Theresa May intră luni în negocierile dificile de divorț de Uniunea Europeană, care vor decide viitorul și influența Marii Britanii în lume pentru următoarele generații, relatează Reuters, subliniind că strategia premierului de la Londra este neclară, iar poziția sa nesigură.
Aflat la una dintre cele mai importante răscruci pentru Europa și pentru Occident după căderea URSS, în 1991, Guvernul lui May se confruntă cu o criză pe care și-a creat-o singur – pierderea majorității parlamentare în alegerile anticipate din 8 iunie, pe care premierul le-a convocat anticipat, scrie News.ro.
Prăbușirea autorității lui May este atât de puternică, încât întreaga sa strategie pentru Brexit este disecată în public de miniștrii, parlamentarii și aliații săi, în condițiile în care negocierile oficiale pentru ieșirea din UE încep luni, la 11 ora Bruxelles-ului (12 ora României).
Deși atât Franța, cât și Germania au semnalat în ultima perioadă că Marea Britanie poate să rămână în blocul comunitar, dacă se răzgândește, ministrul pentru Brexit David Daivs a insistat că nu există cale de întoarcere.
“În condițiile în care mă îndrept spre Bruxelles, pentru a deschide negocierile oficiale pentru ieșirea din UE, nu ar trebui să existe nicio urmă de îndoială – ieșim din UE”, a spus Davis, care se întâlnește cu șeful echipei de negociere a UE, Michel Barnier.
„Acum începe munca grea. Trebuie să obținem un acord care să funcționeze pentru toate părțile Marii Britanii, care ne va permite să devenim cu adevărat o Mare Britanie globală”, a adăugat el.
Londra are mai puțin de doi ani pentru a negocia termenii divorțului și liniile mari ale viitoarei relații cu UE, în condițiile în care desprinderea oficială de blocul comunitar va avea loc la sfârșitul lui martie 2019. Ambele părți au nevoie de un acord pentru a permite continuarea comerțului între cel mai mare bloc comercial al lumii și a cincea economie de pe Glob.
Însă celelalte 27 de state membre UE, împreună, au o putere economică de cinci ori mai mare decât Regatul Unit. De asemenea, au un motiv puternic pentru a refuza Londrei un acord atât de atractiv încât să încurajeze și alți membri să urmeze exemplul Marii Britanii.
În condițiile în care May încă stabilește detaliile unui acord postelectoral pentru a rămâne la putere, cu ajutorul unui partid nord-irlandez mic, există temeri că un acord dezordonat va slăbi Occidentul, va pune în pericol economia de 2.500 de miliarde de dolari a Marii Britanii și va submina poziția Londrei ca singurul centru financiar ce poate rivaliza New yorkul.
Pentru a spori și mai mult presiunile asupra liderului britanic, aceasta a fost acuzată că nu a dat dovadă de suficientă compasiune pentru victimele incendiului de la Grenfell Tower, din Londra, de săptămâna trecută.
Un diplomat european de la Londra a declarat că haosul politic este atât de mare încât este greu să își dea seama ce să se scrie în notele către Guvernul său – o situație aproape ironică, în condițiile în care sloganul de campanie al lui May a fost „O conducere puternică și stabilă”.
CE FEL DE BREXIT?
Ieșirea din Uniunea Europeană părea, la un moment dat, o nebunie: în urmă cu numai 15 ani, liderii britanici se certau despre când să adere la euro, iar discuțiile despre ieșirea din blocul comunitar se purtau numai în rândul unor comunități mici de eurosceptici de la marginea partidelor importante.
Însă criza din Zona euro, temerile din Marea Britanie privind imigrația și o serie de calcule greșite făcute de fostul premier David Cameron i-au făcut pe britanici să voteze în proporție de 52% pentru Brexit la referendumul din 23 iunie 2016.
Ieșirea din UE – cea mai grea lovitură de după Al Doilea Război Mondial dată eforturilor europene de unificare – obține în prezent consens atât în rândul conservatorilor, cât și al laburiștilor, aflați în opoziție.
Nu există, însă, un acord privind ce fel de Brexit ar trebui să încerce may să obțină – presupunând că poate rămâne în funcție.
