Tribunalul București (TB) a respins cererea înaintată de Eduard Lucian Lovin, unul din cei doi vicepreședinți ai Autorității de Reglementare în Comunicații (ANCOM), de a fi reangajat în funcția de director executiv al Direcției Reglementare din cadrul instituției. El a fost demis în vara anului trecut de fostul șef al ANCOM Adrian Diță, după ce a modificat din temelii organigrama instituției care supraveghează o piață de aproximativ 4 miliarde de euro.
Hotărârea instanței poate fi atacată cu apel.
Contactat de Profit.ro, Lovin a afirmat că va ataca hotărârea cu apel la instanța superioară.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Deși sunt numit de Parlament într-o funcție de demnitate publică, cu un mandat lung și prin urmare nu mai am o miză imediată în reobținerea unui contract individual de muncă în anii următori, nu pot să nu constat cu maxim amuzament că spețe absolut identice din punct de vedere legal, primesc răspunsuri complet diferite. Absolut toți specialiștii în drept, consultați pe acest subiect, au opinat că încălcările legislației muncii au fost atât de evidente și numeroase, încât soluția desființării deciziilor părea evidentă. De aceea așteptăm cu foarte mare interes motivarea instanței. Astfel de situații juridice, din păcate, nu ajută la consolidarea încrederii în judecatori. Dar un judecător ia o decizie conform înțelegerii lui de moment, pe baza liberului discernământ și a convingerii lui, mai mult sau mai puțin intime. Tocmai de aceea în instanțele Curților de Apel sunt complete de mai mulți magistrați, iar statistica întoarcerii deciziilor este grăitoare", a declarat Lovin.
Fostul președinte al ANCOM Adrian Diță a semnat, în iunie 2017, o decizie care a modificat semnificativ organigrama instituției, arbitrul unei piețe de 4 miliarde de euro.
Decizia a avut ca efect desființarea, transferul și înființarea a unui număr aproximativ de 50 de direcții, departamente, servicii și birouri ale autorității.
În nota de fundamentare se afirma că structura organizatorică a ANCOM prezintă anumite deficiențe, cum ar fi "fragmentarea și granularitatea excesivă a organizării", care generau deficiențe de comunicare și productivitate redusă.
Mai mult, împiedica formarea unei culturi organizaționale adecvate, a unei funcționalități și conduceri bazate pe obiective fundamentale partajate și binecunoscute.
Alături de Lovin, reorganizarea ANCOM a condus la concedierea lui Bogdan Iana, responsabil Direcția Administrare Spectru Radio și Numerotație, Gabriel Necula, fost șef al Biroului Parc Auto și Gestiune Documente, Cătălin Mitrescu - șef al Departamentului IT și Ovidiu Tabără - șef Departament Achiziții.
Ulterior, Iana și Lovin au fost numiți de către Parlament vicepreședinți ai instituției.
Spre deosebire de Lovin, Iana a avut câștig de cauză în instanță, care a decis reangajarea acestuia și plata salariilor indexate, majorate și actualizate și a celorlate drepturi de care ar fi beneficiat de la data concedierii, august 2017, și până la data reintegrarii efective.
La rândul său, Iana trebuie să restituie ANCOM suma încasată cu titlu de compensație bănească la nivelul a 20 salarii de bază, actualizată cu rata inflației la data plății, precum și dobânda legală aferentă, de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri până la momentul plății efective.
“Obligă ANCOM să plătească contestatorului suma de 10.000 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Executorie de drept în privința obligației de plată a despăgubirilor. Cu apel în 10 de zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică, 12.03.2018”, se mai arată în decizie.
ANCOM a plătit foștilor angajați salarii compensatorii în sumă totală de 1,5 milioane de lei, conform contractului colectiv de muncă.
Decizia Tribunalului București poate fi atacată cu apel de ambele părți.