VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Andrei Nicolae, fondator Uniapply: Dificultatea aplicării la o gamă de programe și universități, principala problemă a elevilor. Universitățile românești trebuie să fie mai vizibile pentru studenți străini

VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Andrei Nicolae, fondator Uniapply: Dificultatea aplicării la o gamă de programe și universități, principala problemă a elevilor. Universitățile românești trebuie să fie mai vizibile pentru studenți străini
scris 22 ian 2021

Problema principală a elevilor care își doresc să studieze la o universitate este procesul dificil de a aplica la o gamă de programe și de universități, pentru a-și alege, ulterior, programul preferat, fiind necesar să acceseze o serie de platforme sau să intre pe site-ul fiecărei universități, spune, la Profit TV, Andrei Nicolae, fondator Uniapply, un startup tech care ajută absolvenții de liceu să se înscrie la facultate.

„Uniapply este în momentul actual cea mai mare platformă de aplicare online la universități din estul Europei și a doua cea mai mare la nivel european. Noi am început acum 3 ani, când am realizat că în România nu există o platformă centralizată de aplicare online la universități și atunci am vrut să ajutăm la rezolvarea acestei probleme. La momentul respectiv nu exista nici posibilitatea aplicării online. În acest moment, conectăm în același ecosistem toți jucătorii importanți din piața educațională. Îi aducem împreună pe studenți, universitățile, agențiile, consultanții, părinții, liceele. Modelul nostru de business este destul simplu, suntem o companie business to business to consumer, iar clientul principal este studentul. Noi oferim totul gratuit studenților și monetizăm de la universități prin perceperea unui comision. Practic acest comision este o parte din taxele pe care studentul le plătește universității”, spune Nicolae, la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 18.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform fondatorului, cea mai mare provocare a startup-ului este să creeze un ecosistem internațional pentru domeniul educațional, pentru că fiecare domeniu major are un ecosistem și o platformă, să îmbunătățească și să eficientizeze interacțiunea dintre toți jucătorii prezenți pe piață, educația fiind unul dintre principalii piloni ai societății și un domeniu greu de accesat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Marius Ghenea, Catalyst România: Fondul care se formează într-o perioadă de criză, cele mai mari șanse să genereze randamente semnificative CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Marius Ghenea, Catalyst România: Fondul care se formează într-o perioadă de criză, cele mai mari șanse să genereze randamente semnificative

„Ideea de internaționalizare am avut-o de când am lansat startup-ul, pentru că eu eram în Germania și am văzut că e o problemă globală faptul că un student, ca să aplice în mai multe țări la universitate, trebuie să intre pe mai multe platforme sau, mai rău, individual pe site-ul fiecărei universități. Doar că la momentul respectiv, fiind doar 2 oameni, nu am avut puterea de a începe direct la nivel internațional și am zis că ne vom adresa unei piețe pe care o stăpânim mai bine, cea românească. Așa că am început în primul an cu 5 universități din România, apoi am ajuns la 20 de universități din România și, ca să putem să fim pregătiți să facem pasul acesta către internaționalizare, am adus în acest ecosistem și agenții, aducând studenți internaționali la universitățile românești. După ce am testat timp de 2 ani ceea ce facem, am zis că suntem pregătiți să trecem mai departe, să ne adresăm și universităților de afară și să putem cumva să rezolvăm această problemă într-o singură platformă”, adaugă Nicolae.

Timp de doi ani, cât startup-ul a funcționat doar cu universități românești, a atras peste 13.000 de aplicanți, aducând și peste 1.000 de studenți internaționali să învețe în România. În prezent, Uniapply are parteneriate cu peste 200 de universități internaționale din 8-9 țări și 150 de agenții din diferite țări. Procedura de aplicare este diferită în funcție de țară pentru că anumite universități cer interviuri, altele nu cer interviuri, unele cer mai multe eseuri pe care studentul trebuie să le completeze, conform informațiilor transmise de fondator.

„Ce am încercat noi să facem ca să ușurăm munca studentului a fost să luăm ceea ce este comun în fiecare țară, studentul să poată să completeze și acea carte să fie validă pentru fiecare aplicație, iar, ulterior, în momentul în care își alege un program să poată să completeze ceea ce este specific pentru programul respectiv. Cel mai ușor sistem de aplicare este în Olanda, unde îți pui documentele, aplici foarte rapid, iar apoi universitatea îți trimite oferta condiționată înapoi cu nota pe care trebuie să o iei la bacalaureat sau examenele de limbă pe care trebuie să le susții. Acum practic prin intermediul platformei este un proces destul de simplu pe care l-am creat și pentru universitățile din Germania și Marea Britanie. Acestea sunt țările pe care noi ne focusăm în acest moment, care încă au aplicațiile deschise pentru studenții români. Termenul limită de aplicare pentru studenții români în Anglia s-a extins până la finalul lunii ianuarie față de anii trecuți, iar perioada de aplicare pentru universitățile din Olanda și Germania abia acum începe. Practic avem această oportunitate de a atrage studenții și de a le oferi o gamă variată de universități la care se pot duce. Acestor țări le se adaugă Italia și Spania unde avem universități cu care colaborăm și atunci îi oferim studentului posibilitatea de a aplica la cât mai multe universități pentru ca după să aibă de unde alege. Principala problemă a studentului momentan este că îi este foarte greu să aplice la o gamă de universități sau de programe și atunci vrem să îi oferim acest avantaj: aplici unde vrei, unde crezi că e bine, apoi dintre universitățile care te vor accepta alege-o pe cea cu care te identifici”, mai spune Nicolae.

