Aproape 6.000 de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera română, în 2017, număr de aproape 4 ori mai mare față de 2016

Aproape 6.000 de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera română, în 2017, număr de aproape 4 ori mai mare față de 2016
scris 18 feb 2018

Aproape 6.000 de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera română, în 2017, de aproape 4 ori mai multe decât în 2016, cei mai mulți fiind organizați în grupuri conduse de călăuze. Majoritatea provin din țări precum Irak, Siria, Pakistan, Iran, Afganistan, iar peste 230 de persoane sunt cercetate pentru trafic de migranți. Totodată, polițiștii de forntieră au depistat peste 2.800 de persoane urmărite.

Potrivit Poliției de Frontieră, polițiștii au depistat, în 2017, 5.846 cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, din care 2.840 pe sensul de intrare în țară și 3.006 pe sensul de ieșire, mare parte dintre ei acționând ilegal la frontieră organizați în grupuri de migranți, cu sprijinul unor traficanți.

Urmărește-ne și pe Google News

Au fost depistate 738 grupuri de migranți si 239 călăuze, cetățeni români și străini, implicate în sprijinirea migranților în încercarea de a trece ilegal frontiera, scrie News.ro.

De asemenea, anul trecut, în peste 1.000 de cazuri s-a intervenit pentru prevenirea intrării ilegale a migranților la frontiera româno-sârbă.

În 2016, polițiștii de frontieră au depistat 1.624 de cetățeni străini care au încercat să intre ilegal în țară, printre care 351 de grupuri de migranți și 140 de traficanți.  2.959 de persoane date în urmărire generală au fost identificate și predate autorităților în 2016.

Japonia propune ca vârsta minimă de pensionare să crească la 70 de ani CITEȘTE ȘI Japonia propune ca vârsta minimă de pensionare să crească la 70 de ani

În ceea ce privește naționalitatea persoanelor depistate în tentativă de trecere ilegală a frontierei, se constată că cei mai multi cetățeni provin din Irak, Siria, Pakistan, Iran, Afganistan, Turcia, Kosovo, India, Albania și Bangladesh.

”Anul 2017 a reprezentat a provocare din punct de vedere al migrației ilegale, sens în care Poliția de Frontieră Română a întreprins măsuri ferme în toate zonele de competență în vederea depistării și reținerii persoanelor care nu respectă regimul frontierei de stat, scopul fiind creșterea gradului de siguranță la frontierele României. Din analizele efectuate la nivelul instituției, s-a stabilit că România rămâne, în continuare, o țară de tranzit pentru migranții ilegali, în drumul acestora spre statele din Vestul Europei”, precizează oficialii Poliției de Frontieră.

Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse și la Marea Neagră, Poliția de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, dispunând de dotările și capacitățile navale necesare pentru a asigura atât patrularea și intervenția pe mare, cât și pentru a gestiona actiunile de tip S.A.R. (search and rescue).

Dacă la frontiera cu Serbia presiunea migraționistă a fost relativ constantă pe tot parcursul anului, în a doua parte a anului trecut a fost testată și ruta de la Marea Neagră. Astfel, la Marea Neagră s-au înregistrat șase cazuri, în care 537 de migranți din Irak, Iran, Pakistan, Siria și Afganistan, bărbați, femei și copii,  au încercat să ajungă ilegal în România, din Turcia, cu ajutorul a șase ambarcațiuni.

Intervențiile au fost dificile pentru polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, având în vedere că persoanele în cauză se aflau în pericol, din cauza ambarcațiunilor supraaglomerate sau a condițiilor meteo nefavorabile. În toate cazurile au fost declanșate acțiuni S.A.R. (search and rescue) care s-au finalizat cu aducerea în siguranță a celor aflați la bord, în porturile românești, unde au fost demarate procedurile specifice în astfel de situații (asistență medicală, identificare, înregistrare, amprentare etc.).

De asemenea, au fost facute cercetări sub coordonarea procurorilor, fiind identificați la bordul celor șase ambarcațiuni, pe lângă numărul total de migranți, 12 traficanți ai grupurilor de migranți (cetățeni turci, un cetățean bulgar, un sirian, un irakian și un cetățean cipriot), care au fost prezentați instanței, în prezent aceștia fiind arestați preventiv.

Totodată, Poliția de Frontieră anunță că, în anul 2017, nu s-a permis intrarea în țară unui număr de 5.462 cetățeni străini ca urmare a neîndeplinirii condițiilor legale. Principalele motive pentru care a fost dispusă măsura de nepermitere a intrării în țară au fost: nu deține o viză valabilă sau un permis de ședere valabil, respectiv nu posedă documentația necesară pentru a justifica scopul și condițiile de ședere.

De asemenea, în urma controalelor desfășurate nu s-a permis intrarea în țară pentru 105 cetățeni străini care erau semnalați ca o amenințare pentru ordinea publică, siguranța națională, sănătatea publică sau relațiile internaționale.

Totodată, la controlul de frontieră au fost depistate 132.800 alerte Schengen ori naționale, respectiv au fost predate autorităților competente 2.824 persoane, cetățeni români și străini, date în urmărire generală.

viewscnt
Afla mai multe despre
frontiera
imigratie