În România, pacienții au așteptat peste 2000 de zile pentru a avea acces la 55 de medicamente noi, introduse în 2014 și 2015, din cele peste 100 de medicamente incluse pe lista de așteptare. Intervalul este de 10 ori mai mare decât în țări precum Danemarca, Marea Britanie, Austria, Norvegia, în care perioada necesară de introducere a unui medicament pe lista de compensate este sub 200 zile, potrivit ARPIM.
”Actualizarea listei trebuie să se facă în mod continuu și transparent pentru ca impactul pozitiv asupra pacienților români să fie unul real. Pacienții români au dreptul de a fi tratați la aceleași standarde cu ceilalți pacienți europeni, au dreptul de a beneficia de cea mai bună opțiune de tratament existentă. În România, însă, amânarea actualizării listei de medicamente compensate și politica deficitară de stabilire a prețului au limitat accesul pacienților atât la medicamente de ultimă generație, cât și la cele care erau deja incluse în schemele curente de tratament”, a declarat Dan Zaharescu, Directorul Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
Asociația arată că România are nevoie de un nou mecanism de actualizare a listei de medicamente compensate și o metodologie de stabilire a prețurilor care să fie în beneficiul pacienților români și al sistemului de sănătate.
CITEȘTE ȘI Lista compensatelor a fost completată cu 21 medicamente. Care sunt noile medicamente compensateGuvernul a completat, miercuri, prin hotărâre, lista medicamentelor compensate și gratuite cu 21 de noi denumiri comune internaționale (DCI), 12 dintre acestea fiind medicamente prescrise prin Programul național de oncologie.
”21 de medicamente introduse pe lista de medicamente compensate și gratuite reprezintă 21 de vești bune pentru pacienții români. Însă toate aceste vești bune vor deveni realitate doar în momentul în care autoritățile din Sănătate vor definitiva și aproba protocoalele terapeutice aferente. Suntem încrezători că în cel mai scurt timp pacienții români se vor putea trata cu aceste medicamente noi, mai ales că unele dintre ele sunt pe lista de așteptare încă din anul 2008”, a arătat Zaharescu.
Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbvie, Alcon, Amgen, Angelini Pharmaceuticals, Astellas Pharma, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie, A. Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis Pharma Services Romania, Novo Nordisk Farma, Pfizer, Roche, Sanofi Aventis, Servier Pharma, Shire, Takeda Pharmaceuticals, UCB Pharma, Vifor Pharma.