ANCOM se dotează cu 5 autospeciale de la Rohde&Schwarz Romania pentru monitorizarea spectrului radio, “ochii și urechile” întregului proces de administrare

ANCOM se dotează cu 5 autospeciale de la Rohde&Schwarz Romania pentru monitorizarea spectrului radio, “ochii și urechile” întregului proces de administrare
scris 14 apr 2021

Rohde&Schwarz Romania va furniza Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) cinci autospeciale pentru monitorizarea spectrului național de frecvențe radio, activitate catalogată ca fiind “ochii și urechile” întregului proces de administrare a spectrului. Estimat la 18,21 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost atribuit în urma unei licitații pentru 18,2 milioane de lei, fără TVA.  Autospecialele vor fi livrate în termen de 9 luni de la atribuirea contractului.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025
Urmărește-ne și pe Google News

La procedură s-a înscris și Starc4sys.

Potrivit caietului de sarcini al licitației, stațiile mobile de monitorizare instalate pe autospeciale de monitorizare sunt necesare pentru efectuarea măsurătorilor de monitorizare (misiuni de supervizare, misiuni de ocupanță spectrală) și goniometrie mobilă în zone cu acces dificil, care nu sunt acoperite din acest punct de vedere de sistemul național de monitorizare a spectrului (NSMS) și stațiile existente, vor completa iar ulterior vor înlocui actualele autospeciale din cadrul NSMS întrucât acestea din urmă se află în faza finală a ciclului de viață fiind depășite atât fizic, cât și moral.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

De asemenea stațiile vor prelua și funcționalități din cadrul proiectului RADIS ale căror receptoare nu mai beneficiază de suport din partea producătorului.

"Aceste stații vor asigura astfel completarea acoperirii globale asigurată cu stațiile fixe și / sau transportabile de monitorizare din dotarea ANCOM, precum și execuția unor sarcini care solicită imperios mobilitate. Având în vedere faptul că autospecialele de monitorizare actuale, din cadrul sistemului NSMS existent aflat în dotarea ANCOM, nu permit măsurători decât în gama de frecvențe 9kHz – 3GHz, este necesară achiziționarea unor autospeciale de monitorizare care să acopere în plus față de banda menționată anterior cel puțin și banda de frecvențe 3GHz – 40GHz.

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

Spre exemplu, activitatea curentă în cadrul SMS (rezolvarea cazurilor de interferențe) a necesitat de multe ori localizarea și identificarea surselor de semnal în banda 3,4GHz – 3,8GHz (licențiată pentru aplicații de bandă largă BWA) și 5,7GHz (cu utilizare liberă pentru aplicații WLAN, partajată cu aplicații de radar pentru meteorologie, etc.), iar Autoritatea exercită printre alte atribuții specifice în domeniul comunicațiilor electronice, comunicațiilor audiovizuale și al serviciilor poștale, conform legislației, și acela de a monitoriza frecvențele radio din tot spectrul radioelectric alocat spre utilizare în vederea administrării și gestionării resurselor limitate", se arată în caietul de sarcini al licitației.

Noile stații vor putea efectua măsurători de monitorizare/analiză spectrală în benzi de frecvențe de la 9 kHz la 40 GHz și goniometrie în benzi de frecvențe de până la 6 GHz, inclusiv a tehnologiilor noi introduse sau care vor fi introduse în viitorul apropiat.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Alexandru Ciuncan, director UNSAR: Un mediu antreprenorial mai informat este mai rezistent în fața riscurilor. Un plan de asigurări poate face diferența între continuarea activității și declanșarea falimentului CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Alexandru Ciuncan, director UNSAR: Un mediu antreprenorial mai informat este mai rezistent în fața riscurilor. Un plan de asigurări poate face diferența între continuarea activității și declanșarea falimentului

"Implementarea acestui proiect de investiție vine în sprijinul îmbunătățirii continue, în general, a eficacității, transparenței și predictibilitații proceselor de monitorizare a spectrului și susține procesele de management al spectrului, inclusiv planificarea și ingineria spectrului, licențierea. Efectul general al acestor beneficii va consta în creșterea eficienței utilizării spectrului și asigurarea premiselor generale pentru o dezvoltare mai rapida și eficientă a comunicațiilor electronice din România, care necesită tot mai mult și mai pregnant utilizarea spectrului radio", se menționează în document.

Astfel, ANCOM va putea realiza măsurări de monitorizare în amplasamente greu accesibile, dar optime din punct de vedere radioelectric în scopul măririi gradului de acoperire cu servicii de monitorizare realizate de instituție cu stațiile fixe de monitorizare, precum și/sau măsurători de goniometrie și localizare a emisiilor radioelectrice neautorizate și a surselor de interferențe radioelectrice.

De asemenea, se va extinde capabilitatea ANCOM de monitorizare și supraveghere a spectrului electric prin realizarea de măsurări de monitorizare și analiză spectrală în benzi de frecvențe până la 40GHz și realizarea de măsurări de goniometrie în benzi de frecvențe până la 6GHz.

"Un alt beneficiu imediat îl reprezintă posibilitatea efectuării de măsurări de goniometrie pentru tehnologiile noi introduse inclusiv cele de bandă largă (DVB-T, DVB-T2, T-DAB, UMTS, LTE, WLAN, WiMax, IMT-Advanced, etc.) sau care vor fi introduse în viitorul apropiat (de exemplu 5G)", se mai spune în caietul de sarcini.

Compania germană Rohde&Schwarz a intrat în România în urmă cu peste 25 de ani. Subsidiara locală a raportat afaceri de 30,7 milioane de lei în 2019.

Germanii mai dețin în România și fosta companie Topex, preluată în 2010.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
licitatie
monitorizare
spectru
rohde&schwarz