Alpha Bank a primit acordul pentru a vinde credite neperformante corporate din România către Deutsche Bank, AnaCap Partners și APS

Alpha Bank a primit acordul pentru a vinde credite neperformante corporate din România către Deutsche Bank, AnaCap Partners și APS
scris 2 aug 2018

Banca elenă Alpha Bank vinde un portofoliu de credite neperformante corporate din România, estimat la 360 milioane euro, către un consorțiu de investitori internaționali, incluzând Deutsche Bank, AnaCap Partners și APS, tranzacția, anunțată la începutul anului de Profit.ro, fiind avizată acum de Consiliul Concurenței.

Alpha Bank este parte a grupului grec Alpha Bank Group.

Urmărește-ne și pe Google News

În primăvară, Alpha Bank, una dintre cele mai mari bănci din Grecia, a vândut către grupul norvegian B2Holding un portofoliu de credite de consum cu o valoare nominală de 3,7 miliarde de euro, marcând cea mai mare tranzacție de pe piața de profil elenă. Prețul de achiziție reflectă situația delicată în care se află economia Greciei și sistemul bancar, care este marcat de numeroase credite restante.

Portofoliul de 3,7 miliarde de euro a fost compus din aproximativ 315.000 de credite de consum fără garanții și a fost preluat de B2Holding pentru 90 de milioane de euro sau 2,43% din valoarea nominală.

EXCLUSIV Telekom va modifica toate contractele care impun plata unei taxe de reziliere anticipată a abonamentelor. Și alți operatori au obligații CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Telekom va modifica toate contractele care impun plata unei taxe de reziliere anticipată a abonamentelor. Și alți operatori au obligații

Până în 2019, sistemul bancar grecesc trebuie să ajungă cu rata creditelor neperformante la 20% (circa 40 de miliarde de euro) și să reducă expunerea neperformantă la 34% (aproape 67 de miliarde de euro), potrivit țintelor agreate de bănci cu autoritățile de reglementare.

Legislația a fost modificată anul trecut astfel încât funcționarii și bancherii implicați în tranzacțiile cu credite neperformante să fie exonerați de răspunderea civilă și penală, atât cât timp cât acționează în concordanță cu legea și dacă prin acțiunile lor nu periclitează situația băncii. Anterior, oficialii băncilor erau pasibili de sancțiuni civile și chiar penale dacă aprobau astfel de tranzacții, pentru că ar fi diminuat valoarea bunurilor recuperabile.

Eurobank a vândut în toamna anului trecut un portofoliu de 1,5 miliarde de euro către grupul suedez Intrum, iar National Bank of Greece a scos la vânzare, la începutul acestui an, un portofoliu de credite neperformante de 5,2 miliarde de euro. La rândul său, Piraeus Bank a inițiat transferul a două portofolii de câte 1,5 miliarde de euro.

Fondată în 1870, Deutsche Bank este prezentă în România din 1998.

În mai 2014, banca a deschis la București un centru tehnologic pentru clienții din Europa Centrală și de Est, în urma unei investiții de 10 milioane euro. 

EXCLUSIV Uber a fost amendat în România cu 200.000 lei pentru că nu a notificat un incident de securitate care ar fi afectat datele a 30.000 de utilizatori. Compania contestă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Uber a fost amendat în România cu 200.000 lei pentru că nu a notificat un incident de securitate care ar fi afectat datele a 30.000 de utilizatori. Compania contestă

Grupul ceh APS Holding, unul dintre cei mai mari jucători pe piața creanțelor neperformante din regiune este prezent în România din 2007.

În 2016, APS a achiziționat credite neperformante cu o valoare nominală de 1,33 miliarde de euro în România, cea mai mare tranzacție de acest gen din Europa de Sud-Est. Compania a preluat credite pentru firme cu valoare nominală de 1 miliard de euro de la BCR și credite corporate și retail de 287 de milioane de euro de la Intesa Sanpaolo România.

În 2014, APS a achiziționat și portofoliul de credite retail și corporate de 495 de milioane de euro de la Volksbank. Compania a fost și printre cumpărătorii unui portofoliu de 340 de milioane de euro de la UniCredit Bank.

EXCLUSIV Fostul premier Ponta cere Unirea Shopping Center daune morale de 60.000 euro pentru videoclipuri care au rulat în magazin CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul premier Ponta cere Unirea Shopping Center daune morale de 60.000 euro pentru videoclipuri care au rulat în magazin

Firma britanică de private equity AnaCap Financial Partners, fondată în 2005, a fost interesată anterior de Banca Carpatica și Marfin, participând la negocieri de preluare a acestora, dar fără rezultat.

Afacerile cu neperformante au fost înfloritoare în ultimii ani, în condițiile în care băncile din România au acumulat active de calitate îndoielnică care au plesnit în timpul crizei. De altfel, România a devenit cea mai mare piață pentru vânzările de portofolii stricate, după ce BNR a împins băncile să curețe bilanțurile.

viewscnt
Afla mai multe despre
alpha bank
b2holding
credite neperformante
grecia