Administrația Națională de Meteorologie: Acest an agricol ar putea fi unul dintre cei mai secetoși din istorie

Administrația Națională de Meteorologie: Acest an agricol ar putea fi unul dintre cei mai secetoși din istorie
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iul 2024

Acest an agricol ar putea fi unul dintre cei mai secetoși din istorie, în special pentru culturile prășitoare, în prezent înregistrându-se secetă pedologică extremă în bună parte din țară, a declarat directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, pentru Agerpres, preluată de G4Media.

„Avem secetă pedologică extremă în bună parte din țară, dar cele mai afectate zone în care deficitul de apă este unul extrem sunt Oltenia, Muntenia, Dobrogea și estul Moldovei, vestul Banatului și al Crișanei. Culturile cele mai afectate sunt porumbul și floarea soarelui. Putem spune că din cele aproape 11 luni, de la 1 septembrie 2023, când a început anul agricol curent și până când se termină la 31 august 2024, șapte luni cantitățile de precipitații au fost deficitare și trei luni la rând, din mai, iunie și iulie, vorbim în medie de cantități sub normele lunare. Deci, va fi unul dintre cei mai secetoși ani agricoli, în special pentru culturile prășitoare”, a precizat Elena Mateescu, transmite Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Ea a menționat că specialiștii ANM publică frecvent prognoze agrometeorologice, dar analizează și intensitatea stresului termic caracterizat pentru agricultură, iar pragul de arșită este de 32 de grade Celsius. „În condițiile în care am valori peste acest prag, atunci plantele sunt afectate de stresul termic”, a adăugat șefa ANM.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Potrivit prognozei agrometeorologice emise de ANM pentru perioada 27 iulie – 2 august, conținutul de umiditate din sol, în cultura de porumb neirigat, pe adâncimea 0-100 cm se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) în Maramureș, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, a Crișanei și a Banatului, izolat centrul și sudul Transilvaniei. Pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, local vestul, nordul, nord-vestul și centrul Moldovei, sudul Crișanei, izolat nord-estul Banatului, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare.

În aceste condiții, procesele de creștere, coacere și maturare, atât la culturile prășitoare, cât și la speciile pomi-viticole se vor desfășura în continuare cu dificultate, îndeosebi în sudul, sud estul și estul țării.

„Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, asociate cu menținerea deficitelor de umiditate în sol, la culturile de porumb și floarea-soarelui în regim neirigat se va înregistra fenomenul de îngălbenire și/sau uscare prematură a aparatului foliar, precum și subdimensionarea elementelor de rod (boabe șiștave, semințe seci, stiuleți și capitule incomplet formate, etc.)”, arată prognoza ANM.

Sub aspect fenologic, cultura de floarea-soarelui va parcurge înflorirea (70-100%), maturitatea în ceară (30-100%) și maturitatea deplină (10-100%). În funcție de data semănatului, agrotehnica aplicată și precocitatea hibrizilor, porumbul se va afla în diferite faze de vegetație, respectiv: înflorire (70-100%), mătăsire (50-100%) și maturitate lapte (30-100%), precum și maturitate ceară (10-100%) și deplină (10-50%).

De asemenea, sfecla de zahăr va înregistra alungirea și îngroșarea axei hipocotile (50-100%), local fiind posibilă declanșarea fazei de acumulare a zahărului în rădăcină (10-20%). În principalele bazine specializate, cartoful își va continua fazele înflorire și uscarea a vrejilor (30-100%), precum și începutul maturității tehnologice la soiurile de vară.

La pomii fructiferi vor predomina creșterea și coacerea rodului, precum și acumularea zahărului în fructe. De asemenea, la soiurile ajunse la maturitatea de consum se vor continua lucrările de recoltare. Vița-de-vie va parcurge creșterea și dezvoltarea boabelor, local fiind posibil începutul acumulării zaharurilor.

Potrivit ANM, în intervalul menționat va predomina un regim termic ale aerului în general mai ridicat decât în mod obișnuit, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 17 și 31 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 și 6 grade Celsius, în toate regiunile.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 23 și 38 de grade pe întreg teritoriul agricol, iar cea minimă a aerului se va încadra între 10 și 24 de grade Celsius în cea mai mare parte a țării, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare.

Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi sub formă de aversă, dar și torențiale, acestea fiind însoțite de descărcări electrice, căderi de grindină și intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie pe suprafețe agricole extinse, iar local, cantitățile de apă pot fi mai însemnate, precizează specialiștii ANM.

viewscnt
Afla mai multe despre
anm
seceta
agricultura