Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a atacat cu recurs hotărârea instanței de anulare a deciziei prin care i-a retras lui Simone Lentini, în ianuarie 2014, aprobarea pentru funcțiile de director general și președinte al Consiliului de Administrație ale ONIX Asigurări, jucător de talie redusă.
În prezent, Delia Arsenie ocupă funcțiile de director general și președinte al CA ale ONIX Asigurări.
Lentini, cetățean italian, controlează asigurătorul prin Egadi Company SRL, unde deține 51% din acțiuni, alături de Alin Niculae - 49%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Egadi Company este o societate cu activități de consultanță pentru afaceri și management și afaceri zero în intervalul 2008 - 2016, conform www.termene.ro.
La finele anului 2013, Consiliul ASF a hotărât retragerea aprobării lui Lentini pentru funcțiile de director general și președinte al Consiliului de administrație ale ONIX Asigurări.
Potrivit unui document oficial, autoritatea de reglementare i-a retras autorizația lui Lentini pentru că, de la momentul aprobării în funcții, septembrie 2012, acesta ar fi întârziat mai mult de un an să transmită copii de pe dispozitivul unei hotărâri pronunțate în fond de Tribunalul din Marsala la 29 iulie 2013 și dispozitivul unei hotărâri pronunțate de Tribunalul din Palermo la 15 martie 2007.
Fostul șef al ONIX Asigurări ar fi depus documentele în octombrie 2013, dar fără traducerile legalizate ale acestora, așa cum prevede legislația.
“Tocmai existența suspiciunii neîndeplinirii acestei condiții, de bună reputație, onestitate, probitate morală, care ar fi în mod cert puse la îndoială de eventualitatea săvârșirii unei fapte penale de către cel ce ar urma să fie aprobat ca persoană semnificativă a asigurătorului, a constituit premisa inserării obligației în sarcina reclamantului (Simone Lentini – n.r.) în decizia sa de aprobare ca persoană semnificativă a societății ONIX Asigurări, de a comunica de îndată comunicarea soluției date de Procuratura din Marsala. Eventualitatea este prezumată de faptul că, dacă soluția Procuraturii este de trimitere în judecată, aceasta trebuie să aibă la baza suficiente probe și indicii împotriva persoanei trimise în judecată, care să o justifice. (…) De asemenea, faptul că nu era la acea dată în posesia unei hotărâri definitive în acel dosar penal, nu disculpă reclamantul de nerespectarea obligației sale din cuprinsul Deciziei CSA 526/12.09.2012 prin care a fost aprobat ca persoană semnificativă, obligație clară, care nu lasă loc de interpretări și care consta în: comunicarea soluției Procuraturii și nu a soluției definitive (cea dată după epuizarea tuturor căilor legale de atac), astfel cum greșit susține reclamantul că a înțeles”, se arată în document.
CITEȘTE ȘI RCS&RDS se pregătește pentru trecerea la tehnologia 5G. Cu EricssonLentini a contestat la Curtea de Apel București (CAB) decizia ASF, dar instanța i-a respins cererea în septembrie 2014, cu posibilitate de recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Recursul formulat de Lentini a fost admis de instanța superioară în septembrie 2017, care a casat sentința recurată și a trimis dosarul spre rejudecare la CAB.
La rejudecare, instanța a admis cererea înaintată de Lentini.
ONIX Asigurări și-a început activitatea în 1998 sub denumirea de Asigurarea Romas – Ceccar, fiind o societate de asigurare profesională a membrilor Corpului Experților Contabili și a Contabililor Autorizați din România.
În 2005, pachetul majoritar de acțiuni a fost cumpărat de grupul financiar maghiar OTP Bank, care schimbat denumirea în OTP Garancia Asigurări.
CITEȘTE ȘI Flickr a fost cumpărată de SmugMug, care promite să revitalizeze platforma onlineTrei ani mai târziu, grupul francez Groupama a preluat integral asigurătorul român, iar portofoliul de polițe a fost transferat către Groupama Asigurări. Ulterior, în decembrie 2010, compania și a schimbat denumirea în ONIX Asigurări, conform unei decizii a autorității de reglementare.
În martie 2012, pachetul majoritar de acțiuni a fost preluat de Egadi Company, controlată de Lentini.
În februarie 2016, ONIX Asigurări și-a redus capitalul social cu 30 milioane de lei, la 50 milioane de lei, prin reducerea numărului de acțiuni, pentru acoperirea unei părți din pierderile înregistrate la finele anului 2015, care au atins 43,54 milioane de lei.
Acționarii ONIX Asigurări după diminuarea capitalului sunt Egadi Company SRL București – 99,99% și Simone Lentini – 0,01%.
În 2016, subscrierile companiei au scăzut cu 21,5%, la 28,63 milioane de lei. Profitul net a urcat cu 40,8%, la 18,65 milioane de lei.