Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a revenit asupra deciziei de anulare a licitației pentru servicii de mentenanță, extindere și dezvoltare a sistemului informatic al instituției, contract estimat la 97,4 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de 3 ani. Procedura a fost anulată în prima parte a lunii septembrie, conform datelor consultate atunci de Profit.ro pe pagina www.e-licitatie.ro (SEAP), după ce ofertele depuse de S&T România și Telekom, singurele rămase în cursă, au fost respinse de către instituție. În prezent, statusul licitației pe SEAP este însă “în desfășurare”.
Atât S&T România și Telekom Romania Communications (fost Romtelecom), cât și Siveco România au contestat decizia APIA de anulare a licitației în a doua parte a lunii septembrie.
În plus, Siveco România a cerut, într-un dosar înregistrat la 5 octombrie, revizuirea sentinței dintr-un alt litigiu în care Curtea de Apel București a respins definitiv, în august, solicitarea companiei de anulare a deciziei APIA de excludere a ofertei depuse.
CITEȘTE ȘI Licitație de peste 600 milioane euro anulată din cauza unor erori în documentația de atribuire, dar și din lipsă de eficiență economicăÎn cazul S&T România și Telekom Romania Communications, cele două companii reproșează APIA că și-ar fi fundamentat decizia de respingere a ofertelor în baza unor sesizări transmise instituției de către Siveco România, în care fac referiri la neîndeplinirea obligațiilor din cadrul unor contracte cu Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), respectiv cu Societatea Română de Televiziune (SRTv), fără solicitarea de lămuri suplimentare sau efectuarea unei analize în acest sens, așa cum prevede legislația.
Siveco România și-a motivat contestația, înregistrată la 24 septembrie, și cererea de revizuire, care face obiectului unui dosar înregistrat la 5 octombrie, pe faptul că hotărârea Curții de Apel București din august ar fi fost fost pronunțată cu încălcarea principiului priorității dreptului Uniunii Europene, reglementat la articolul 148, aliniatul (2) coroborat cu articolul 20, aliniatul (2) din Constituția României, fiind incident motivul de revizuire reglementat de articolul 21 din Legea 554/2004 a conteciosului administrativ.
În plus, susține Siveco România, soluția APIA de a-și întemeia decizia de excludere a celorlalți ofertanți din procedură (S&T și Telekom – n.r.) numai pe o parte din motivele de excludere incidente ar fi nelegală, întrucât procesul de evaluare al celorlalți ofertanți ar fi fost realizat cu încălcarea principiului tratamentului egal și cu nerespectarea cazurilor legale de excludere.
Inițiată în august 2017, licitația are ca obiectiv menținerea funcționalităților sistemului informatic al APIA, respectiv de prestare de servicii software de dezvoltare/extindere și suport tehnic pentru întreținerea sistemului informatic centralizat APIA.
Serviciile care urmează să fie achiziționate constau, pe de o parte, în realizarea de servicii de dezvoltare software pentru realizarea de noi funcționalități ale sistemului IT sau de extindere a celor existente, iar pe de altă parte constau în prestarea de servicii cu caracter de regularitate, respectiv, servicii de suport tehnic, mentenanță corectivă și administrare pentru sistemul informatic, prestate în vederea rezolvării eventualelor disfuncționalități care pot apare în operarea sistemului.
APIA își desfășoară activitatea în 41 de centre județene, 266 de centre locale, centrul județean al Capitalei și sediul central al instituției.