ASF: Se constată o deteriorare a situației profitabilității la nivelul pieței locale de asigurări. Potențiale riscuri și vulnerabilități

ASF: Se constată o deteriorare a situației profitabilității la nivelul pieței locale de asigurări. Potențiale riscuri și vulnerabilități
scris 19 aug 2019

Piața asigurărilor din România se confruntă cu o deteriorare a situației profitabilității în condițiile în care rata combinată a daunei a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, o valoare de valoare de 110,6%, de la 99% în perioada similară a anului 2018, se arată în primul raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind stabilitatea piețelor financiar nebancare.

"Rata combinată a daunei este un alt indicator important al profitabilității societăților de asigurare, din perspectiva costurilor totale pe care acestea le au pentru administrarea polițelor (costuri aferente daunelor + cheltuieli de distribuție și administrative). O rată combinată a daunei supraunitară indică pierderi pentru asigurători (costuri cumulate ce depășesc primele brute încasate aferente polițelor vândute). Rata combinată a daunei calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale s-a situat în trimestrul I 2019 la o valoare de 110,6%, în creștere comparativ cu indicatorul aferent aceleiași perioade din anul precedent ce înregistra o valoare ușor sub nivelul de 100% (99%). Așadar, și din perspectiva acestui indicator se constată o deteriorare a situației profitabilității la nivelul pieței locale de asigurări", se spune în document.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ ANCOM introduce un tarif reglementat mai mic, pentru reducerea costului la apelurile mobile CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ANCOM introduce un tarif reglementat mai mic, pentru reducerea costului la apelurile mobile
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit datelor ASF, rezultatul net financiar al industriei asigurătorilor, respectiv diferența dintre profitul net și pierderea netă a jucătorilor de profil, a fost anul trecut de 37,52 milioane de lei, de la 449,57 milioane de lei în 2017.

"În trimestrul I 2019, se observă o creștere a ratei combinate a daunei pentru asigurările auto (clasa A3 - CASCO și A10 - RCA) comparativ cu perioada similară a anului anterior. Toate cele 14 societăți de asigurare care practică asigurări CASCO au înregistrat în Q1 2019 o rată combinată a daunei mai mare de 100%, cea mai mică valoare fiind de 102%, în timp ce nivelul maxim atins s-a situat la 199%. Comparativ cu perioada similară a anului anterior, se observă creșterea medianei ratei combinate a daunei, astfel că 7 dintre cele 14 societăți dețin o rată combinată sub valoarea medianei de 133%", se precizează în document.

Rata combinată a daunei pentru clasa A10 a crescut în primul trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, atât la nivel cumulat, pe total piață, cât și la nivel individual pentru aproximativ toate societățile de asigurare, cu o singură excepție.

"Toate societățile (dintre cele care practică și RCA) au înregistrat rate combinate ale daunei pentru clasa A10 supraunitare la 31 martie 2019, iar 5 dintre cele 10 societăți de asigurare care practică asigurări din clasa A10 au înregistrat rate combinate sub valoarea -medianei (126%)", se spune în raport.

Luptă pentru peste 1 miliard de lei: Cinci oferte, dintre care una din Rusia, pentru trenurile de metrou care vor circula pe Magistrala 5 CITEȘTE ȘI Luptă pentru peste 1 miliard de lei: Cinci oferte, dintre care una din Rusia, pentru trenurile de metrou care vor circula pe Magistrala 5

Potențiale riscuri și vulnerabilități pe piața asigurărilor

Gradul ridicat de concentrare pe piața asigurărilor reprezintă o vulnerabilitate atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât și din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare.

Din perspectiva expunerii pe clase, piața asigurărilor din România se caracterizează printr-un grad ridicat de concentrare atât pentru segmentul asigurărilor generale (se observă dominanța asigurărilor auto în piața locală), cât și în ceea ce privește activitatea de asigurări de viață.

Dependența pieței locale de asigurările auto a adus pierderi societăților de asigurare de-a lungul timpului, se spune în raport.

