Pre-hipsterii de la Alt Shift

Pre-hipsterii de la Alt Shift
scris 26 sep 2019

Alt Shift a fost (și presupun că încă este) restaurantul celor care au făcut restaurantul Shift în Piața Lahovari, cel care a luat locul lui Esperanto, când a plecat Dan Chisu de acolo.

Alt Shift e pe Constantin Mille, chiar vizavi de Casa Centrală a Armatei, într-o clădire ce pare să fi avut o destinație industrială, sau pe aproape, când a fost construită, pentru că are niște săli mari, neuzuale pentru birouri sau pentru locuit. Ori chiar acolo, ori în clădirea alăturată a fost celebrul resturant Berlin, sau București – Berlin, cum i se mai spunea, probabil cel mai bun și mai faimos în timpul lui, imediat după Revoluție.

Urmărește-ne și pe Google News

Tot acolo în clădirea cu Alt Shift e și un club, Clubul Control, cunoscut și foarte apreciat de clientela bine segmentată și distinctă a locului, și se pare că tot lor le aparține. Clubul e la parter, restaurantul Alt Shift e la etaj, iar terasa o împart, din câte am înțeles.

Alt Shift are două săli (sau poate că mai multe), una mare și destul de impresionantă, și un separeu în care nu prea cred că stă cineva vreodată, fiindcă una dintre caracteristicile distinctive ale unor astfel de localuri este facilitarea agregării. Boema nu mai e boemă dacă nu e gregară, la comun, ca să ai confirmarea clară și validarea vizibilă a apartenenței la o comunitate compactă. În boemă trebuie să se vadă toți unul pe celălalt, probabil că și din instinct de conservare, pentru că intrușii să fie mai ușor observați și izolați.

Am fost la Alt Shift în urmă cu câțiva ani și l-am găsit exact la fel cum îl știam, cred că nimic nu s-a schimbat de atunci. E foarte bine amenajat, se vede mâna unui arhitect bun acolo, care știe cum merg lucrurile pe lume și nu rămâne în urma lor. Design industrial, minimalist, cu care mergi la sigur la gusturile și la cardurile generației tinere și imediat post-tinere.

O cină memorabilă la în Carpații Orientali ai Covasnei… CITEȘTE ȘI O cină memorabilă la în Carpații Orientali ai Covasnei…

Grădina, în mod special, e deosebită la Alt Shift – Control. O terasă mare, foarte bine proiectată și construită, de către același arhitect talentat, fără îndoială. Și, mai ales, acoperită cu iederă deasă aproape în întregime, imagine de mare efect, mai ales în mijlocul mijlocului unui oraș des și agitat.

Alt Shift e cunoscut pentru clientela sa. Mai mulți mi-au spus că Alt Shift ar fi un local preferat de hipsteri, însă mie nu mi s-a părut a fi chiar așa. Or, cel puțin nu la ceasurile prânzului, când am fost eu acolo. Conform definiției, pe hipsteri îi recunoști după câțiva markeri sociali distinctivi, etalați (adesea ostentativ) în public, după interese, comportamente, viziuni, preferințe.

Cum nu puteam trage cu urechea la ce vorbeau (mi-ar fi plăcut, dar nu se auzea mai nimic), și nici nu aveam pregătit vreun chestionar cu întrebări despre cum văd ei lumea, cu cine votează, ce muzică ascultă, în ce alte locuri mai merg, cu ce mijloc de transport se deplasează și alți astfel de identificatori, a trebuit să mă limitez la a mă uita atent la ei, la cum arătau, cum erau îmbrăcați și ce făceau.

