Un tablou semnat Francis Bacon, estimat la 60 de milioane de lire sterline, va fi expus publicului pentru prima dată în 45 de ani și licitat luna viitoare, pe 6 octombrie, la Christie's Londra, anunță BBC.
"Study of Red Pope 1962", a fost expus la Paris în 1971, la șase luni după ce a fost pictat, și apoi la Dusseldorf în anul următor. Este ultimul tablou pictat de Bacon din seria dedicată suveranilor pontifi, scrie News.ro.
Tabloul s-a aflat în posesia unui colecționar privat european din 1973 și va fi scos la licitație de casa Christie's în octombrie.
CITEȘTE ȘI NN Pensii a decis cine o înlocuiește ca CEO pe Raluca Țintoiu, căreia ASF i-a retras autorizația în scandalul naționalizării pensiilor privatePentru realizarea lui, Bacon s-a inspirat după capodopera lui Diego Velázquez din 1650 - "Portrait of Pope Innocent X".
Artistul a adăugat în această pânză o reflecție a unui alt personaj în oglindă - George Dyer, partenerul lui. La mai puțin de două zile după retrospectiva Bacon de la Paris deschisă în 1971, Dyer s-a sinucis.
Tabloul va rămâne expus la Christie's până pe 30 septembrie.
Prețul record plătit pentru un Bacon la casele de licitație a fost de 142 de milioane de dolari (89 de milioane de lire sterline) pentru un triptic cu portretul lui Lucian Freud, care s-a vândut în 2013.
Francis Bacon (28 octombrie 1909 - 28 aprilie 1992) a fost unul dintre cei mai importanți pictori ai secolului al XX-lea. Opera lui, realizată pe suprafețe mari, are ca teme principale suferința corpului omenesc, deformat de violența vieții de fiecare zi, într-o existență lipsită de sens și de posibilități eliberatoare.
Pictor al violenței, cruzimii și tragediei, Francis Bacon nu a ezitat însă să exprime în operele sale și admirația pentru Diego Velasquez, Vincent van Gogh și Pablo Picasso sau prietenia pe care o purta unor personalități moderne, precum Lucian Freud și Mick Jagger.