Senatul a decis că un contract de credit nu mai constituie titlu executoriu

Senatul a decis că un contract de credit nu mai constituie titlu executoriu
scris 22 sep 2015

Senatul a adoptat, marți, o propunere legislativă care abrogă reglemetările actuale potrivit cărora contractele de credit, inclusiv contractele de garanție reală sau personală, constituie titluri executorii. Guvernul a avertizat că abrogarea prevederilor are efect și asupra cambiei, biletului la ordin sau cecului, conducând la insecuritatea raporturilor juridice.

Propunerea legislativă a fost inițiată de senatori din toate grupurile parlamentare și a fost aprobată cu 61 de voturi pentru, 2 voturi împotrivă și 2 abțineri.

Urmărește-ne și pe Google News

Inițiatorii și-au motivat propunerea prin faptul că mii de oameni sunt evacuți din locuințe în urma unor executări silite demarate de bănci sau colectori de creanțe, fără a se li se da șansa unei opoziții sau unui apel la hotărârea instanței de încuviințare a executării silite.

În expunerea de motive, inițiatorii evocă și faptul că CEDO a decis că dacă în cadrul unei executări silite debitorului nu i s-a dat dreptul efectiv de a se opune la executare, atunci el este îndreptățit la despăgubiri.

Actul adoptat de senatori abrogă articolul 120 din OUG 99/ 2006, potrivit căruia: “Contractele de credit, inclusiv contractele de garanție reală sau personală, încheiate de o instituție de credit constituie titluri executorii”.

Guvernul a formulat un punct de vedere negativ asupra propunerii legislative și a avertizat că abrogarea articolului are consecințe și asupra altor titluri de credit sau înscrisuri cărora legea le recunoaște putere executorie, precum cambia, cecul sau biletul la ordin.

“Abrogarea acestei dispoziții ar determina insecuritatea raporturilor juridice, de natură să aducă atingere principiului securității raporturilor juridice, consacrat de art. 1 alin (5) din Constituția României”, a arătat Guvernul.

Senatul este prima Cameră sesizată, propunerea legislativă urmând a fi dezbătută și de membrii Camerei Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
contracte
titluri executorii
banci
executare silita
senat