Termenul de valabilitate a pașapoartelor pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani va fi dublat, de la 5 ani la 10 ani, cu argumentul că fizionomia acestora se schimbă foarte puțin, dar și pentru a evita aglomerația de la ghișee.
Simultan, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani, valabilitatea pașaportului va fi de 5 ani, față de 3 ani în prezent.
Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, pașaportul simplu electronic va fi valabil 3 ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Modificările au fost anunțate astăzi de premierul Viorica Dăncilă și sunt promovate prin proiect de lege.
Deoarece una dintre cauzele aglomerației la ghișee, pe timpul verii, are legătură cu faptul că un număr mare de cetățeni preferă să solicite un pașaport simplu temporar, Guvernul va limitează situațiile în care poate fi solicitat în regim de urgență un pașaport temporar.
”În prezent, o persoană poate solicita în regim de urgență un pașaport simplu temporar, valabil doar 1 an, fără a i se cere să dovedească urgența invocată, ceea ce a încurajat foarte mulți cetățeni să opteze pentru acest tip de pașaport atunci când au uitat să-și facă din timp documentul de călătorie sau când nu au dorit să aștepte timpul necesar realizării unui document electronic”, este argumentul guvernanților.
Potrivit acestora, pașaportul temporar va fi eliberat în termen scurt (de la două ore până la maxim trei zile), cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligația prezentării documentelor care dovedesc urgența.
Printre situațiile pentru care va putea fi solicitat un pașaport simplu temporar se numără motive de sănătate sau cazul în care un minor urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale.
Persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un document electronic pot opta pentru un pașaport temporar, care însă le va fi eliberat în termenul legal prevăzut pentru eliberarea pașaportului simplu electronic.