ANCOM: Conexiunile 4G s-au dublat în 2016, la fel și consumul de internet mobil

ANCOM: Conexiunile 4G s-au dublat în 2016, la fel și consumul de internet mobil
scris 23 mai 2017

Numărul conexiunilor la internet mobil prin rețele 4G a crescut cu 113% în anul 2016, la 5,8 milioane, ajungând să reprezinte aproximativ 35% din totalul internetului mobil în bandă largă. Totodată, și consumul de internet mobil pe conexiune a înregistrat o majorare semnificativă față de anul 2015, traficul mediu lunar crescând de la 0,41 GB la 0,73 GB, conform celui mai recent raport ANCOM privind piața de comunicații electronice din România.

Internet mobil

Urmărește-ne și pe Google News

Datele prelucrate de Autoritate arată că, în România, numărul total de conexiuni la internet mobil de bandă largă era de 16,6 milioane la sfârșitul anului 2016, în urcare cu 13,5% față de anul anterior, iar rata de penetrare a internetului mobil la nivel de populație a ajuns la 84,2%, în creștere cu mai mult de 10 puncte procentuale față de anul anterior. 

Popularitatea conexiunilor la internet mobil în bandă largă pe bază de abonamente este în creștere. Acestea au ajuns să reprezinte peste 63% din totalul conexiunilor (respectiv 10,6 milioane conexiuni), în creștere anuală de aproximativ 18%. Conexiunile pe bază de cartele preplătite au avansat mai puțin, cu 7%, până la peste 6 milioane.

Călătorii RATB vor avea acces la internet wi-fi gratuit spre finele anului 2018. Proiectul este estimat la 1,34 milioane euro CITEȘTE ȘI Călătorii RATB vor avea acces la internet wi-fi gratuit spre finele anului 2018. Proiectul este estimat la 1,34 milioane euro

Traficul total realizat prin intermediul conexiunilor de internet mobil în bandă largă aproape s-a dublat pe parcursul anului 2016, de la 85 mii de TB în anul 2015 la 169 mii TB în anul 2016. De asemenea, traficul mediu lunar per conexiune în anul 2016 a crescut cu 77% față de anul 2015, de la 0,41 GB la 0,73 GB.

Utilizarea serviciilor 4G își continuă avântul din ultimii ani, atât din punct de vedere al numărului de utilizatori, cât și al traficului.

Numărul de conexiuni 4G a ajuns la 5,8 milioane (față de 2,7 milioane în urmă cu 12 luni), ajungând astfel să reprezinte mai mult de o treime din totalul conexiunilor de internet mobil în bandă largă.

Utilizatorii persoane fizice pe bază de abonamente sunt în creștere cu 1,7 milioane față de anul trecut, în timp ce conexiunile 4G ale utilizatorilor persoane juridice pe bază de abonamente au crescut cu aproximativ 360 mii.

Ambasadorul Chinei: Soluțiile smart city pot reduce timpul pierdut în trafic. Sper să ajung la birou în 10 minute, nu în 30 minute ca azi CITEȘTE ȘI Ambasadorul Chinei: Soluțiile smart city pot reduce timpul pierdut în trafic. Sper să ajung la birou în 10 minute, nu în 30 minute ca azi

Internet fix

Conform statisticilor ANCOM, numărul conexiunilor la internet fix în bandă largă din România a ajuns la valoarea de 4,4 milioane la finalul anului 2016, înregistrând o creștere anuală de 4,4%.

Prin intermediul acestor conexiuni, utilizatorii au realizat un trafic total de 5,4 milioane de TB, în timp ce consumul mediu lunar pe conexiune a atins 103 GB. 

Dintre acestea, mai mult de jumătate (55%) sunt conexiuni care permit viteze best-effort de cel puțin 100 Mbps, 34% sunt conexiuni care permit viteze best-effort între 10 Mbps și 100 Mbps și doar 11% sunt conexiuni cu viteze de 10 Mbps sau mai mici.

Internet urban versus rural

Numărul de conexiuni la internet fix instalate în mediul rural a avansat cu 6% comparativ cu sfârșitul anului anterior, la 1,2 milioane, în timp ce numărul de conexiuni din mediul urban înregistrează o creștere ușoară de 4%, ajungând la valoarea de 3,2 milioane.

Patronatul brokerilor: Transportatorii au impus o lege RCA în Parlament. Noi am cerut președintelui țării să o întoarcă. Sunt și asociații de consumatori care au făcut același demers CITEȘTE ȘI Patronatul brokerilor: Transportatorii au impus o lege RCA în Parlament. Noi am cerut președintelui țării să o întoarcă. Sunt și asociații de consumatori care au făcut același demers

În ceea ce privește distribuția vitezelor furnizate pe medii de reședință, majoritatea conexiunilor care permit viteze foarte mari de transfer de date, de cel puțin 100 Mbps, se află în mediul urban. Din totalul de 2,4 milioane de astfel de conexiuni, doar 0,2 milioane se află în zone rurale.

Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet fix aferente persoanelor fizice, la nivel de gospodării, a atins 53,7% la nivel național, respectiv 67,5% la nivel urban și, respectiv, 35,8% la nivel rural.

Infrastructura de internet fix

Datele prelucrate de Autoritate mai arată că infrastructura de internet fix de bandă largă, care face posibilă în România conectarea la internet la rate mari ale vitezelor de transfer, este dominată de conexiunile prin cablu, pe fondul investițiilor în DOCSIS.3 și în tehnologii de fibră optică (peste 75% dintre conexiunile la internet fix ajung la utilizatorul final prin FTTH, cablu coaxial sau cablu UTP/FTP).

Conexiunile xDSL au avut, la finalul anului 2016, o pondere de 20% din totalul conexiunilor la internet fix de bandă largă, în scădere anuală cu 3 puncte procentuale.

Se înmulțesc cazurile în care angajații primesc bani de la companii pentru hărțuire la locul de muncă. După Orange, și Ericsson trebuie să plătească daune morale de 10.000 euro CITEȘTE ȘI Se înmulțesc cazurile în care angajații primesc bani de la companii pentru hărțuire la locul de muncă. După Orange, și Ericsson trebuie să plătească daune morale de 10.000 euro

De asemenea, este de remarcat și faptul că o creștere importantă, de peste 40% față de anul 2015, au înregistrat conexiunile la puncte fixe furnizate prin intermediul tehnologiilor mobile, care reprezintă din ce în ce mai mult o alternativă în zonele fără acoperire cu rețele fixe de internet.

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru anul 2016 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 și va fi disponibil în curând pe www.ancom.org.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
conexiuni
internet
4g
trafic
viteze