Vosganian (ALDE): Pilonul II va aduce în viitor o majorare a pensiei cu 15%-20% față de pensia oferită doar de Pilonul I

Vosganian (ALDE): Pilonul II va aduce în viitor o majorare a pensiei cu 15%-20% față de pensia oferită doar de Pilonul I
scris 22 mai 2018

Conform calculelor ALDE, prin capitalizarea actuală și viitoare, Pilonul II de pensii va aduce asiguraților un plus de 15%-20% față de pensia care ar rezulta din transferul contribuțiilor exclusiv la Pilonul I, a declarat marți deputatul ALDE, Varujan Vosganian, fost ministru de Finanțe. Acesta a arătat că ALDE nu susține desființarea Pilonului II de pensii, iar orice discuție pe această temă trebuie să urmărească îmbunătățirea Pilonului și nu desființarea sau suspendarea.

Vosganian a arătat că orice politică sustenbilă în domeniul pensiilor trebuie să țină cont de importanța Pilonului II.

Urmărește-ne și pe Google News

”Oricine spune că Pilonul II de pensii trebuie să se reîntoarcă la Pilonul I și să se suspende ignoră interesele pe termen lung ale românilor, ignoră evoluțiile demografice pe termen lung, ignoră faptul că România are mare nevoie de instrumente de finanțare a echilibrelor macroeconomice și preferă captivitatea într-un orizont pe termen scurt. Banii care sunt acolo și care sunt într-o sumă de circa 9 miliarde de euro sunt banii românilor. Cetățenii români sunt titularii de cont și banii sunt proprietatea lor exclusivă, atât de exlusivă încât ei pot fi, în caz de deces, și lăsați ca moștenire. Acești bani nu pot fi preluați la Pilonul I de pensii sub nicio formă, cel puțin în actuala Constituție”, a arărat deputatul ALDE.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Preluarea banilor din Pilonul II la Pilonul I de pensii ar fi o fraudă la Constituție, a arătat acesta, ar fi un abuz, mai ales că este vorba de milioane de titulari de cont, dintre care cel puțin 1 milion, dacă nu chiar 1,2 milioane de persoane, au conturi de peste 10.000 de lei.

Comisia de Prognoză: Proiectul referitor la suspendarea plăților pentru Pilonul II a fost introdus din greșeală CITEȘTE ȘI Comisia de Prognoză: Proiectul referitor la suspendarea plăților pentru Pilonul II a fost introdus din greșeală

”Ideea că s-ar putea relua angajarea cetățenilor în fondurile de pensii mi se pare că așa cum este propusă este o idee profund eronată. Anume, că dacă cetățenii în clipa de față nu mai optează ei trec automat în Pilonul I și numai dacă optează explicit că vor să păstreze și o sumă în Pilonul II rămân în Pilonul II. Așa ceva nu este firesc, pentru că cetățenii au optat o dată în 2008, și dacă acum se va întâmpla altfel se va întâmpla numai dacă ei își schimbă opțiunea. Chiar în situația aceasta, pe care eu nu o accept, în care s-ar da o lege prin care cetățenii să fie rugați să opteze, ar trebui așa: cei care optează să treacă la Pilonul I trec la Pilonul I, iar cei care nu optează rămân cu opțiunea pe care și-au manifestat-o în 2008”, a arătat Varujan Vosganian.

Conform studiilor realizate de ALDE, a spus senatorul, Pilonul II va majora cu circa 15-20% pensia pe care ar primi-o o persoană dacă ar contribui exclusiv la Pilonul I.

”În situația în care s-ar calcula pensia prin contribuția Pilonului I și a Pilonului II - Pilonul II având o fructificare deja de 15-20 de ani -, atunci pensia ar fi mai mare decât dacă s-ar suspenda Pilonul II și banii ar fi dați numai de Pilonul I. Deci Pilonul I plus Pilonul II este mai mare ca punct total de pensie decât pilonul I, din calculele noastre, cam cu 15-20%”, a declarat liderul ALDE.

Ionuț Dumitru, Consiliul Fiscal: Mai mult ca oricând există posibilitatea să depășim ținta de deficit. Guvernul este interesat de oprirea contribuțiilor la Pilonul 2, dar poate apela la clauza de exonerare CITEȘTE ȘI Ionuț Dumitru, Consiliul Fiscal: Mai mult ca oricând există posibilitatea să depășim ținta de deficit. Guvernul este interesat de oprirea contribuțiilor la Pilonul 2, dar poate apela la clauza de exonerare

Acersta a arătat că România trebuie să-și consolideze capacitatea de a se refinanța, iar fondurile de pensii sunt un instrument în acest scop.

”În clipa de față, România are acest risc legat de deficitul bugetar pentru că nu are o capacitate internă de refinanțare. Capitalizarea bancară din România este mult mai redusă decât a altor țări din Europa Centrală, nu mai vorbesc de Europa de Vest. Piața de capital, piața asigurărilor au capitalizare relativ redusă. O țară ca Marea Britanie a putut să aibă deficite bugetare de până la 10% din PIB, fără să scadă atractivitatea, pentru că Marea Britanie are resurse de refinanțare. Deci România trebuie să-și creeze astfel de instrumente și fondurile private de pensii sunt un instrument deosebit de util pentru a da consistență piețelor financiare”, a spus Vosganian.

Deputatul ALDE a recomandat, de altfel, ca în perioada următoare guvernanții să se abțină de la orice ”revoluție de catifea” în domeniul economic și să lase mediul de afaceri să se dezvolte fără schimbări majore.

Vosganian a adăugat că în ultima perioadă nu a mai putut purta discuții serioase pe teme economice cu reprezentanții Guvernului, cel mai probabil din cauza ”agendei publice” care a s-a concentrat pe alte subiecte, precizând că nici pe tema Pilonului II de pensii nu au avut loc discuții în coaliție. 

Camera de Comerț Americană cere autorităților menținerea Pilonului II de pensii private: O eventuală stopare a contribuțiilor va avea efecte negative semnificative CITEȘTE ȘI Camera de Comerț Americană cere autorităților menținerea Pilonului II de pensii private: O eventuală stopare a contribuțiilor va avea efecte negative semnificative

Conform propriului program legislativ, Guvernul ar intenționa să adopte, conform unui document prezentat acum, până la finele acestei sesiuni parlamentare, un proiect de lege prin care să suspende contribuțiile la Pilonul II de pensii, administrat privat, și să instituie o nouă modalitate de calcul al acestei contribuții. Ar fi vorba de o contribuție în sumă fixă, plătită de angajat și angajator, și care nu va mai fi raportată la veniturile câștigate.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut însă că nu există niciun fel de decizie adoptată în Guvern, partid sau coaliție, care să cuprindă desființarea Pilonului II sau înlocuirea contribuțiilor, dar a arătat că plata ar putea fi suspendată pentru o perioadă de timp, în funcție de analizele Guvernului.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
pilonul ii
vosganian
alde
suspendare
desfiintare
majorare
plus