„Plăcile tectonice politice din Marea Britanie sunt în mișcare în momentul în care negociem Brexit”, a subliniat Anand Menon, profesor de științe politice la King's College din Londra.
CITEȘTE ȘI Trump și-a publicat declarația de avere. A avut nevoie de 98 de pagini. Doar terenurile de golf i-au adus venituri de 288 mil. dolariÎnainte de alegeri, May a propus o desprindere complete de UE: ieșirea din Piața Unică, pentru că aceasta este condiționată de libertatea de circulație a oamenilor, bunurilor, serviciilor și capitalului, precum și propunerea de limite pentru imigrație și un acord vamal cu UE.
Criticii descriu această variantă drept „Brexit dur” și pledează pentru un scenariu „blând”, care să prioritizeze o formă de continuare a accesului la Piața Unică, pentru a reduce pagubele economice.
În timp ce liderii europeni încearcă să își dea seama la ce să se aștepte din partea Marii Britanii, May este atât de slăbită încât propriul său ministru de Finanțe și partenerii pe care se va baza pentru a avea majoritate în Parlament, formațiunea nord-irlandeză DUP, îi oferă sfaturi publice.
“Opinia mea clară, și cred că aceasta este opinia majorității oamenilor din Marea Britanie, este că ar trebui să oferim prioritate apărării locurilor de muncă, apărării creșterii economice, apărării prosperității când intrăm în acele negocieri”, a spus ministrul de Finanțe Philip Hammond.
UN HAOS TOTAL
Deși economia Marii Britanii a dat dovadă de o stabilitate neașteptată după votul pentru Brexit, există semne de slăbiciune. Directorii de companii spun că incertitudinea înseamnă că trebuie să își facă strategiile plecând de la presupunerea că Marea Britanie va ieși din UE fără un acord.
„Este un pic de haos în prezent, pentru că sunt multe manevre și se mișcă multe piese”, a explicat un director responsabil cu pregătirile pentru Brexit la una dintre marile companii din Regatul Unit.
Susținătorii Brexit acceptă faptul că probabil se va simți o durere pe termen scurt pe plan economic, dar sunt convinși că Londra va avea de câștigat pe termen lung dacă se desprinde de ceea ce percept drept un experiment sortit eșecului pentru o unitate dominată de Germania și pentru cheltuieli sociale finanțate prin îndatorări excesive.
Pe de altă parte, cei care se opun divorțului se tem că renunțarea la o strategie de 60 de ani pentru integrare economică în favoarea unei relații special cu Washingtonului sau a unui Commonwealth din foste colonii slab va submina ceea ce rămâne din influența globală a Marii Britanii.
PRIORITĂȚILE DE NEGOCIERE
Prima chestiune care se va afla pe agenda de discuții de la Bruxelles va fi statutul milioanelor de cetățeni UE care trăiesc în Marea Britanie și a cetățenilor britanici din celelalte 27 de state membre UE. Acest statut va include dreptul lor de a rămâne în țara gazdă, de a munci și de a avea acces la îngrijiri medicale.
Valoarea notei de plată pe care va trebui să o plătească Marea Britanie la ieșire urmează să fie, de asemenea, decizie. UE va cere, probabil, zeci de miliarde de euro, pentru că, din punctul său de vedere, Londra trebuie să finanțeze programele pe care le-a aprobat când era membră.
Situația cu Irlanda – unde se află singura graniță terestră dinre UE și Marea Britanie – va fi discutată de asemenea.
May vrea să negocieze atât divorțul, cât și viitoarea relație comercială înainte de ieșirea țării sale din blocul comunitar. Apoi, ea pledează pentru o implementare treptată a procesului de Brexit, pentru ca firmele să aibă timp să se pregătească pentru impact.
Pe de altă parte, UE vrea finalizarea primei etape a negocierilor de divorț înainte ca, anul viitor, să înceapă negocierile privind comerțul. Oficialii UE sunt, însă, de acord că acordurile necesare înainte de ieșirea Londrei pot fi încheiate numai ca un pachet totalitar.
La trei zile după începerea negocierilor, May va merge la Bruxelles pentru un summit UE – o ocazie pentru ca ceilalți 27 de lideri să își evalueze partenerul de discuții în atmosfera profund schimbată adusă de dramele din ultimele două săptămâni.