Președintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, a anunțat, sâmbătă, la Alba Iulia, că Academia va finaliza până la sfârșitul acestui an strategia de dezvoltare a țării pe termen lung, pe 20 de ani, pe care o va pune apoi la dispoziția ”decidenților politici”, el spunând că documentul este ”dincolo de orice fel de poziție partizană”.
Ionel-Valentin Vlad a afirmat, în cuvântul de deschidere de la Adunarea Generală a Asociațiunii ASTRA, că Academia Română lucrează în această perioadă la finalizarea strategiei de dezvoltare a României pe termen lung, exprimându-și speranța că documentul va fi finalizat până la sfârșitul anului și apoi va fi pus la dispoziția decidenților politici, scrie News.ro.
Academicianul a explicat că strategia este realizată de cercetători, profesioniști în diferite domenii și nu are niciun fel de ”poziție partizană”.
”Lucrăm și avem ultima etapă a strategiei de dezvoltare a României pe termen lung, pe 20 de ani, pe care o face Academia Română. Până la sfârșitul acestui sperăm ca ea să fie gata și să o putem pune la dispoziția decidenților politici din țara noastră, a celor care conduc țara. Este făcută de oameni care se pricep, cercetători foarte buni și din domeniul economic și din celelalte domenii, din 11 institute de excelență ale Academiei Române. Este dincolo de ciclul electoral, este dincolo de orice fel de poziție, să zicem, partizană de vreun fel. Singurul lucru pe care îl dorește Academia este binele și progresul acestei țări”, a spus academicianul Ionel-Valentin Vlad.
Ionel-Valentin Vlad a mai spus că Academia Română va susține întotdeauna pe oricine ajunge la conducere pe căi democratice, precizând că important este ”să fie român” și să ”împingă înainte țara”.
”Academia Română va susține întotdeauna pe oricine ajunge în pozițiile de conducere pe căi democratice. Indiferent cine este. Român să fie și să dorească să împingă înainte țara asta”, a mai spus președintele Academiei Române.
La Alba Iulia se desfășoară în perioada 7 – 9 octombrie ce de-a 111-a Adunare generală a Asociațiunii Astra Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, eveniment la care participă membri ai asociației din România, dar și invitați din Republica Moldova și din comunitățile românești din Diaspora. Printre personalitățile participante se numără mai mulți academicieni și oameni de cultură printre care și președintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, sau Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu.
Asociațiunea ASTRA Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român a fost înființată în 23 octombrie 1861 la Sibiu, având ca rol declarat emanciparea culturală și politică a românilor din Transilvania.