ASF vrea evaluări dure pentru șefii din asigurări și pensii private

ASF vrea evaluări dure pentru șefii din asigurări și pensii private
scris 26 nov 2015

Un proiect de regulament făcut public de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) impune noi criterii pentru evaluarea conducerii executive și a persoanelor care ocupă poziții-cheie în societățile supravegheate de instituție. Sunt introduse cerințe noi care țin nu numai de pregătirea universitară și profesională sau de experiența în domeniu, ci și de integritatea și performanțele în afaceri ale celor propuși.

Potrivit proiectului de regulament, ASF poate trece la evaluarea persoanelor vizate în orice moment, pe parcursul procesului de supraveghere. Sunt vizate conducerile firmelor de asigurare, ale administratoruilor de fonduri de pensii, precum și ale brokerilor din domeniul bursier. “ASF determină  adecvarea persoanelor evaluate în următoarele situații: a) în cazul unei cereri de autorizare a entității reglementate; b) în cazul solicitării de aprobare a unei persoane în procesul de desfășurare a activității; c) în cadrul procesului de supraveghere a entității reglementate”, arată documentul citat. În cazul în care este vorba despre o numire nouă, societatea este obligată să facă o evaluare prealabilă a persoanei respective și să trimită concluziile către ASF, cu 30 de zile înainte de începerea exercitării atribuțiilor, alături de un chestionar ce trebuie completat de către persoana vizată.

Urmărește-ne și pe Google News

Ce posturi intră la evaluare

Se supun evaluărilor  toate persoanele din conducerea executivă a firmei (directori generali, directori generali adjuncți, membri ai Directoratului), precum și cele care ocupă poziții-cheie în societate. Potrivit definiției din proiect, funcții-cheie ocupă “persoanele ale căror atribuții au o influență semnificativă asupra realizării obiectivelor strategice ale entității reglementate, care nu sunt membri ai structurii de conducere”. Concret, este vorba despre angajații cu funcții de conducere în departamentele cu atribuții în evaluarea și administrarea riscurilor și control, dar și despre directorii de investiții ai fondul private de pensii.

Proiectul ASF menționează că prevederile nu se aplică persoanelor care ocupă “funcții critice”, așa cum este acest termen definit în Legea 237/2015, care transpune în legislația locală prevederile Directivei Solvency II. “Funcțiile critice sunt cel mai bine definite în legea rezoluției în asigurări. Este vorba despre acele poziții fără de care activitatea asigurătorului nu poate continua. Fiecarea firmă de asigurare trebuie să arate care sunt aceste funcții critice și să trimită lista către ASF. Ar fi trebuit ca până acum să existe deja aceste analize. Ca să vă dau un exemplu clar, o funcție critică poate avea șeful departamentului IT, fără de care în caz de cutremur major nu mai pot fi recuperate bazele de date cu polițele emise de asigurător. Poate fi și cineva de la departamentul daune, de exemplu”, explică un avocat specializat în domeniu.    

Managerii cu eșecuri majore nu se mai califică pentru conducerea asigurătorilor

Documentul eleborat de ASF propune criterii de evaluarea care vizează inclusiv performanțele anterioare ale celor propuși pentru funcții de conducere. Astfel, ASF arată că, printre altele, sunt relevante în evaluare “rezultatele financiare și profesionale ale entităților deținute sau conduse de persoana supusă evaluării sau în cadrul căreia persoana respectivă a avut o participație majoritară, luându-se în special în considerare procedurile de reorganizare, faliment și lichidare și dacă și în ce mod persoana respectivă a contribuit la situația care a condus la aceste proceduri”. Persoanele propuse trebuie să aibă o experiență de minimum 5 ani în cazul care candidează pentru o poziție în conducerea executivă și de cel puțin 3 ani în cazul în care doresc o altă funcție-cheie. Un aspect relevant în analiza candidatului îl constituie și “respingerea, respectiv revocarea, retragerea sau încetarea unei înregistrări, aprobări, apartenențe sau licențe pentru practicarea unei activități sau profesii ori excluderea sau interzicereade a mai desfășura activități într-un domeniu de către o autoritate de reglementare”. ASF mai menționeză și că trebuie luată în calcul pregătirea univesitară a celui propus. De asemenea, noile propunerile ASF mai spun că cel puțin un membru din conducerea executivă a societăților supravegheate trebuie să fie român sau să facă dovada faptului că poate vorbi limba română.

Criterii de integritate

Proiectul ASF aduce mai multe premiere și în ceea ce privește criteriile de moralitate impuse persoanelor care doresc să ocupe funcții de conducere. Astfel, evaluatorii vor urmării dacă există “indicii rezonabile privind posibilitatea afilierii la un anumit grup de interese sau riscul de a fi supus unor influențe din exteriorul entității, situații care ar putea să-i afecteze corectitudinea, independența sau imparțialitatea deciziilor; indicii rezonabile care să conducă la existența unor rezerve privind integritatea, buna reputație sau comportamentul profesional”. Sunt vizate eventuale condamnări, dar și sancțiuni primite pe linie profesională, cum ar fi amenzile date de ASF.

A treia linie de evaluarea este cea de guvernanță, care se referă la relația persoanei propuse cu acționariatul sau compania. ASF spune că vor fi luate în calcul posibilelel conflicte de interese sau relații anterioare cu acționarii. Vor fi analizate, arată proiectul, “relațiile personale, profesionale sau alte relații economice cu membrii structurii de conducere din cadrul aceleiași entități reglementate, din societatea-mamă sau din cadrul altor entități ale grupului de care aparține entitatea reglementată; iii) relațiile personale, profesionale sau alte relații economice cu acționarii care dețin controlul asupra entității reglementate, a societății-mamă sau a altor entități din cadrul grupului.”.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
solvency ii
evaluarea manageri
asf
criterii manageri
pozitie cheie
firme asigurare