"Se constată înregistrarea unor rate combinate ale daunei supraunitare pentru clasele A10 (RCA și CMR) și A3 (CASCO) în trimestrul I aferent perioadei 2018 – 2019, ceea ce indică pierderi pentru unele societăți pe aceste categorii de asigurări. De asemenea, indemnizațiile brute plătite pentru aceste clase de asigurare au o valoare de 1,19 miliarde lei în trimestrul I 2019, reprezentând 88% din totalul indemnizațiilor brute plătite pentru asigurările generale, respectiv 76% din volumul total de indemnizații brute plătite la nivelul întregii piețe. Despăgubirile brute plătite pentru clasele de asigurare auto au o valoare ridicată și ca pondere în totalul primelor brute subscrise pentru aceste asigurări, adică reprezintă cumulat circa 77% din primele brute subscrise pentru cele două categorii de asigurări (clasele A10 și A3)", se menționează în raport.

Uber a deschis în București cel mai mare centru de asistență pentru șoferi și curieri din Europa Centrală și de Est CITEȘTE ȘI Uber a deschis în București cel mai mare centru de asistență pentru șoferi și curieri din Europa Centrală și de Est

Concentrarea pe piața asigurărilor din România

Piața asigurărilor din România se caracterizează în general printr-un grad mediu spre ridicat de concentrare, în timp ce, în cazul segmentului de asigurări de viață și cel al asigurărilor auto obligatorii (RCA), se constată un grad ridicat de concentrare.

Concentrarea de pe piața asigurărilor se constată atât din punct de vedere al cotelor de piață deținute de asigurători, în funcție de volumul de prime brute subscrise de aceștia, cât și pe clase de asigurare.

Piața asigurărilor rămâne dominată de sectorul asigurărilor auto ce deține o pondere importantă în totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale, de circa 72%. Astfel, primele 3 clase din perspectiva volumului de PBS dețin cumulat o pondere de aproximativ 86%, iar celelalte 15 clase de asigurare se situau la un nivel de circa 14%.

Gradul de concentrare a cotelor de piață a crescut semnificativ în ultimii ani în rândul societăților de asigurare, astfel că primele cinci companii au realizat în anul 2018 circa 72,3% din totalul primelor brute subscrise.

Și pe segmentul asigurărilor de viață gradul de concentrare este ridicat, atât pe clase de asigurare, cât și pe societăți. Astfel, clasele C1 și C3 dețin cumulat o pondere de circa 95% din volumul total de prime brute subscrise pentru întreaga activitatea de asigurări de viață, iar cotele de piață însumate ale primelor 3 societăți (CR3 conform indicatorilor utilizați de Consiliul Concurenței) în funcție de valoarea primelor brute subscrise cumulează o pondere de circa 63%.

Telekom va moderniza rețeaua de voce și date a Internelor CITEȘTE ȘI Telekom va moderniza rețeaua de voce și date a Internelor

Din punct de vedere al evoluției primelor brute subscrise pe clase de asigurări de viață, se observă consolidarea segmentului de asigurări de viață tradiționale, ponderea clasei C1 crescând de la 63% (2009) până la circa 71% (2018), concomitent cu o tendință de scădere a ponderii clasei C3 (asigurări unit-linked) de la 35% până la un nivel de 24%.

"Se remarcă, de asemenea, o creștere a interesului consumatorilor pentru asigurările de sănătate asimilabile asigurărilor de viață, clasa A2 înregistrând în anul 2018 o pondere de 5% în totalul primelorbrute subscrise pentru asigurările de viață față de anul 2009, când reprezenta doar circa 0,3%", se mai arată în raport.

Stabilitatea pieței asigurărilor

Pe parcursul trimestrului I 2019, piața asigurărilor nu a cunoscut fluctuații semnificative ale parametrilor ce vizează stabilitatea financiară și evoluția riscurilor specifice.

"S-a putut observa o tendință de creștere a pieței din perspectiva primelor brute subscrise, pentru majoritatea claselor principale de activitate, iar pe ansamblu, structura pieței a rămas dominată categoric de asigurările generale și, în special, de asigurările auto. Gradul de concentrare (pe clase de asigurare, dar și pentru societățile de asigurare) și gradul de intermediere au rămas la niveluri ridicate", conform raportului.

De asemenea, la nivelul pieței, rata combinată (indicator al costurilor și al riscului privind profitabilitatea) s-a menținut la nivel ridicat, dar nu a afectat nivelurile solvabilității și lichidității care se mențin în continuare într-o zonă confortabilă în raport cu cerințele legale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
asigurari
raport