Baroul București: Afirmațiile șefului ANAF referitoare la „case obscure de avocatură” aduc atingere profesiei

Baroul București: Afirmațiile șefului ANAF referitoare la „case obscure de avocatură” aduc atingere profesiei
scris 7 feb 2016

Consiliul Baroului București consideră că afirmațiile președintelui Fiscului, referitoare la casele de avocatură obscure care găzduiesc mii de firme fantomă, aduc atingere prestigiului profesiei, se arată într-un comunicat al instituției care precizează că acest mod de stabilire provizorie a sediilor sociale este confirmat de Ministerul de Finanțe.

„Față de afirmațiile formulate în spațiul public de către un reprezentant al Agenției Naționale de Admninistrare Fiscală, potrivit cărora „case obscure de avocatură din București găzduiesc la propriul sediu mii de firme fantomă“, Consiliul Baroului București consideră că este regretabilă utilizarea termenului de «obscure», pentru a se referi la  forme de exercitare a profesiei, constituite cu respectarea prevederillor legii și a Statutului profesiei de avocat. Consiliul Baroului București consideră că utilizarea unor astfel de expresii este de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”, se arată în comunicatul semnat de  decanul baroului, avocatul Ion Dragne.

Urmărește-ne și pe Google News

Comunicatul precizează că „Ministerul Finanțelor Publice, prin adresa nr. 440633/2011, a confirmat că stabilirea provizorie a sediului social al unor societăți comerciale la sediul profesional al avocatului reprezintă una dintre formele de exercitare a profesiei de avocat, reglementată prin dispozițiile art. 3 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 51/1995 și art. 104 și art. 105 din Statutul profesiei de avocat. Din această perspectivă,  este întărită concluzia că avocatul nu poate fi acuzat pentru că își exercită profesia, în limitele legii”.

Recent, șeful ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a declarat că există case obscure de avocatură care se folosesc de statutul special al profesiei și găzduiesc la propriul sediu mii de "firme fantomă", activate la un anumit moment și introduse în lanțuri de tranzacționare pe piață.

"Există câteva firme de avocatură în București, care, prevalându-se de o prevedere a Legii speciale a profesiei de avocat, la propriul sediu au înființate și funcționează câteva mii de firme care, de regulă, sunt activate și introduse în lanțuri de tranzacționare. O mare parte dintre aceste firme, prin controale operative, le «distrugem» în activitatea curentă, dar este absolut necesar să nu mai permitem pătrunderea în lanțurile de tranzacționare, prin atribuirea codului de înregistrare în scop de TVA, și a altor astfel de firme", a spus șeful ANAF. El nu a dorit să indice care sunt aceste case de avocatură, precizând doar că este vorba de firme de avocatură "ușor obscure".

 

viewscnt
Afla mai multe despre
case obscure de avocatură
baroul bucurești
anaf
cod de tva
firme fantomă