Turismul românesc are nevoie de sprijin din partea autorităților în creionarea unei strategii de dezvoltare a destinațiilor de vacanță importante din România, investitorii din domeniu dorind să achite în continuare taxe și impozite la buget și să furnizeze clienților servicii de calitate la prețuri corecte, a transmis la Profit News TV Jean Tucan, membru al Organizației Patronale Mamaia Constanța (OPMCTA).
"Noi toți ne dorim să oferim servicii bune și la prețuri corecte. Toți românii doresc să plătească în țară 100 - 150 de lei pe noapte și nu există să te duci în niciun fel de țară riverană Mării Negre, Mării Adriatice sau Mării Egee și să poți plăti 20 euro pe noapte. Nu poți oferi servicii corecte și extrem de competitive la 20 euro pe noapte", a arătat Tucan la Profit News TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 18.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
El a criticat lipsa de predictibilitate a legii, care este schimbată peste noapte de fiecare nouă administrație locală sau centrală și afectează, astfel, investitorii, explicând faptul că o destinație turistică este construită pe parcursul mai multor ani, fiind nevoie de un sprijin mai consistent din partea autorităților. "Noi, astăzi, în Mamaia nu avem o Marină, iar în Constanța avem un mic port Tomis. Păi ce servicii să oferim turiștilor când noi nu avem unde să parcăm ambarcațiuni, unde să punem iahturi..."
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tucan arată că, într-o perioadă în care în țară sunt recomandări pentru vacanțe în state vecine, precum Bulgaria, Grecia, Croația, trebuie să ne aducem aminte că trăim în România și ar trebui să ne preocupe ce se întâmplă în România.
"Am văzut un ministru care se preocupa de ce ușor este să te duci în Grecia, în Bulgaria, dar nu am văzut niciun ministru să facă lobby că avem cea mai mare plajă din Europa, poate, astăzi, ba dimpotrivă, anunțurile sunau cam așa: Nu se poate sta pe plajă! Dar cine ne oprește să stăm pe plajă? Poate nu avem șezlonguri, dar ne punem cearceaf. Eu cred că trebuie să schimbăm puțin paradigma: pe noi, cei care ne ocupăm de turism și de agrement în turism, să ne preocupe mai mult ce își dorește românul și să avem niște servicii tot mai bune și la prețuri corecte, iar turismul român să fie preocupat și să ceară servicii bune, iar noi să i le oferim. Turismul românesc este al românilor, nu al hotelierilor sau al unor oameni de afaceri.
Eu cred că cel mai important lucru astăzi este să dezvoltăm turismul românesc, să plătim taxe în România, românii să cheltuie în România banii pe care îi câștigă în România, iar atunci vom avea un litoral frumos și servicii bune. Una este să te urci în mașină și în 2 ore să ajungi la Constanța, pe autostradă, și alta este să te duci la Burgas, câteva sute de kilometri, cozi, vamă...Ar trebui să avem o strategie națională și locală pentru a dezvolta această destinație, care se cheamă Mamaia", spune reprezentantul organizației patronale.
El a mai punctat încă o problemă, cea a gradului de profesionalism în cazul forței de muncă. "E foarte simplu să judeci din afară, dar noi ne lovim în fiecare zi de dorința românului de a nu munci. Doresc salarii ca în Germania, dar să muncească precum în Albania. Noi dorim să plătim ca în Germania, dar să se și muncească precum în Germania.".
Mesajul către investitori
"Rezistați, munciți mai mult, fiți mai buni, faceți servicii mai bune și faceți-i pe turiști să se întoarcă la voi, pentru că turistul este cel mai important activ al nostru. Cred că turistul trebuie respectat și iubit la fel cum ne iubim familia, afacerea, prietenii. Turistul este cel mai mare și mai important partener al nostru, trebuie să-l ascultăm și să-i întoarcem cumva dorințele"
Mesajul către administraia locală
"Nu rugăm decât să ne sprijine, să ne înțeleagă și să fie alături de noi, pentru că dorim să plătim taxe, impozite, vrem salariați plătiți corect. Cea mai mare dorință este ca autoritățile centrale să își facă o agendă extrem de serioasă pe toate destinațiile importante din România, pentru că nu este un proiect supercostisitor pentru stat, ci un proiect pe care în primul rând trebuie să-l schițăm pe termen scurt, mediu și lung"