Consumul depinde foarte mult de psihologia maselor și, în contextul pandemiei, revenirea acestuia și, implicit, a economiei naționale va fi foarte lentă, la care se adaugă manifestarea unei lipse de lichidități, primele semne de creștere economică urmând să se vadă peste 6 luni, atenționează, la Profit TV, Ion Sturza, fondator elefant.ro, proprietar Fribourg Capital și ex-premier al Republicii Moldova.
"Urmează o perioadă foarte complicată. Am ascultat știrile de azi și realizez că ușor-ușor ne îndreptăm spre o criză financiară. Lipsa majoră de lichidități din sistemul bancar denotă că avem primele semnale serioase. Bancherii anticipează o problemă de lichiditate, ei vor să-și consolideze portofoliul actual fără să-și extindă finanțarea cu alte companii. Criza medicală și economică va avea impact în zona financiară, psihologică, de leadership. În mare măsură, traiectoria crizei economice era dictată de virus, dar pandemia s-a terminat, cu toate că în sens medical va continua până la găsirea unui remediu. Revenirea consumului, a economiei naționale, va fi una destul de lentă pentru că este dictată de psihologia maselor. Masele nu vor reveni imediat la consum, la terese, restaurante, nu vor pleca în vacanțe. Cred că cea mai plauzabilă variantă este ca în următoarele șase luni să avem o cădere destul de puternică, aproape liniară, jos, apoi va începe revenirea, reintrarea pe creștere", a afirmat Sturza la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
El spune, ca fost investitor în imobiliare, că acest domeniu va fi prima victimă a crizei care va urma, dar anticipează că "își va reveni în 2-3 ani".
"Evaluările vor scădea dramatic. dar nu din cauza lipsei de cerere, ci pentru că nu va fi mai fi susținută de către jucătorii instituționali, care se vor retrage din piețele emergente, de către bănci, prin programele gen Prima casă. Posibil ca evaluările pe imobiliare, în primul rând pe terenuri, să scadă cu 30-40%. Cei care au intrat în partea a doua a anului pe imobiliare și-au prins urechile în ușă", spune Sturza.
În toamna anului 2019, Profit.ro a anunțat că Ion Sturza a încheiat vânzarea centrului de afaceri Liberty Technology Park din Cluj-Napoca către White Star Real Estate și un fond de investiții al unei universități din SUA, contra unei sume de 40 milioane de euro.
Sturza mai spune că disponibilitățile de bani și le-a dispersat în diverse jurisdicții și mai multe bănci, în condițiile în care anticipează apariția unor probleme regionale.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ministrul Finanțelor anunță: Prelungirea șomajului tehnic poate fi o variantă pentru firmele ținute în continuare închise de către statÎn opinia sa, investitorii trebuie să stea pe cash și să nu se hazardeze să speculeze, să se aventureze pe burse sau în active fizice.
"Anticipez că, în pofida faptului că va fi foarte mult distressed assets, acționarii vor ține cu dinții de ele, vor încerca să găsească un partener care să-i ajute să treacă peste această perioadă complicată. Sunt absolut convins că afacerile care au fost bolnave până în februarie sau martie au acum mari probleme, nu o să le ajute mult niciun fel ajutor de la guvern sau UE. Afacerile cu bază solidă sau mature au șanse să supraviețuiască și să continue, și nu mă refer doar la acele online", a afirmat Sturza.
Elefant.ro nu-i un ecran de calculator, ci o investiție similară unui mall offline
Potrivit propietarului Fribourg Capital, retailerul elefant.ro a mers foarte bine în martie și aprilie, dar rezultatele îl sperie pentru că "nu au în spate un trend sustenabil".
"Dacă ne uităm la rezultatele financiare aferente lunilor martie și aprilie, s-ar părea că elefant.ro merge foarte bine, chiar extraordinar de bine. Față de anul trecut, vânzările s-au dublat, pe unele categorii s-au triplat. Dar eu sunt realist și mă sperie situația când bugetele se execută cu o deviere de +/-10%. În spate nu este un proces sau un trend sustenabil, pentru că trebuie susținut pe partea logistică, financiară, nu ne bucură situația asta", a spus Sturza.
CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Jucătorii din turism atenționează: Ne trebuie urgent scenarii. "Nu își asumă nimeni curajul, toate sunt calculate în câte voturi se pierd sau se câștigă!". Ce prețuri vor fi la varăChiar dacă este pe un trend ascendent, Elefant.ro va fi păstrat atât timp cât nu este îndeajuns de matur și interesant pentru piață.
"Magazinul online abia acum a intrat pe profit, are un trend ascendent, portofoliul de produse s-a diversificat foarte mult, avem peste două milioane de clienți, abia acum se deschide o perspectivă, inclusiv pentru a-l vinde. Eu am spus și spun că pentru mine toate afacerile sunt de vânzare, eu sunt investitor", a afirmat Sturza, adăugând că elefant.ro nu este doar un ecran de calculator, ci o investiție mare, comparabilă cu un mall offline.
Dezvoltarea elefant.ro va continua pe categoriile de produse pentru femei și copii.
"70% din clienții retailerului sunt femei, deci vom dezvolta segmentele cărți, parfumuri, cosmetice, apoi segmentul kids, unde avem procente de creștere de 300-400% față de 2019. De asemenea vom dezvolta categoriile jucării și home&deco, ultima consemnând o creștere de 200 - 300% față de anul precedent, vom devolta și stocul furnizor și zona marketplace", a explicat Sturza.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Fondatorul Dr. Leahu: Discutăm cu fonduri de investiții și suntem foarte aproape să deschidem prima clinică în străinătate. Atenție la măști!Compania este controlată de Millenium Gold Resources, deținută de fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza, alături de Olif și Catalyst Romania.
După numărul de comenzi, Elefant.ro este al doilea jucător din piață. În prezent, cel mai mare retailer online de pe plan local este eMag (Dante International), al cărui acționar majoritar este grupul sud-african Naspers.