Acordarea de împrumuturi unor terțe persoane din fondurile societății BRD Pensii Private, operațiuni care ar fi condus la deteriorarea situației financiare, reprezintă motivul pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sancționat-o pe Alina Cecilia Andreescu, în primăvara anului 2022, cu amendă de 100.000 lei și retragerea aprobării în funcția de director general al administratorului fondului de pensii private obligatorii BRD, conform motivării unei hotărâri a Curții de Apel București. Fostul șef al companiei a contestat sancțiunile aplicate. Instanța a respins cererea în martie 2023, cu posibilitate de recurs, conform datelor analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
A fost precizat că operațiunile nu au afectat banii acumulați în conturile persoanelor care contribuie la fondul de pensii administrat privat BRD, aceștia fiind separați de activele administratorului, respectiv BRD Pensii Private. Fondul de pensii private și administratorul sunt două entități juridice separate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În anul 2019, forțată fiind de împrejurări de ordin personal, a efectuat niște plăți către terțe persoane, sume ce trebuiau să se întoarcă în conturile societății, acestea fiind sume împrumutate temporar și nicidecum cu intenția de a fi sustrase din activele societății. Din aceasta perspectivă, nu a înregistrat vreun document contabil fictiv sau nu a adus vreo justificare închipuită societății, cu atât mai mult cu cât sumele plătite au fost achitate din fondurile asociaților și nu din activele fondului. Mai mult decât atât, în toata această perioadă, nu a ascuns niciodată situația financiară a societății, fiind evidențiată în actele contabile, pe care le-a prezentat la cerere oricui le-a solicitat", se arată în preambulul motivării unei sentințe a CAB din 28 martie 2023.
Potrivit Deciziei ASF nr. 574/12.05.2023, Andreescu ar fi evidențiat în mod fictiv diverse sume în contabilitatea BRD Pensii Private cu scopul de a fi virate în contul personal.
"Față de această afirmație, reclamanta a arătat faptul că, deși au fost virate sume de bani în contul său, din contul societății BRD Pensii Private SA, nu a întocmit și înregistrat vreodată în contabilitatea societății documente false sau instrumente de plată fictive, și cu atât mai puțin nu se poate susține că acest lucru ar fi condus la deteriorarea activității societății, fapt transmis oficial chiar de Autoritatea de Supraveghere Financiară pe site-ul instituției într-un comunicat de presă referitor la subiect. În același sens, a arătat că nu a înmânat niciodată departamentului de contabilitate al BRD Pensii Private vreun document justificativ fals pentru sumele de bani transferate", se arată în motivare.
CITEȘTE ȘI Oracle România și-a concediat un manager pentru că a cumpărat neautorizat laptopuri, pe care ulterior le-a sustras din companie și le-a vândut pe OLXÎn documentul oficial se mai afirmă că, atunci când s-a pus problema sumelor plătite de BRD Pensii Private, Andreescu ar fi returnat către societate aproape două milioane de lei, banii fiind virați în cursul lunii iunie 2022.
În data de 13 mai 2022, ASF a anunțat că a efectuat un control la BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, în urma căruia a constatat că directorul general și membrii Consiliului de Administrație al societății ar fi încălcat regulile de guvernanță corporativă și cele privind evidența situațiilor contabile ale administratorului.
"În sarcina directorului general s-au reținut fapte contravenționale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raționament economic, contravin funcționalității conturilor și care nu reflectă situația reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private. În sarcina membrilor Consiliului de Administrație al societății s-au reținut fapte contravenționale, din care rezultă că aceștia nu au asigurat un management prudent și corect al administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, fapt ce a afectat patrimoniul administratorului", se arată în anunțul ASF. Mai multe detalii AICI.
Potrivit motivării CAB, ASF arată că în anul 2019 ar fi fost efectuate 45 viramente considerate nejustificate în cuantum total de 388.304,84 lei, în 2020 ar fi fost realizate 117 viramente considerate nejustificate în cuantum total de 2.305.713,02 lei, în 2021 ar fi fost efectuate 81 de viramente considerate nejustificate în cuantum total de 1.526.000,12 lei, iar în 2022 ar fi fost realizate 27 de viramente considerate nejustificate în cuantum total de 555.530,95 lei.
CITEȘTE ȘI Conflict în interiorul UPC România, cu director concediat pentru că ar fi scos date cu amenințări că vor fi trimise în SUA la fostul șef SRI, daune de 750.000 euro și 1 milion euro invocat pentru a nu le divulga"După cum lesne se poate observa, numărul tranzacțiilor efectuate și a sumelor retrase fără raționament economic în raport cu societatea sunt importante, nefiind surprinzătoare constatarea privind deteriorarea situației financiare a societății BRD Pensii Private", scrie în motivare.
Cifrele ASF arată că operațiunile financiare nejustificate ar fi condus la reducerea activelor BRD Pensii Private, prejudiciul fiind estimat între 21.261.153 lei și 21.422.922 lei.
La finele lunii iunie 2022, Poliția Română a anunțat că zeci de percheziții se desfășoară în București și în 12 județe, într-un dosar de delapidare, în care doi angajați ai unei bănci sunt suspectați că și-ar fi însușit și folosit în interes personal peste 23 de milioane de lei din conturile unui fond privat de pensii, cu sprijinul unor apropiați și a 7 firme. Ulterior, surse citate de G4Media.ro au indicat că în dosar ar fi vizată directoarea executivă de la BRD Pensii Private. Mai multe detalii AICI.
O lună mai târziu, în iulie 2022, acționarii BRD Pensii Private au aprobat o infuzie de capital de 23,38 milioane de lei, la 51,95 milioane de lei.
Ulterior, societatea, controlată indirect de grupul francez Societe Generale, și-a diminuat capitalul social cu 19,6 milioane de lei, la 32,35 milioane de lei, pentru acoperirea pierderilor înregistrate de societate în 2022 pentru Pilonul II și Pilonul III și pentru restabilirea nivelului activului net. Mai multe detalii AICI.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Situație inedită la Alpin 57 Lux, unul dintre cei mai mari producători de înghețată din România: Doi directori generali pe același scaun, după o decizie cu apel. Reacția companieiBRD Pensii Private gestionează active pentru 553.740 de persoane în sumă de 5,093 miliarde de lei pe Pilonul II, conform datelor ASF de la finele lunii octombrie 2023. Pe Pilonul III, activele adminstrate însumează 212,92 milioane de lei pentru 37.615 persoane.
În perioada 2018 - 2022, pierderile BRD Pensii Private au însumat 55,57 milioane de lei, potrivit datelor termene.ro.
Pe Pilonul II sunt prezenți șapte administratori, care administrează câte un fond de pensii, activele acestora apropiindu-se de 120 miliarde de lei.