APAPR: Activele Pilonului II se vor dubla. “Cum punem banii la treabă?”. Nerespectarea calendarului privind contribuțiile la sistemul de pensii private obligatorii a condus la acumularea unui activ mai redus

APAPR: Activele Pilonului II se vor dubla. “Cum punem banii la treabă?”. Nerespectarea calendarului privind contribuțiile la sistemul de pensii private obligatorii a condus la acumularea unui activ mai redus

Radu Crăciun, președinte APAPR

scris 7 nov 2023

Nerespectarea calendarului privind contribuțiile la sistemul de pensii private obligatorii a condus la acumularea unui activ mai redus cu 36% în conturile personale ale actualilor salariați, a declarat președintele Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun, la o conferință dedicată aniversări primilor 15 ani de activitate a Pilonului II de pensii private obligatorii, lansat în 2008.

“Ipotetic, un român cu salariul mediu care a contribuit continuu la Pilonul II între 2008 și 2023 ar avea azi în cont o sumă medie de 36.000 lei. Dacă se respecta calendarul inițial de contribuții, suma acumulată ar fi fost 49.000 lei. Românii care au contribuit continuu între 2008 și august 2023 au azi în cont o sumă medie de 48.000 lei. Aplicând procentul de 36% calculat anterior rezultă că, dacă se respecta calendarul inițial de contribuții, suma estimativă era de 65.000 lei”, a spus Crăciun.

Urmărește-ne și pe Google News
Fosta Țiriac Leasing câștigă în fața Concurenței CITEȘTE ȘI Fosta Țiriac Leasing câștigă în fața Concurenței

El a adăugat că evoluțiile legislative nu au susținut planul inițial.

“Spre exemplu, legea de plată a pensiilor private trebuia realizată încă de la 1 iulie 2009. Deductibilitatea Pilonului III este neschimbată de 14 ani, în condițiile în care salariul mediu pe economie a crescut cu un multiplu de 3,6. Pensiile ocupaționale (Pilonul IV), după 2 ani de la legiferare, continuă să nu aibă nicio deductibilitate fiscal, făcându-le neatractive”, a arătat șeful APAPR.

La partea de realizări, Crăciun a afirmat că Pilonul II are în administrare active de 117,1 miliarde de lei nete, iar câștigul din investiții (net de comisioane) adus clienților de către administratori se ridică la 30,3 miliarde de lei.

Pilonul II are 8,1 milioane de participanți, din care 4,1 milioane sunt activi. Administratorii au efectuat plăți de 1,7 miliarde de lei către 130.000 de beneficiari.

AROBS Systems câștigă sistemul IT al Casei de Pensii CITEȘTE ȘI AROBS Systems câștigă sistemul IT al Casei de Pensii

“Pilonul II are un  rol important în economie și piața de capital. Astfel, peste 90% din bani sunt investiți în România, cu un profil de risc redus, respectiv circa 72% obligațiuni și titluri de stat. Pilonul II deține 10% din datoria publică a României. De asemenea, Pilonul II deține 35%-40% din free float-ul BVB și asigură 25%-30% din lichiditate, cifrele fiind sunt duble față de situația existentă în urmă cu 5 ani. Pilonul II a avut un rol decisiv în toate listările din ultimii 15 ani, cel mai recent exemplu fiind listarea Hidroelectrica, unde fondurile de pensii au acoperit 47% din oferta de acțiuni. În plus, fondurile de pensii private reduc volatilitatea și stabilizează piețele financiare”, a spus Crăciun.

În opinia șefului APAPR, prioritățile privind Pilonul II ar trebui să fie creșterea contribuției la 4,75% în 2024, apoi 6% pe termen mediu, revenirea la contribuții obligatorii pentru aproape 1 milion de români din zona construcțiilor, agricultură, industria alimentară și IT, precum  și diversificarea orizontului investițional și legiferarea plății pensiilor, alături de predictibilitate și stabilitate legislative.

El a anticipat că, în următorii 5 ani, activele Pilonului II se vor dubla, ajungând la echivalentul a 50 de miliarde de euro.

“Cum punem banii la treabă?”, a întrebat Crăciun.

Secțiune realizată în parteneriat cu ING

Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.

ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
apapr
craciun
pensii private