Noi bilanțuri, noi măsuri și fapte marcante - AFP prezintă ultimele evoluții cu privire la pandemia covid-19, citat de News.ro.
APROAPE UN MILIARD DE PERSOANE IZOLATE
Peste 900 de milioane de persoane din 35 de țări din lume sunt îndemnate să rămână acasă de către autorități, potrivit unei baze de date AFP.
Majoritatea sunt izolate obligatoriu - ca în Franța și în Italia. Celelalte sunt vizate de interdicții de circulație pe timpul nopții, carantine sau apeluri fără caracter obligatoriu de a nu ieși din casă.
În Statele Unite, 30% din populație este plasată, în diverse grade, în izolare, la New York, Los Angeles și Chicago.
În America Latină, Columbia urmează să treacă la izolarea obligatorie marți seara, iar în Bolivia - unde alegerile prezidențiale prevăzute la 3 mai au fost amânate - Guvernul a plasat țara în carantină începând de duminică. În Brazilia, statul Sao Paulo intră în carantină pe o perioadă de 15 zile începând de marți.
În Africa, izolarea urmează să fie generalizată în Tunisia, duminică, dar și în Rwanda.
CITEȘTE ȘI Germania renunță la austeritate fiscală și se împrumută cu 356 miliarde de euro pentru a salva economia de impactul pandemieiPESTE 12.000 DE MORȚI ÎN LUME
Peste 291.420 de cazuri de infectare au fost detectate în 165 de țări și teritorii de la începutul epidemiei, care s-a soldat cu cel puțin 12.725 de morți, potrivit unui bilanț întocmit de AFP sâmbătă la ora 19.00 GMT (21.00, ora României).
Italia înregistrează 4.825 de morți la 53.578 de cazuri confirmate - între care peste 6.000 de vindecări.
China înregistrează 81.008 de cazuri, inclusiv 3.255 și 71.740 de vindecări.
Țările în care au murit cele mai multe persoane, după Italia și China, sunt Iranul - cu 1.556 de morți la 20.610 de cazuri, Spania - cu 1.326 la 24.926 de cazuri, Franța - cu 562 de morți la 14.459 de cazuri și Statele Unite cu 278 de morți la 22.177 de cazuri.
CITEȘTE ȘI GSC: 117 dosare penale, întocmite sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilorREGLEMENTĂRI ÎNĂSPRITE
Italia își oprește toate activitățile de producție neindispendabile - pentru a garanta aprovizionarea cu bunuri esențiale - și își înăsprește reglementările privind izolarea, prin închiderea tuturor spațiilor verzi.
În Franța sunt introduse restricții suplimentare de circulație și interdicția de a circula pe timpul nopții în mai multe orașe din sud.
Elveția interzice orice adunare de peste cinci persoane.
Georgia și Kîrgîzstanul au decretat sâmbătă starea de urgență.
Interdicția de circulație pe timpul nopții a fost introdusă în Haiti, Republica Dominicană vecină, în Iordania, în România și în Burkina Faso.
CITEȘTE ȘI Ambasada Chinei a donat măști și combinezoane de protecție pentru spitalele din CapitalăÎNCHIDERI DE FRONTIERE
Cuba începe să respingă de marți turiștii, renunțând la o sursă crucială de valută.
Coasta de Fildeș și Burkina Faso își închid frontierele din acest weekend, la fel ca Rwanda.
Brazilia își închide frontierele începând de luni cetățenilor provenind din Europa, Australia și din mai multe țări asiatice.
Pakistanul își suspendă toate zborurile internaționale.
România interzice accesul pe teritoriul român a majorității străinilor.
ÎNTREPRINDERI AFECTATE
Constructorul de avioane Boeing, care a cerut Guvernului federal american să-i vină în ajutor, își oprște provizoriu plățile de dividende. CEO-ul grupului renunță la remunerație.
CEO ai marilor companii aeriene americane cer Congresului un ajutor financiar imediat.
ÎNDEMNURI LA AMÂNAREA JO
Îndemnuri la amânarea Jocurilor Olimpice (JO) prevăzute să se desfășoare de la 24 iulie la 9 august la Tokyo se multiplică.
Federațiile americană și spaniolă de Atletism se alăturî federațiilor americană și franceză de Înot și Comitetului Olimpic Novergian și cer CIO o amânare.