețin clădiri mixte, de tipul apartament în care este înregistrată o firmă sau PFA. Din cauza neclarităților în aplicare, Finanțele au modificat normele. Proiectul a fost aprobat pe 11 martie de Guvern, dar nu a fost, încă, publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.