Toți erau tineri și foarte tineri, nu era nimeni gras acolo, ba dimpotrivă, câțiva erau îngrijorător de înguști și de subțiri, mâncau cu o aparentă satisfacție niște mâncăruri aproape evident banale. Păreau născuți la oraș sau, oricum, trecuți prin liceele din centru, școli care, în câțiva ani, șterg destul de bine urmele lăsate de viață la țară. Astea dintre atributele comune, dar totuși neexclusive hipsterimii. Ce nu se potrivea era îmbrăcămintea, care era „normală”, ca să fac o sinteză neinspirată. Nu tu un fular sau un parpalac până în pământ, nu trei rânduri de haine când mori de caniculă afară, toate tururile pantalonilor erau plasate cu precizie în zonele inghinale, și nu pe la genunchi, fetele purtau fuste scurte și nu lungi și largi. În urma analizei, am conchis că nu erau hipsteri adevărați la Alt Shift, sau poate că erau doar aspiranți sau, cine știe, niște hipsteri deghizați…

Meniul era așa cum îl știam de când am fost la Alt Shift cu câțiva ani în urmă, dar mi l-aș fi imaginat la fel și dacă nu aș fi trecut pe acolo. Bucătărie urbană, rețete simple, rapide, produse comune, banale cele mai multe. Data trecută mi-a plăcut mâncarea de la Alt Shift, am fost chiar surprins, însă acum nu mi-a mai plăcut. O brânză pane era prezentatat ca Dovlecei Peraia, dar nu ai fi știut că ai mâncat dovlecei dacă nu ai fi citit nota de plată. Orezul cu creveți a fost așa și așa, cu creveții mai buni decât orezul, când ar fi fost mai bine să fie invers. Somonul în crustă de ierburi a fost acceptabil, cu un sos („crustă de ierburi”, de fapt) nu prea inspirat. Felul de care erau ei cel mai mândri, și pe care l-au recomandat insistent, Cotletul de porc de Mangaliță, nu a fost bun deloc, a rămas întreg în farfurie, de acolo am mâncat doar câțiva cartofi prăjiți.

Le Bab de Dâmbovița, ca să vedeți cum veți mânca în viitorul apropiat CITEȘTE ȘI Le Bab de Dâmbovița, ca să vedeți cum veți mânca în viitorul apropiat

Serviciul a fost foarte lent la Alt Shift, le-a luat aproape două ceasuri ca să ne hrănească cu aceste câteva feluri banale. Aiuriți, așa cum stă bine unor chelneri de la localurile boeme, dar din aceia pe care nu te poți supăra vreodată. Ne-au adus ba mai mult decât le-am cerut, ba nu ne-au mai adus, chiar și după ce le-am reamintit că așteptăm.

Nici prețurile nu mai sunt atât de mici pe cât le țineam eu minte la Alt Shift. Somonul a fost vreo 40 de lei, porcul care a rămas întreg în farfurie vreo 50.

Am pus Alt Shift în lista localurilor boeme din București pe Restocracy folosind o definiție provizorie, intuitivă și largă a boemei. Probabil că va rămâne acolo și după ce vom reuși să stabilim criteriile precise (atât cât se poate) de încadrare, de clasificare și de ierarhizare a locurilor de adunare a boemei din zonă. Până atunci, însă, așteptăm informații și analize mai detaliate de la cei care ajung mai des la Alt Shift și rămân mai mult decât am stat noi…

Boemetru

Alt Shift este un local bine-cunoscut bucureștenilor. Situat într-o zonă extrem de centrală, circulată și aglomerată, lângă Cercul Militar Național din zona Universității București, este un loc în care mai mereu veți găsi clienți. Eu am fost într-o după-amiază din timpul săptămânii și terasa era plină.

Clădirea în care se află Alt Shift este una veche, dar renovată modern, iar în partea stângă a clădirii veți găsi terasa plină de vegetație și foarte bine realizată.

Terasa are în jur de 70 de locuri, iar în sala de lângă terasă, cred că mai intră în jur de 30-40, însă în aceeași incintă se află și Clubul Control, și el la fel de bine-cunoscut bucureștenilor. Sala Clubului Control cred că poate găzdui în jur de 100-120 de persoane, atunci când se organizează evenimente acolo.

Există fine dining și în afara Bucureștiului CITEȘTE ȘI Există fine dining și în afara Bucureștiului

Mobilierul de la Alt Shift este unul din lemn combinat cu fier și este destul de clasic, cu numeroase mese de tip bar. La interior predomină aceleași mese de tip bar, amplasate pe toate laturile încăperii, lipite de ziduri. Desigul de la Alt Shift este modern, trendy, cu nuanțe închise și o atmosferă care duce spre un pub. Oricum locul emană un aer de neoboema.

