Mediul de afaceri are nevoie la acest moment nu de pomeni și favoruri, ci de un dialog concret și eficient cu autoritățile, senzația fiind însă că nu este ascultat, ci lăsat să se confrunte inclusiv cu probleme punctuale, precum obținerea certificatului de urgență sau plata ajutorului de șomaj, atenționează omul de afaceri Marian Alecu la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
El este cel care a adus McDonald's în România și a condus mulți ani operațiunile lanțului de restaurante, iar astăzi deține sau este acționar în mai multe companii cu afaceri în domeniul hotelier, restaurante, producție de bijuterii și consultanță, lansând recent și un mesaj către Guvern.
"Trăiesc cu senzația că noi toți, concentrându-ne, în mod justificat, pe lupta împotriva acestui virus, pârjolim, de fapt, câmpiile și există riscul să distrugem complet și țara, și oamenii din punct de vedere al vieții economice. Nimeni nu se gândește că va fi viață și după coronavirus", a spus Alecu, exemplificând prin faptul că, în practică, ajutorul de șomaj nu este acordat firmelor la acest moment, în pofida declarațiilor publice, certificatele de urgență nu sunt obținute ușor, iar angajații inspectoratelor teritoriale de muncă sunt copleșiți de volumul de activitate, modul de relaționare a statului cu firmele fiind unul arhaic.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În opinia sa, problemele sunt generate de lipsa digitalizării și a unei strategii privind economia românească. "Aș spune că avem două strategii - management prin confuzie și stilul pompieristic. Ce descoperim astăzi, încercăm mâine disperați să reparăm câtuși de puțin, fără un moment de reflecție asupra a ceea ce vom face", arată omul de afaceri.
El reproșează guvernanților că nu discută eficient cu mediul de afaceri și nu avansează măcar o dată orientativă pentru reluarea activității economice, în condițiile în care toate afacerile au nevoie de un timp de pregătire.
"M-aș fi așteptat de la cei care ne conduc să fie mai apropiați, să asculte și părerile noastre. Poate mediul ăsta economic privat nu o fi prostul-proștilor, poate or avea și ei (oamenii de afaceri - n.r.) ceva în cap dacă până acum au rezistat și au făcut atâtea. Noi suntem cei care plătim TVA, CAS, CASS și alte zeci de taxe. Senzația noastră este că nu ne bagă nimeni în seamă și că totul se întâmplă la ce vrea Dumnezeu. Nu vrem să ajungem o clasă în sine de asistați. Am mulțumit Guvernului pentru ajutorul de șomaj, dar nici pe departe nu vrem asta și nu asta va rezolva problema noastră. Noi cerem ca Guvernul să ia măsuri de relansare economică, benefice inclusiv pentru stat, împreună cu noi, nu să ne dea pomană, nu vrem vreun favor sau privilegiu în plus. Suntem de acord să fim răbdători, să nu primim totul de la stat, nici nu cerem asta, dar acum e mai mare haosul decât organizarea. Trebuie dată o luminiță clasei economice", explică Alecu, lansând totodată un apel către oameni de afaceri, academicieni, profesori universitari, reprezentanți ai Băncii Naționale să stea toți la o masă și să gândească o strategie adevărată.
CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Jucătorii imobiliari: Volumul tranzacțiilor cu locuințe, așteptat să scadă cu până la 20%. Prețurile se vor menține. Lăsați economia să își revină, statul să intervină punctual!O astfel de acțiune a fost lansată în 2000 de către premierul de atunci și guvernatorul de astăzi al BNR, Mugur isărescu, acesta adunând atunci reprezentanți din mai multe domenii pentru a redacta un Pact de Stabilitate și o Strategie de Dezvoltare Economică.
Estimarea lui Marian Alecu pentru piața HORECA, printre cele mai afectate de epidemie, este că în vară se va ajunge la un volum al afacerilor în restaurante, baruri și terase de 60-70% din totalul aferent lunii februarie, înainte de criză, cu un mic recul în perioada de toamnă-iarnă și o recuperare totală anul viitor, bazându-se inclusiv pe operațiunile de takeaway și de livrări. De la începutul lunii mai pot fi redeschise toate unitățile care pot livra în regim de takeaway și delivery, iar terasele ar urma să reânceapă să funcționeze de a doua zi după încetarea stării de urgență, respectiv din 16 mai.