Firme din toată țara au fost ținta unui număr de aproape 6.000 de controale ANAF într-o singură lună, soldate cu amenzi, confiscări și obligații fiscale suplimentare în valoare totală de aproximativ 90 de milioane de euro, anunță Ministerul Finanțelor, într-un comunicat recent, în care menționează și domeniile de afaceri în care activează antreprenorii ce trebuie să plătească în plus la Fisc.
Astfel, în luna iunie 2024, pentru „creșterea conformării voluntare la declarare”, au fost comunicate contribuabililor 1.330 notificări, arată StartUp Cafe, după cum urmează:
- 1.195 notificări de conformare emise de organele de inspecție fiscală, pentru riscuri fiscale prezumate de 278.048.299 lei, riscurile fiscale notificate au vizat, în principal, Taxa pe Valoarea Adăugată și impozitul pe profit;
- 135 notificări punctuale emise de organele de control antifraudă fiscală, cu privire la datele eronate înregistrate în aplicația RO-E Transport;
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, ANAF a desfășurat:
- 4.201 acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificări documentare), fiind înregistrată o creștere cu 26,73%, comparativ cu perioada similară a anului 2023, când au fost finalizate 3.315 acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificări documentare). Prin aceste acțiuni de control fiscal au fost stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 281.964.530 lei, respectiv a fost diminuată pierderea fiscală înregistrată cu suma de 65.844.206 lei.
- 1.783 controale antifraudă, prin care au fost estimate implicații fiscale în valoare de 165.902.853 lei, respectiv au fost aplicate sancțiuni contravenționale (amenzi și confiscări) în valoare de 18.210.144 lei, în creștere cu 87,62% comparativ cu perioada similară a anului 2023, când au fost aplicate sancțiuni contravenționale (amenzi și confiscări) în valoare de 9.705.635 lei.
În luna iunie 2024, un procentaj de 69,30% din obligațiile fiscale suplimentare urmare acțiunilor de inspecție fiscală au fost stabilite la firme care și-au desfășurat activitatea în următoarele activități din economia națională:
- Transport și depozitare – 34,80%;
- Comerț cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor – 20,32%.
- Industria prelucrătoare – 14,18%.
Peste 68% din cuantumul obligațiilor fiscale stabilite suplimentar de organele de inspecție fiscală au fost în contul taxei pe valoarea adăugată. Pornind de la asta, Ministerul Finanțelor se laudă acum că situația „confirmă angajamentul administrației fiscale pentru reducerea decalajului de (la colectarea) TVA”.
Firmele considerate de ANAF ca având „risc fiscal ridicat” sunt supuse acțiunilor de control fiscal, respectiv:
CITEȘTE ȘI La puține ore după ce a ratat cea mai mare afacere din istoria sa, Alphabet, compania-mamă a Google, amintește investitorilor că se descurcă foarte bine și fără o achiziție și raportează rezultate peste așteptări- inspecția fiscală în cazul contribuabililor care nu corectează și nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost înștiințați prin Notificarea de Conformare,
- controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.
Ministerul Finanțelor se mai laudă acum că a „eficientizat” controalele la firme în primele 6 luni ale anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023. Dar ce înseamnă „eficientizarea” controalelor ANAF? Mai multe amenzi date firmelor.
„Vedem o eficientizare reală a activităților de control fiscal și control antifraudă, ce sunt îndreptate față de operatorii economici cu risc fiscal ridicat. (...) Deși la nivel global, în prima jumătate a anului numărul controalelor este similar celui de anul trecut, s-au aplicat mai multe sancțiuni, ceea ce ne arată o creștere a nivelului de eficiență”, a afirmat ministrul Finanțelor, Macel Boloș, citat în comunicatul din 19 iulie 2024.
Mai mult, el se laudă și cu celebrele „e-uri”, care au scos în stradă contabilii și antreprenorii: e-TVA, e-Factura, e-Transport.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Nouă inspecție a autorităților la Autostrada Bucureștiului. ANUNȚ anterior de pe șantier - Grecii nu pot respecta un termen și avansează noua dată. Avertisment transmis, multe puncte au devenit critice. "Prejudicii majore românilor!"„(...) Odată cu instrumentele digitale pe care le calibrăm mai bine de la lună la lună, selecția pentru inspecții fiscale s-a mutat deja în sfera algoritmilor analizei de risc. (...) Cel mai important aspect este că digitalizarea ne permite să protejăm și să respectăm contribuabilii onești, permițându-le să își desfășoare activitatea fără intervenții inutile din partea autorităților fiscale”, mai susține Boloș.
Antifrauda ANAF a ieșit la controale pe RO e-Transport, din iulie 2024
Începând cu 1 iulie 2024, Direcția Generală Antifraudă Fiscală din ANAF s-a apucat de „ample acțiuni de control în trafic”, privind sistemul RO e-Transport.
Într-un comunicat oficial din 5 iulie 2024, Anfifrauda ANAF a precizat că, la aceste controale asupra transporturilor de marfă, vizează deținerea codurilor UIT pentru bunurile care fac obiectul „monitorizării și aplicarea măsurilor de prevenire și combatere a activităților economice ilicite pe timpul transportului bunurilor prevăzute de Legea 296/2023”.
Controalele se fac în apropierea punctelor de trecere a frontierelor, precum și în punctele de control interne amplasate pe principalele căi de comunicație, noduri rutiere, zone de depozitare a bunurilor.
Circa 300 de inspectori antifraudă au fost trimiși la controale, la nivelul României.
Doar în primele 4 zile ale lunii iulie 2024 au fost oprite 6.100 de vehicule. Transportatorilor le-au fost imputate „abateri de la cadrul legal constând în nedeclararea transporturilor de bunuri în Sistemul RO e-Transport sau nedeținerea documentelor de proveniență a bunurilor pe timpul transportului”.
Doar în primele 4 zile de controale e-Transport oamenii s-au trezit cu sancțiuni totale de peste 20,48 milioane lei, constând în amenzi, confiscări și alte implicații fiscale.
„Acțiunile de control vor continua în perioada următoare, având ca principal scop creșterea gradului de colectare a impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat și întărirea capacității de urmărire și colectare a sumelor datorate bugetului de stat în cazul transporturilor de bunuri, precum și asigurarea unor condiții de concurență și echitate fiscală în rândul tuturor contribuabililor și pentru combaterea creșterii inegalităților, în special prin raportare la contribuabilii de bună-credință, care se conformează regulilor fiscale” - a precizat Antifrauda ANAF.