Deși sunt numeroase mesele de tip bar, majoritatea clienților vin și stau împreună, neexistând clienți necunoscuți la aceleași mese. Singurele momente în care toți clienții stau la comun sunt cele când funcționează Clubul Control, unde toți sau în aceeași sală, fără vreo masă sau vreun scaun. Muzica de la Alt Shift este și ea modernă, cu beat urban, trendy, un pop-rock nou.

Meniul de la Alt Shift este din bucătăria urbană, nu însă prea boem, pentru că însumează numeroase variante. De regulă, în localurile boeme mâncarea fie lipsește total, fie poți regăsi doar câteva variante de mâncare. Prețul pentru o porte de mâncare variază între 30 și 40 de lei, uneori și mai mult, iarăși un indicator al spiritului comercial, și mai puțin boem al locului.

Stafful este tânăr și este alcătuit predominant din băieți, cu vârste între 25 și 30 de ani, care nu poartă uniforme, sunt îmbrăcați lejer, urban, cu teniși și jeanși, tricouri și cămăși trendy. Nu se deosebesc de clienți decât prin faptul că servesc la mese. Mai toți sunt lejeri și deschiși și nu se poartă cu etichetă, fiind prietenoși.Când am fost eu la Alt Shift terasa era plină, iar în interior erau în jur de 10-15 persoane (50-60% din capacitatea totală), adică foarte plin pentru o după-amiază din timpul săptămânii.

Clienții aveau între 25 și 45 de ani și predominau fetele (60%). Vârstele clienților în cadrul grupurilor nu difereau cu mai mult de 5 ani, un indicator clar al boemei. În general, la Alt Shift vin studenți și corporatiști, oameni cu studii superioare, educați, din clasa mijlocie, dar din partea ei superioară. Ei poartă haine lejere, casual, dar ici-colo mai vedeai și câte un outfit mai excentric, un tatuaj sau o frizură mai puțin conformistă, ori vreun pierce sau barbă crescută în exces.

Cei care vin aici nu pare că discută subiecte foarte profunde, însă vin pentru socializare și pentru a fi într-un loc la modă, neoboem, cu personalitate, care îi caracterizează și pe ei.

Trattoria Verdi Victoriei, încă o cantină pentru burțile corporatiste CITEȘTE ȘI Trattoria Verdi Victoriei, încă o cantină pentru burțile corporatiste

Consumul de la Alt Shift  e unul mic spre mediu. Arareori vezi pe cineva mâncând, însă de băut se consumă mai mult de un singur pahar de vin, bere ori șampanie.

Clientela de aici nu este distinctă față de alte clientele boeme, aici regăsind tipologii comune și altor locații boeme sau neoboeme din București. Cred că cel mai mult veți regăsi publicul de la Shift, localul boem frate cu Alt Shift.

Grupurile de clineti sunt mici (3-4 persoane) și nu există relații între grupuri, semn că aceștia nu se cunosc, un alt indicator al clientelei boeme.

Când vine vorba de categoria dominantă de clientelă boemă, atunci putem spune că la Alt Shift dominanți sunt cei din categoria preboemilor, aflați la limita dintre boemă și publicul mainstream, care cochetează cu localurile boeme, dar sunt „cuminți” ca aparențe, manifestări, comportamente.

În general, la Alt Shift oamenii vin pe jos și cu bicileta, însă nu sunt foarte puține cazurile când mai vin și cu mașinile, lucru nu prea boem, desigur!

Oamenii vin aici pentru atmosferă modernă, beatul urban neoboem, cu care doresc și ei să se asocieze și de care să fie caracterizați. Socializarea și prezența într-un asemenea loc neoboem sunt principalele motive ale venirii boemilor la Alt Shift.

viewscnt
Afla mai multe despre
alt shift
restaurante bucuresti
hipsteri