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Andrei Cionca, Impetum Group: Firmele nu trebuie să mai spere să revină la ce a fost, pentru că nu se va întâmpla. Schimbare radicală a modelului de business pentru companii ale viitorului CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Andrei Cionca, Impetum Group: Firmele nu trebuie să mai spere să revină la ce a fost, pentru că nu se va întâmpla. Schimbare radicală a modelului de business pentru companii ale viitorului

Referitor la competitori, fondatorul susține că există competitorii direcți, platformele naționale de aplicare, dar că ei se diferențiază prin faptul că funcționează la nivel internațional, având universități din mai multe țări prezente pe platformă, nu taxează studentul pentru a aplica și îl ajută în tot acest demers prin algoritmi să-și găsească universitatea cea mai bună.

„Focusul nostru pentru anul acesta și anul următor rămâne încă pe partea din Europa, care este o piață pe care vrem să o securizăm și pe care să ne facem un renume pentru că putem aduce studenți de calitate din zona Europei de est și din țările unde lucrăm foarte activ cu agențiile cum ar fi India și Bazinul Indian, Bangladesh, Pakistan, Nepal sau din Africa unde avem o bună conexiune. Piața est-europeană este o piață pe care o cunoaștem foarte bine pentru că este similară cu România, lucrăm cu agenții din Rusia, Kazahstan, Ucraina, Ungaria. Vrem practic să dovedim anul acesta tuturor partenerilor noștri, universităților, că avem forța necesară ca să le aducem studenți de calitate într-un mod cât mai ușor și, apoi, să pregătim extinderea pe piața din America de nord și Australia”, specifică Nicolae.

Referitor la extinderea pe piața din America, fondatorul susține că este nevoie de mai multă vizibilitate pentru a atrage universitățile respective.

„Până anul acesta am operat pe piața din România și atunci, ca să putem să intrăm pe piața din America, trebuie să avem multă vizibilitate și tracțiune la nivel internațional. Însă, ca să ne pregătim intrarea pe piața din America, anul acesta vom mai lansa un produs care practic reușește să se adreseze problemelor universităților americane și acest produs îl vom lansa în prima jumătate a anului acesta. Cu el putem intra inclusiv de anul acesta și anul viitor în relație cu universitățile, pentru ca apoi când vom avea tracțiunea în spate și interacțiunea cu noul produs să putem să semnăm cu universitățile americane și să vină pe platformă”, explică Nicolae.

De altfel, Nicolae mai spune că pandemia i-a avantajat pentru că au reușit să atragă investiții și, automat, mai mulți oameni, reușind să crească și să devină vizibili pentru universitățile care aveau mare nevoie de ajutor, dar i-a și dezavantajat pentru că, anul trecut, cifrele de aplicare au scăzut la nivel internațional cu 30% și atunci, practic, și cifra de școlarizare în fiecare țară a scăzut, pentru că pandemia a blocat foarte mult accesul studenților, acești neputând să vină la universitate să-și desfășoare cursurile fizice.

VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Radu Tănase, Calif: Viitorul înseamnă servicii de livrare și takeaway. Sunt pro digitalizare, dar oamenii trebuie să iasă din case și să socializeze. Investițiile în amenajare – bani aruncați CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Radu Tănase, Calif: Viitorul înseamnă servicii de livrare și takeaway. Sunt pro digitalizare, dar oamenii trebuie să iasă din case și să socializeze. Investițiile în amenajare – bani aruncați

„Nu toate universitățile au fost pregătite să facă tranziția către online și atunci, în această primă fază, a fost un dezavantaj pentru că numărul de aplicanți a scăzut. Însă faptul că noi am reușit să rămânem pe piață și să creștem ne oferă un avantaj anul acesta pentru că numărul de aplicanți este aproape dublu față de un an normal pentru că s-au format două generații de studenți internaționali care vor să aplice afară. Acum noi avem puterea să ne adresăm și să aducem cât mai mulți studenți internaționali care din cauza pandemiei au fost nevoiți să stea un an în țările lor natale. Agențiile noastre ne-au spus că au dosare pregătite de anul trecut pentru că aveau studenți din generația trecută și au și studenții din generația aceasta”, mai spune Nicolae.

Referitor la atragerea studenților străini de către universitățile românești într-un număr cât mai mare, fondatorul este de părere că acestea trebuie să fie cât mai vizibile pe piață, iar Ministerul Educației să mărească cifra de școlarizare pentru studenții străini.

„Noi lucrăm cu 150 de agenții internaționale de recrutare de studenți. Recrutăm activ și pentru piața din România. Avem acum parteneriat cu 18 universități, iar prin intermediul platformei vom încerca să aducem un număr cât mai mare de studenți internaționali. Totodată, vom face universitățile din România vizibile întregii lumi pentru că în momentul în care un student intră pe platforma noastră, el va vedea acolo universitățile din România alături de cele de top din Marea Britanie și din Olanda. Una dintre problemele universităților noastre din țară este faptul că nu știu cum să se facă vizibile pentru că sunt universități care au atras fonduri europene, care s-au dezvoltat extraordinar de bine și care atrag un număr de studenți internaționali destul de bun. Ne trebuie ajutor de la minister să mai mărim cifra de școlarizare la nivel internațional”, încheie Nicolae.

viewscnt
Afla mai multe despre
andrei nicolae
uniapply
universitate
platforma
business
tech
startup