Comisia Europeană a avansat ideea ca producătorii de vinuri să distileze o parte din producție și a face, astfel, din vin, alcool pentru dezinfectanți, pentru a-și menține afacerile, strategia fiind o soluție foarte bună, spune Lucian Neacșu, fondator Senator Wine și Casa Neacșu la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
„Este prea mult vin în Europa. Sunt peste 5 miliarde de hectolitri disponibili, o cantitate extraordinar de mare. Stocuri imense sunt și în România, pentru că niciun producător nu a vândut foarte mult și duce lipsă de lichidități. Soluția propusă de Uniunea Europeană privind distilarea vinului este foarte bună”, spune Lucian Neacșu, adăugând că producătorii de vinuri au nevoie de sprijin financiar din partea autorităților pentru a-și menține afacerile și pentru a plăti muncitorii zilieri în sezonul de primăvară.
De altfel, Neacșu atrage atenția că producătorii de vinuri nu sunt incluși în categoriile care vor primi finanțare de la autorități și cere susținere din partea acestora, pentru că piața vinurilor este destul de afectată în actualul context.
„Avem nevoie de lichidități pentru a putea susține manopera, pentru zilierii cu care lucrăm în vie. În ultimele 2 luni nu am vândut nimic, pentru că exportul este blocat, sectorul HoReCa este și el blocat. România trebuie să susțină producătorii români. Trebuie acordate credite similare pentru producătorii de vinuri, astfel există posibilitatea să nu mai avem în viitorul îndepărtat vinuri românești”, explică Neacșu.
CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Fondatorul 5 to Go: Am negociat 3 francize în videoconferință. Să readucem clienții la spritz, la meci, au început să își prepare cafea acasă. Multe afaceri - închiseDe altfel, fondatorul Senator Wine și Casa Neacșu solicită și reducerea impozitelor și contribuțiilor sociale pentru zilieri, întrucât, deși există forță de muncă, impozitele sunt foarte mari și reprezintă o problemă, precum și sprijinul autorităților pentru a realiza o platformă destinată producătorilor de produse bio.
„Avem nevoie de un proiect la nivel național în care să producem produse bio, de mare calitate, fără erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice de sinteză, numai cu substanțe naturale făcute din plantă. Un singur om care să exporte nu poate face nimic. Ne trebuie o platformă care să ne ducă mai departe, dar doar cu efortul statului român. România poate crea o imagine de top, avem specialiști de mare anvergură pe care îi lăsăm deoparte”, încheie Neacșu.