Ministrul de Finanțe vrea să restrângă opțiunile românilor pe piața de pensii, CE propune un produs pentru a ajuta europenii să facă economii

Ministrul de Finanțe vrea să restrângă opțiunile românilor pe piața de pensii, CE propune un produs pentru a ajuta europenii să facă economii
scris 29 iun 2017

În ziua în care ministrul desemnat de PSD pentru preluarea portofoliului Finanțelor a declarat că Pilonul II de pensii va fi eliminat, Comisia Europeană a lansat o propunere de regulament privind introducerea unui produs paneuropean de pensii personale (PEPP) pe bază voluntară, menit să ofere europenilor mai multe opțiuni atunci când pun bani deoparte pentru bătrânețe.

În prezent, piața europeană a pensiilor personale este fragmentată și neuniformă. Ofertele se concentrează într-un număr restrâns de state membre, în timp ce în altele sunt aproape inexistente. Această variație a ofertei este legată de existența unui mozaic de norme la nivelul UE și la nivel național, care împiedică dezvoltarea unei piețe extinse și competitive a pensiilor personale la nivelul UE. PEPP va permite consumatorilor să își completeze în mod voluntar economiile pentru pensie, beneficiind în același timp de o protecție solidă, notează Comisia într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News

“Produsul paneuropean de pensii personale reprezintă un pas important înainte în direcția finalizării uniunii piețelor de capital. Potențialul acestuia este enorm, dat fiind că le va oferi titularilor de conturi de economii din întreaga UE un evantai mai larg de opțiuni atunci când vor pune bani deoparte pentru pensie. PEPP va stimula concurența, permițând unui număr mai mare de furnizori să ofere acest produs în afara piețelor naționale”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei responsabil pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noul ministru al Finanțelor anunță desființarea Pilonului II de pensii. Dragnea: \ CITEȘTE ȘI Noul ministru al Finanțelor anunță desființarea Pilonului II de pensii. Dragnea: "O prostie!". Și premierul Tudose asigură că nu va fi desființat: Voi discuta cu ministrul

În prezent, doar 27 % dintre europenii cu vârste între 25 și 59 de ani cotizează pentru un produs de pensii. PEPP ar contribui la deblocarea acestui potențial considerabil și ar stimula investițiile în economia europeană, se arată în comunicat.

Potrivit Comisiei, PEPP va avea aceleași caracteristici standard indiferent unde este vândut în UE și va putea fi procurat de la o multitudine de furnizori, de exemplu, societăți de asigurări, bănci, fonduri de pensii ocupaționale, firme de investiții și societăți de administrare a activelor.

Noul produs va veni în completarea pensiilor personale de stat, ocupaționale și naționale existente, dar nu va înlocui sau armoniza regimurile naționale de pensii personale.

Executivul de la Bruxelles recomandă statelor membre să acorde PEPP același tratament fiscal ca și cel acordat produselor naționale similare existente, astfel încât să i se asigure acestui nou produs o intrare în forță pe piață.

Bursa scade puternic după anunțul privind desființarea Pilonului II de pensii. Dispar cei mai importanți cumpărători. „Măcel!”, spune un broker CITEȘTE ȘI Bursa scade puternic după anunțul privind desființarea Pilonului II de pensii. Dispar cei mai importanți cumpărători. „Măcel!”, spune un broker

Principalele beneficii ale PEPP evidențiate de Comisie:

  • titularii de PEPP vor avea la dispoziție mai multe opțiuni, de la o gamă largă de furnizori de PEPP, și vor avea de câștigat de pe urma unui nivel sporit de concurență pe piața acestor produse.

  • Consumatorii vor beneficia de existența unor cerințe stricte în materie de furnizare de informații și a unor norme de distribuție solide, inclusiv în mediul online. Furnizorii vor trebui să fie autorizați de Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) pentru a putea deveni furnizori de PEPP.

  • PEPP le va oferi titularilor un nivel ridicat de protecție a consumatorilor printr-o simplă opțiune de investiții implicită.

  • Titularii de PEPP vor avea dreptul de a schimba furnizorii — atât pe piața internă, cât și la nivel transfrontalier — la un cost forfetar, la fiecare cinci ani.

  • PEPP va fi un instrument portabil între statele membre, în sensul că titularii de PEPP vor putea să contribuie în continuare la PEPP și în cazul în care se mută într-un alt stat membru.

În ceea ce privește furnizorii viitorului produs, aceștia vor putea, potrivit Comisiei, să dezvolte PEPP-uri în diferite state membre, să pună în comun active într-un mod mai eficient și să realizeze economii la scară largă. Totodatăm aceștia vor beneficia de un pașaport UE, astfel încât să se faciliteze distribuția transfrontalieră.

Propunerea privind PEPP urmează să fie acum discutată de către Parlamentul European și Consiliu. După ce va fi adoptat, regulamentul va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
comisia europeana
pepp
pensii personale