Statisticile autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România, actualizate astăzi pe Netograf.ro, arată că în al treilea trimestru al acestui an utilizatorii au experimentat viteze medii reale de 27,98 Mbps pentru download (descărcare) date internet mobil, respectiv 97,7 Mbps pentru download date internet fix.
“Viteza medie de download experimentată în mod real de utilizatorii de internet fix din România în cel de-al treilea trimestru al anului este în creștere cu 30% față de viteza medie înregistrată la nivel național în primele două trimestre din 2016, un indiciu că România se va menține în topul țărilor cu cele mai mari viteze de acces la internet”, a declarat directorul executiv Reglementare ANCOM, Eduard Lovin, într-un comunicat al instituției remis Profit.ro.
ANCOM realizează trimestrial, prin intermediul aplicației Netograf.ro, statistici privind calitatea serviciului de internet fix și mobil în România, printre care și vitezele medii de descărcare a datelor, așa cum au fost acestea experimentate de fiecare utilizator care a folosit aplicația pentru măsurători, separate în funcție de operator.
Testele efectuate pe www.netograf.ro arată că în al treilea trimestru al acestui an utilizatorii români au experimentat viteze medii reale de download date internet fix în creștere la nivel național, comparativ cu primele două trimestre ale anului.
În timp ce viteza medie de download date internet fix a crescut cu 30%, de la 75,07 Mbps la 97,7 Mbps, viteza medie de download date internet mobil s-a menținut constantă, cu 27,98 Mbps, comparativ cu 27,72 Mbps în primele două trimestre ale anului.
Totodată, se constată un avans și în ceea ce privește viteza medie reală de upload (încărcare) date internet, de aproximativ 14%, de la 64,77 Mbps la 73,78 Mbps pentru serviciile fixe, respectiv de aproximativ 3%, de la 10,78 Mbps la 11,1 Mbps pentru serviciile mobile.
Potrivit ANCOM, la internet fix, primul loc revine UPC România, cu o viteză medie reală de download (descărcare) de 114,2 Mbps, urmat de RCS&RDS - 111,64 Mbps, NextGen Communications - 90 Mbps, Telekom România Communications – 54 Mbps și Digital Cable Systems - 42,58 Mbps.
La upload (încărcare), NextGen Communications a ocupat prima poziție, cu o viteză medie reală de 114,82 Mbps, urmat de RCS&RDS - 92,55 Mbps, Digital Cable Systems - 50,99 Mbps, Telekom România Communications - 41,17 Mbps și UPC Romania - 15,9 Mbps.
Pe segmentul internet mobil, la download, lider este Orange România, cu o viteză medie reală de 37,8 Mbps. Locul doi revine Vodafone România - 29,64 Mbps, pe trei se află Telekom România Mobile Communications - 19,79 Mbps, iar pe patru RCS&RDS - 11,29 Mbps.
În schimb, la upload, cel mai rapid operator este Vodafone România, cu o viteză medie reală de 14,62 Mbps, următoarele poziții revenind Orange România - 12,96 Mbps, Telekom România Mobile Communications - 9,86 Mbps și RCS&RDS - 2,33 Mbps.
Statisticile pentru internet fix și mobil au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de peste 33.500 de teste efectuate de utilizatori în al treilea trimestru al acestui an, dintre care aproximativ 27.000 au fost validate și utilizate în procesul de generare a statisticilor oficiale.
Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test conectat la nodurile naționale publice de tip internet interexchange.
Un test durează aproximativ 30 de secunde, iar rezultatele obținute pot fi analizate și comparate în contextul statisticilor publicate trimestrial, prin accesarea butonului “Informații suplimentare”, imediat după efectuarea testului.
Netograf.ro este aplicația de monitorizare și evaluare a calității serviciului de acces la internet, dezvoltată de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din România un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispoziție de furnizori și/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezintă calitatea serviciului de acces la internet așa cum este ea experimentată de utilizatori, aceasta măsurându-se în raport cu un punct unic pentru toți utilizatorii de servicii de acces la internet din România) și gratuit.