Becali, la Ministerul Justiției pentru grațiere: Ăla care a furat un cârnat este la pușcărie, ăla care a furat 200 de milioane este grațiat. Directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi

Becali, la Ministerul Justiției pentru grațiere: Ăla care a furat un cârnat este la pușcărie, ăla care a furat 200 de milioane este grațiat. Directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi

Sursa foto: Facebook Bianca Oanea

scris 30 ian 2017

Finanțatorul FC Steaua, Gigi Becali, a spus luni, la dezbaterea de la Ministerul Justiției, că OUG privind grațierea este "un proiect șmecherește”, pentru că cel care a furat un cârnat este la pușcărie, iar un altul care a furat 200 de milioane este grațiat. Becali a mai spus că directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi și a cerut ca șeful ANP Marius Vulpe, care este prezent la dezbatere, ”să fie dat afară”.

"Este un proiect șmecherește. Vă dau cazul Vișinescu: iese peste trei ani. De aia oamenii ies în stradă. Eu am propus între trei și patru ani pentru abuz în serviciu. Eu am fost acolo (în penitenciar, n.r.) și știu. (…) Ăla care a furat un cârnat e la pușcărie, ăla care a furat 200 de milioane este grațiat. Directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi”, a spus Becali în intervenția sa la dezbaterea publică de la Ministerul Justiției.

Urmărește-ne și pe Google News

Becali a arătat că cea mai mare problemă a pușcăriilor este Administrația Națională a Penitenicarelor. „Am un coleg care în patru ani nu a venit niciodată acasă”, a adăugat Becali, conform News.ro.

El a susținut că, dacă tot se face o "lege a grațierii”, trebuie ca prevederile acestea să permită să iasă 6.000 sau 7.000 de oameni din închisori. "De exemplu, șantajul ar trebui trecut în proiect”, a precizat Becali.

Gigi Becali a fost încarcerat din 20 mai 2013 până în 3 aprilie 2015, când a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Poarta Albă, după ce a executat o treime din pedeapsa de trei ani și șase luni de închisoare primită în cele trei dosare, respectiv cel privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării, dosarul "Valiza" și cel al sechestrării persoanelor care i-au furat mașina.

În timpul dezbaterii, în sală sunt prezentate cu un videoproiector imagini din mai multe închisori.

Reprezentantul unei organizații din Timișoara a spus, în intervenția sa, că nu înțelege de ce se mai dezbat aceste ordonanțe de urgență și a adus o listă cu 2.000 de semnături ale unor oameni care se opun proiectelor.

"Am aici 2.000 de semnături care se opun acestor proiecte. Cerem să se retragă proiectele și să meargă pe lege organică”, a spus acesta.

Cele 22 de taxe nefiscale încasate până acum de MAI care dispar de la 1 februarie CITEȘTE ȘI Cele 22 de taxe nefiscale încasate până acum de MAI care dispar de la 1 februarie

Peste o sută de oameni participă la dezbaterea publică a proiectelor de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea codurilor penale, alături de ministrul Justiției fiind directorul Administrației Naționale a Penitenicarelor și secretari de stat din MJ.

Ministrul Justiției a spus, la începtul dezbaterii, că de proiectul privind grațierea nu vor beneficia violatorii, criminalii, cei acuzați de fapte de corupție, și nici recidiviștii, iar condiția pusă este legată de recuperarea prejudiciilor.

În ceea ce privește proiectul de ordonanță privind modificarea codurilor penale, ministrul Justiției a spus că, săptămâna trecută, Curtea Constituțională a decis că încă șase articole din codurile penale sunt neconstituționale, iar în aceste condiții se impun noi modificări.

"Ascultăm toate părerile și opiniile și vrem să ne asigurăm că toate opiniile și argumentele vor fi integrate în aceste acte, astfel încât ele să nu plece din Minister fără opiniile împărtășite”, a spus Iordache.

Timpul alocat fiecărei intervenții este de trei minute pentru fiecare asociație, respectiv participant individual.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absența ministrului Justiției, Florin Iordache, a dat, în 25 ianuarie, aviz negativ proiectelor de ordonanță de urgență privind grațierea și modificările codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.

Pe această temă, președintele Klaus Iohannis a declanșat procedura pentru organizarea unui referendum. Președintele contestă cele două ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea codurilor penale.

Proiectul de ordonanță de urgență promovat de Ministerul Justiției prevede grațierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum și jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreținere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani și a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviștilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei și nici celor care comit infracțiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal și din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenție nivelul maxim al pedepsei și eliminând sancțiunea cu interdicția privind ocuparea unei funcții publice.

În ceea ce privește conflictul de interese, printre cei menționați că beneficiari ai folosului patrimonial de pe urmă faptei comise de funcționarul public nu se vor mai regăsi și cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunțurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de șase luni de la data comiterii faptei reclamate.

viewscnt
Afla mai multe despre
becali
ministerul justitiei