Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) precizează că a transmis unităților fiscale teritoriale, încă din luna noiembrie, o circulară care stabilește că pot fi înregistrate contractele de închiriere și în lipsa certificatului energetic, după ce Profit.ro a prezentat un document guvernamental care arăta că administrațiile fiscale interpretează diferit legislația.
“Neprezentarea certificatului energetic, așa după cum prevede art.19 alin.(3) din Legea nr. 372/2005, privind performanța energetică a clădirilor, republicată, nu constituie un motiv de refuz al înregistrării contractului de închiriere sau al primirii formularului 220 ținând cont de art. 14 din Codul de Procedură Fiscală care precizează că veniturile, alte beneficii și elemente patrimoniale sunt supuse legislației fiscale indiferent dacă sunt obținute din acte sau fapte ce îndeplinesc sau nu cerințele altor dispoziții legale precum și că organul fiscal stabilește tratamentul fiscal al unei operațiuni având în vedere doar prevederile legislației fiscale, tratamentul fiscal nefiind influențat de faptul că operațiunea respectivă îndeplinește sau nu cerințele altor prevederi legale”, precizează ANAF.
Profit.ro a prezentat conținutul unui document guvernamental potrivit căruia administrațiile fiscale din țară interpretează și aplică diferit legislația privind contractele de închiriere, unele dintre acestea refuzând înregistrarea dacă nu este depus certificatul energetic așa cum stabilește legea 372/2015.
28 noiembrie - Profit Financial.forum