ANCOM impune pentru rețeaua Netcity tarife semnificativ mai mari față de rețeaua din Oradea. Netcity și-a recuperat deja jumătate din investiție în 6 ani, în Oradea se așteaptă 30 de ani

ANCOM impune pentru rețeaua Netcity tarife semnificativ mai mari față de rețeaua din Oradea. Netcity și-a recuperat deja jumătate din investiție în 6 ani, în Oradea se așteaptă 30 de ani
scris 9 oct 2018

Modelul autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) care stabilește prețul serviciilor permite cheltuieli operaționale semnificativ mai mari în cazul rețelei Netcity din București, comparativ cu infrastructura din Oradea, construită și operată de RCS&RDS, reiese din analiza modelelor de calcul disponibile pe pagina instituției. 

Spre exemplu, în cazul branșamentelor, cheltuielile operaționale acceptate sunt de 8 ori mai mari în cazul Netcity față de rețeaua din Oradea, ceea ce ar putea genera ineficiență, transmisă mai departe clienților prin preț. În plus, economiile realizate în cazul rețelei din Oradea sunt penalizate.

Urmărește-ne și pe Google News

Netcity Telecom, care operează rețeaua de fibră optică din Capitală, a fost înființat în 2007. În intervalul 2008 – 2011, pierderile însumate ale companiei au atins 5,4 milioane de lei. În același timp, afacerile companiei au crescut de la zero, în anul 2008, la 13,8 milioane de lei, la finele anului 2011.

ANCOM propune tarifele maxime de acces la rețeaua Netcity, sub cele practicate în prezent CITEȘTE ȘI ANCOM propune tarifele maxime de acces la rețeaua Netcity, sub cele practicate în prezent

Operatorul a intrat pe câștig în 2012, raportând la Ministerul Finanțelor un profit net de 4,6 milioane de lei. Din acel an și până la finele anului 2017, compania a rămas pe plus, profiturile nete însumând 70,72 milioane de lei.

În același timp, afacerile anuale au urcat la peste 40 de milioane de lei, nivel atins în fiecare an din intervalul 2014 – 2017.

Date: Tarifele impuse RCS&RDS pentru accesul la infrastructura din Oradea sunt inferioare celor practicate de operatorul rețelei Netcity București CITEȘTE ȘI Date: Tarifele impuse RCS&RDS pentru accesul la infrastructura din Oradea sunt inferioare celor practicate de operatorul rețelei Netcity București

Investiția în rețeaua Netcity, asigurată exclusiv din surse private, a fost de circa 40 de milioane de euro, potrivit datelor UTI Grup, fostul proprietar. 

Astfel, în ultimii 6 ani, aproape jumătate din investiția în Netcity a fost deja recuperată din profturile obținute de operator. Comparativ, în Oradea, prețurile aprobate ar permite recuperarea investiției în circa 30 de ani.

Aceste profituri au fost obținute în condițiile în care Netcity Telecom a avut 12 ani tarife semnificativ mai mari față cele propuse acum de reglementator, respectiv între 10 euro și 20 euro pentru un kilometru de racord față de între 3 euro și 10 euro în propunerea ANCOM.

Tarifele pe racord propuse de ANCOM pentru rețeaua Netcity, între 3 și 10 euro, sunt însă semnificativ mai mari față de rețeaua din Oradea, respectiv 1 euro. Practic, clienții care se conectează la rețeaua RCS&RDS din Oradea plătesc tarife de până la 10 ori mai scăzute comparativ cu rețeaua din Capitală.

ANCOM a stabilit tarifele pe care le va impune pentru acces la infrastructura RCS&RDS în Oradea CITEȘTE ȘI ANCOM a stabilit tarifele pe care le va impune pentru acces la infrastructura RCS&RDS în Oradea

Numărul operatorilor conectați la infrastructura Netcity este de aproape 7,4 ori mai mare per kilometru de canalizație magistrală față de Oradea. Astfel, gradul de ocupare al magistralei este de 7,4/1 în București, în timp ce în Oradea acest indicator se situează în prezent sub 1.

Netcity Telecom este operatorul rețelei Netcity, fiind responsabil cu proiectarea, realizarea și operarea acesteia, în baza unui contract de concesiune semnat în 2008 cu Primăria București pe 49 de ani. Lucrările au fost estimate la peste 200 milioane euro și ar fi trebuit să fie încheiate în 2012.

Asociația Internet Service Providerilor reclamă: Rețeaua Netcity distorsionează piața comunicațiilor din Capitală și falimentează operatorii de cartier CITEȘTE ȘI Asociația Internet Service Providerilor reclamă: Rețeaua Netcity distorsionează piața comunicațiilor din Capitală și falimentează operatorii de cartier

Rețeaua suport de infrastructură pentru fibră optică are în prezent o lungime de aproximativ 1.000 de kilometri, fiind pusă la dispoziția operatorilor de telecomunicații care oferă servicii pe teritoriul Municipiului București.

Netcity a transmis anterior că programul de investiții Netcity 2020 va aduce rețeaua la o lungime de peste 2.100 de kilometri.

Aceasta ar presupune însă că ceea ce a fost realizat în 10 ani (1.000 kilometri) ar fi efectuat acum în doar 2 ani (încă 1.100 kilometri).

În februarie 2017, furnizorul independent Direct One a anunțat că a finalizat preluarea pachetului integral de acțiuni al Netcity Telecom, operatorul rețelei subterane pentru fibră optică a Bucureștiului, deținut de grupul UTI. În toamna anului 2016, Profit.ro a anunțat în exclusivitate că afacerea depășește 30 de milioane de euro.

Netcity Telecom reacționează la afirmațiile ANISP CITEȘTE ȘI Netcity Telecom reacționează la afirmațiile ANISP

Pe lângă contribuția proprie a noilor acționari, achiziția a fost finanțată prin împrumuturi contractate de la Banca Comercială Română și BRD Groupe Société Générale. BCR și BRD au acționat în calitate de aranjori principali mandatați și finanțatori, BRD a îndeplinit rolul de agent de documentație, iar BCR pe cel de agent de facilitate și garanții.

Tranzacția a fost autorizată de Consiliul Concurenței la sfârșitul anului 2016.

Direct One aparține antreprenorilor români Teofil Mureșan si Simion Mureșan și operează o rețea aeriană națională de fibră optică în lungime de peste 5.500 kilometri și care asigură exclusiv conexiuni între orașe.

viewscnt
Afla mai multe despre
rcs&rds
bucuresti
oradea
netcity
tarife
racord
bransament