Rata anuală a inflației a fost de 5,4% în iunie, ușor sub așteptările economiștilor din bănci. Analiștii cred că acesta este punctul maxim din an și că rata anuală va scădea spre finalul 2018, dar se va menține peste ținta și prognozele BNR, care are de luat o nouă decizie de politică monetară în luna august.
Inflația a coborât cu un punct de bază față de luna mai, în timp ce analiștii consultați de Reuters și Bloomberg se așteptau la o creștere la 5,5%. Alimentele s-au ieftinit în prima lună de vară, în timp ce carburanții s-au scumpit, iar prețul serviciilor a crescut cu 0,2% față de luna mai, ca urmare a deprecierii ușoare a leului.
Economiștii BCR și ING Bank cred că inflația anuală a atins punctul maxim în iunie și că rata acesteia va scădea ca urmare a efectului de bază.
CITEȘTE ȘI Trump lansează un violent atac la adresa Germaniei, pe care o prezintă drept ”prizoniera” Rusiei„Inflația a ajuns la maxim la 5,4% în iunie și creșterea lunară de 0,3% din iulie anul trecut ar trebui să ducă la o rată anuală mai mică în iulie 2018”, scriu Ciprian Dascălu și Valentin Tătaru de la ING.
Rata anuală a inflației de bază, care exclude evoluția prețurilor volatile și administrate din economie, precum și pe cele de combustibili, pe care banca centrală le influențează mai puțin, a scăzut la 2,9% de la 2,95% în luna mai. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nota, la conferința de presă după ședința de politică monetară de la începutul lunii, că scăderile înregistrate în inflația de bază (de la 3,1% în aprilie) sunt un semn că creșterile de dobânzi ale băncii centrale încep să producă efecte.
„Inflația core 2, care este urmărită îndeaproape de BNR când ia decizii de politică monetară, a scăzut pentru a doua lună, la 2,9% în iunie, semn că presiunile inflaționiste de bază nu sunt foarte puternice în economie”, scrie Eugen Sinca, analist la BCR.
BCR crede că inflația anuală va scădea treptat spre 3,7% la finele anului 2018, dar peste intervalul BNR de 1,5-3,5% și peste prognoza curentă a băncii centrale de 3,5%
„Inflația va rămâne astfel peste ținta BNR în următoarele trimestre și vom vedea următoarea ședință de politică monetară din august o bună oportunitate pentru o majorare a ratei dobânzii cheie, mai ales dacă luăm în considerare că BNR va prezenta și noul raport asupra inflației”, scrie Sinca.
ING mizează pe o menținere a dobânzii cheie la 2,5%, sub condiția ca tensiunile globale să nu ducă la presiuni de depreciere asupra cursului. Economiștii băncii olandeze se așteaptă ca rata anuală a inflației să fie mai redusă în lunile următoare, în jurul a 5% sau sub acest nivel, până în octombrie, când cifra ar putea scădea cu 0,8 puncte procentuale, ca urmare a efectelor de bază puternice, după ce în toamna anului trecut scumpirea carburanților, mai ales ca introducere a supraccizei, au tras în sus prețurile.
UniCredit Bank scria, într-un raport recent, că se așteaptă la încă două creșteri de dobândă în acest an, începând cu ședința din august.
BNR a majorat dobânda cheie în trei pași de câte 0,25 pp în acest an, de la 1,75%.