Introducerea obligativității decontării directe în cazul polițelor RCA va ajuta la îmbunătățirea situației pe această piață, spune, la Profit TV, directorul general adjunct al Allianz-Țiriac Asigurări, Aurel Badea. El spune că, pe termen lung, compartamentul clienților se va modifica, iar prețul își va pierde rolul fundamental în decizia șoferilor la momentul cumpărării unei polițe RCA.
"Ne așteptăm ca această modificare legislativă să ajute la îmbunătățirea situației pe piața RCA. Allianz-Țiriac Asigurări a fost în dialog cu Autoritatea de Supraveghere (ASF) prin intermediul asociației profesionale a asigurătorilor, UNSAR, și în acest moment suntem în proces de a trimite propunerile noastre la proiectul de ordonanță de urgență. Decontarea directă este o schimbare fundamentală, de paradigmă aș putea spune, pentru că asiguratul, care acum cumpără polița RCA pentru beneficiul unui terț, mâine o va cumpăra în 90% din situațiile de daună în beneficiul lui", a spus Badea la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 18.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
El a adăugat că, probabil, aplicarea măsurii va schimba fundamental și comportamentul clienților, în condițiile în care, în prezent, din cele 11 milioane de polițe RCA vândute anual, doar puțin peste 200.000 de șoferi au și clauză de decontare directă.
"Din momentul în care decontarea directă va deveni obligatorie, toți asigurații vor cumpăra această clauză. Pornind de la această paradigmă, probabil clienții vor lua în calcul mai multe elemente, nu doar prețul, care în prezent este elementul fundamental de decizie pe zona RCA. Credem că va fi o schimbare și sperăm că va avea efecte pozitive", a afirmat Badea.
În opinia reprezentantului asigurătorului, obligativitatea decontării directe va rebalansa piața RCA, dominată în prezent de două companii, cu o cotă cumulată de 75%.
"Dacă se va schimba sau nu fundamental comportamentul clienților, îmi este greu să vă dau un răspuns cu argumente în spate. Dacă decontarea directă devine obligatorie, în momentul în care clienții vor cumpăra polița RCA probabil că vor cântări și alte elemente în afară de preț. Îmi este greu să dau un răspuns cu privire la posibila migrare a clienților sau dacă se va schimba comportamentul lor de consum în mod semnificativ. Așteptarea este să apară un element nou în ecuația RCA-ului, să rebalanseze piața. Piața este dominată în prezent de două companii, cu o cotă cumulată de 75%, aceasta fiind în prezent situația, cu bune și cu rele", arată directorul.
El crede că schimbarea produsă de decontarea directă va fi pe termen lung, pe măsură ce consumatorii vor observa avantajele clauzei, avantaje care apar atunci când un consumator are o pagubă și procesul de despăgubire, mai anevoios în anumite situații, va deveni mai simplu, mai la îndemână dacă decizia de cumpărare a fost luată în cunoștință de cauză.
Întrebat de problema regreselor (despăgubirile aflate în curs de decontare între asigurătorii care practică RCA - n.r.), Badea a precizat că este una din îngrijorările companiei și transmisă ASF prin intermediul UNSAR.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Andreea Gheorghiu, Manager General Novotel și Mercure Bucharest: Turismul de business a fost blocat, pronosticurile nu sunt încurajatoare pentru 2021. Plan - Bucureștiul, destinație de vacanță"Există o sumă de regrese, semnificativă, pe care încă nu am colectat-o de la anumite companii de asigurare. Informația este cunoscută de ASF și autoritatea acționează pentru reglementarea acestui aspect. Din câte știm, în proiectul de OUG există o prevedere care ar transforma regresele în titluri executorii, simplificând astfel procesul de recuperarea a regreselor, nu ca în prezent, printr-o decizie a instanței în urma unui demers în justiție. În momentul în care creanța devine titlu executoriu, atunci banii pot fi obținuți mai repede, prin executor judecătoresc. Nu știm dacă această prevedere va rămâne în forma finală a proiectului de OUG. Ideea fondului de garantare nu a rămas în propunerea finală din motive obiective, dar nu am detalii pentru că nu am fost implicat în discuții", a mai spus Badea.
Allianz-Țiriac este unul dintre primii 5 asigurători locali după nivelul primelor subscrise în 2020.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Radu Tănase, Calif: Viitorul înseamnă servicii de livrare și takeaway. Sunt pro digitalizare, dar oamenii trebuie să iasă din case și să socializeze. Investițiile în amenajare – bani aruncațiCompania are un capital social de 99,4 milioane de lei, acționarii principalii fiind grupul german Allianz - 52,16% și Vesanio Trading Limited (Cipru) - 44,48%, companie deținută de omul de afaceri Ion Țiriac. Restul acțiunilor sunt deținute de mai multe persoane fizice, printre care și Cristian Constantinescu, fost CEO al companiei.