Industria minieră a aurului se luptă să susțină creșterea producției, deoarece depozitele de metal galben devin mai greu de găsit, potrivit Consiliului Mondial al Aurului, citat de CNBC.
”Am văzut o producție minieră record în primul trimestru din 2024, cu o creștere de 4% față de aceeași perioadă a anului trecut. Dar imaginea de ansamblu este, cred, că producția mină a atins, efectiv un platou, în jurul cele din 2016, 2018 și nu am văzut nicio creștere de atunci”, a spus John Reade, strateg șef de piață laWGC.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit datelor Asociației Internaționale pentru Comerț, producția minelor a crescut cu doar 0,5% în 2023, comparativ cu un an în urmă. În 2022, creșterea a fost de 1,35%, cu un an înainte a fost de 2,7%, în timp ce în 2020, producția globală de aur a înregistrat prima scădere dintr-un deceniu, scăzând cu 1%, scrie News.ro.
”Cred că povestea copleșitoare este: după 10 ani de creștere rapidă, din jurul anului 2008, industria minieră se luptă să raporteze o creștere susținută a producției”, a spus Reade.
Noile zăcăminte de aur devin din ce în ce mai greu de găsit în întreaga lume, deoarece multe zone posibile au fost deja explorate, a explicat el.
Exploatarea aurului pe scară largă necesită un capital intensiv și necesită o explorare și o dezvoltare semnificativă, fiind nevoie în medie de 10 până la 20 de ani înainte ca o mină să fie gata pentru producție, potrivit WGC.
Chiar și în timpul procesului de explorare, probabilitatea ca o descoperire să progreseze în dezvoltarea unei mine este scăzută, doar aproximativ 10% din descoperirile de aur la nivel mondial conțin suficient metal pentru a justifica exploatarea minieră.
Până în prezent, au fost extrase aproximativ 187.000 de tone metrice de aur, majoritatea provenind din China, Africa de Sud și Australia.
Rezervele de aur care pot fi excavate sunt estimate la aproximativ 57.000 de tone, potrivit United States Geological Survey.
Pe lângă procesul de descoperire, permisele guvernamentale care devin din ce în ce mai greu de asigurat și care necesită mai mult timp pentru a fi efectuate au făcut mineritul mai dificil, a adăugat Reade.
CITEȘTE ȘI Apple a prezentat iOS 18Obținerea licențelor și a permiselor necesare înainte ca firmele miniere să poată începe operațiunile poate dura câțiva ani. În plus, multe proiecte miniere sunt planificate pentru zone îndepărtate, care necesită infrastructură, cum ar fi drumuri, energie electrică și apă, ceea ce duce la costuri suplimentare în construirea acestor mine și în finanțarea operațiunilor, a spus Reade.
”Devine din ce în ce mai greu să găsești aur, să obții permise, să-l finanțezi și să-l operezi”, a spus el.
Prețurile aurului iau o pauză după ce au atins niveluri record în ultimele luni, susținute de cererea puternică, condusă de China. Aurul spot este tranzacționat în prezent la 2.294,3 USD pe uncie.