Turismul rural atrage tot mai mulți turiști pasionați de natură sau de activitățile în aer liber și care vor să redescopere peisaje inedite și să „guste” din tradițiile de odinioară. Satul Viscri este unul din acele locuri care pune mai degrabă preț pe a oferi vizitatorilor o experiență autentică, decât a se transforma într-o stațiune turistică, plină de hoteluri și pensiuni.
„Satul Viscri este un spațiu inedit în peisajul turismului românesc pentru că aici sunt oameni care nu doar investesc, ci se și relochează cu familia în sat și devin membri ai comunității. Satul e foarte bine conservat. Dacă oamenii sunt pasionați de natură, de mers cu caii pe dealuri, de mers cu bicicleta, e un punct foarte bun. Găsești aici și o mulțime de elemente de floră și faună, poți să faci tot felul de activități”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Alexu Toader, co-Fondator al restaurantului Viscri 32, care a fost deschis în urmă cu șase ani și jumătate.
Până în prezent, Alexu Toader a investit circa 300.000 de euro în reabilitarea restaurantului, unde lucrează 11 oameni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În Viscri, adaugă el, atât viața, cât și turismul funcționează sezonier. Localnici și investitorii din sat nu vor să extindă sezonul turistic pentru a păstra vie comunitatea și obieceiurile tradiționale.
„Cu sau fără Covid-19, din decembrie până în februarie noi avem închis și din februarie deschidem doar în weekenduri, fiind primii din sat care deschid. Nici măcar biserica fortificată nu deschide pâna în martie-aprilie. Sezonalitatea presupune și că anumite luni din pur și simplu nu sunt oaspeți, nu funcționeză turismul aici.
Strategia satului este de a păstra vie comunitatea și o parte din obiceiuri și atunci oamenii nu forțează extinderea sezonului turistic. Oamenii vor ca după câteva luni foarte aglomerate de vară, să existe o toamnă mai lejeră și o iarnă mai liniștită”, mai spune acesta.
Satul are aproape 100 de locuri de cazare, iar planurile sunt de a rămâne la acest nivel, pentru a păstra tradițiile.
„Nu ne dorim să creștem mult peste punctul ăsta în ideea în care cei care sunt oaspeți aici ar trebui să aibă o experiență autentică. Nu ar trebui să te plimbi pe uliță și să fie plin de mașini, ci ar trebuie să fie 2-3 pensiuni, apoi 3-4 case cu oameni care fac agricultură, pentru a păstra satul viu”, precizează Alexu Toader.
În momentul de față, 85% din turiștii care vizitează satul Viscri sunt români, mult mai mulți față de 60%, câți erau în 2019.
„Avem semnale foarte bune că vor reveni turiștii străini. Strategia noastră anul acesta este de a reîncepe să facem evenimente în zona de gastronomie. Și, încet-încet, ne dorim să creștem partea de evenimente. Noi promovăm foarte mult turismul gastronomic. Sunt oameni care vin special să mănânce la noi”, afirmă co-fondatorul Viscri 32, adăugând că ingredientele pentru preparatele restaurantului sunt crescute sustenabil de producători locali.