Operatorii telecom care dețin spectru neutilizat în benzile de frecvențe 3.400 - 3.800 MHz ar putea să pună o parte din acesta la dispoziția altor jucători interesați, după îndeplinirea unor condiții, potrivit unui proiect de decizie al autorității de reglementare în comunicații (ANCOM). Operatorii care dețin spectru în frecvențele amintite anterior sunt Orange România, Vodafone Romania, RCS&RDS și Societatea Națională de Radicomunicații (SNR).
"Față de propunerile ce privesc utilizarea în comun a spectrului de frecvențe radio, ANCOM susține una dintre noile abordări în materia gestionării frecvențelor radio, creând astfel premisele ca unii titulari de drepturi individuale de utilizare din aceeași bandă să aibă acces în comun la spectrul radio alocat prin licențele deținute fără a li se pune la dispoziție resurse suplimentare de spectru de frecvențe radio. Efectul dorit și urmărit este acela de augmentare a eficienței utilizării spectrului de frecvențe radio, în vederea furnizării unor servicii de comunicații electronice de calitate superioară în beneficiul utilizatorilor finali. Măsura are în vedere un efect favorabil și pentru titularii de licențe, prin reducerea costurilor de instalare și de exploatare ale rețelelor publice de comunicații electronice pe suport radio, asigurându-se astfel creșterea competitivității acestora", se arată în expunerea de motive a proiectului de decizie.
În acest sens, procedura propusă condiționează utilizarea în comun a spectrului radio de o serie de cerințe ce urmează a fi respectate de către persoanele interesate, inclusiv respectarea regulilor concurențiale. Astfel, normele propuse recunosc beneficiul utilizării în comun a spectrului de frecvențe radio numai titularilor de licență ce dețin deja drepturi de utilizare a frecvențelor radio în banda respectivă, pentru furnizarea de rețele publice si de servicii de comunicații electronice, și numai în condițiile obținerii unei aprobări prealabile a autorității.
CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Bank of China, a patra cea mai mare instituție financiară din lume, și-a lansat sucursala din București, prima deschisă de o bancă chineză în România"Aprobarea ANCOM privind utilizarea în comun a spectrului radio se obține după parcurgerea unei proceduri care se inițiază de către titularii interesați de acest mod de utilizare, solicitarea acestora către ANCOM urmând a fi însoțită, în principal, de motivarea scopului și obiectivele avute în vedere pentru utilizarea în comun a spectrului radio, de acordul între părți încheiat în acest sens, precum și de măsurile tehnice avute în vedere pentru evitarea apariției interferențelor prejudiciabile și menținerea calității serviciilor de comunicații electronice furnizate", se spune în document.
Acest mod de utilizare poate fi acceptat în situația în care în anumite zone spectrul radio nu este utilizat de către titularul de drepturi iar, în eventualitatea aprobării acestei utilizări, nu este afectată îndeplinirea obligațiilor de acoperire sau de dezvoltare, după caz, ce revin persoanelor implicate.
"Având în vedere interesul deja manifestat din partea pieței naționale de comunicații electronice pentru utilizarea în comun a spectrului de frecvențe radio, Autoritatea propune, la acest moment, ca respectiva modalitate de utilizare, reglementată prin proiectul de decizie supus consultării publice, să fie posibilă în banda 3.400-3.800 MHz. În concepția proiectului de decizie, beneficiul utilizării în comun a spectrului alocat poate fi recunoscut de ANCOM numai în condițiile argumentării avantajelor utilizării în comun a spectrului radio asupra calității serviciilor de comunicații electronice furnizate și asupra acoperirii cu servicii de comunicații electronice și numai în condițiile în care măsura nu este de natură să restrângă, împiedice sau să denatureze concurența", se mai arată în document.