Delta Dunării, a doua cea mai mare deltă din lume, oferă, pe lângă peisajele de neuitat, și oportunități de business. Alex Filip, fondatorul Casei Filip din Sarichioi, este unul dintre antreprenorii care a „profitat” de unicitatea Deltei, contribuind la dezvoltarea turismului din acea zonă.
„Eram cumva obosiți și plictisiți amândoi de București (n.red. Alex Filip și soția sa). Am stat acolo 10 ani și am simțit nevoia să facem un pas în spate și să ne găsim puțină liniște cel puțin o perioadă scurtă. Dar această perioadă scurtă s-a transformat într-o perioadă lungă și am zis să avem un prim proiect împreună, pentru că soția mea lucrează în domeniul agriculturii, are o fermă, iar eu am lucrat în domeniul turismului și marketingului”, relatează Alex Filip, fondator Casa Filip din Sarichioi, la PROFIT NEWS TV.
CITEȘTE ȘI FOTO De Ziua Națională, Nordis Group oferă un cadou României: Inițiativa Romania NOW, vizibilă pe cele mai mari ecrane din lumeCasa Filip a fost inaugurată în urmă cu trei ani, iar de atunci este „plină de viață” cel puțin o jumătate de an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Investiția inițială este minimală. În partea continentală (zona uscată) a județului Tulcea, casele se vând cu sume relativ mici. Noi am investit efectiv 20.000 de euro în a achiziționa această proprietate cu 1.000 metri pătrați și cu o casă într-o condiție destul de bună, nemobilată”, mai spune antreprenorul.
Suma necesară poate să crească atunci când o astfel de proprietate are nevoie de restaurare și mobilare.
„Însă pe absolut toată lumea încurajez, indiferent de zonă, să încerce să respecte pe cât de mult posibil specificul arhitectural local, pentru că eu consider că turismul a fost și este la o răscruce de drumuri și se va dezvolta foarte mult în această direcție”, subliniază Alex Filip.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Mădălin Măncilă, Casa Muntelui: Antreprenorii care vor să își dezvolte un business turistic în mediul rural trebuie să aibă răbdareÎn ceea ce privește resursele necesare pentru recondiționarea proprietații, pentru Alex și soția sa au fost relativ la îndemână. Stuful pentru acoperiș l-au luat practic „de peste drum”.
„Să îl cumperi costă relativ puțin, dar să îl tratezi, manopera, transportul, acolo costurile cresc. Un acoperiș de stuf poate deveni chiar și cel mai scump acoperiș posibil. Noi nu am vrut să facem rabat, am vrut să respectăm această tradiție a arhitecturii locale și asta am și făcut”, explică fondatorul Casa Filip din Sarichioi, cea mai mare comunitate de ruși-lipoveni din România și printre cele mai mari sate din județul Tulcea.
Alex Filip atrage însă atenția că pe cât de spectaculos este ecosistemul natural din Deltă, pe atât de sensibil este.
„Cred că toți cei care vin în Deltă ar trebui să o respecte și aprecieze și să o lase așa cum au găsit-o. Cred că e nevoie de o educație din acest punct de vedere.Cred că toți putem contribui într-o mică sau mare măsură astfel încât impactul turiștilor în Delta Dunării să fie unul minimal.”