Persoanele ultra-bogate, în funcție de averile nete, vor transfera generației viitoare 3.900 de miliarde de dolari până în 2026, potrivit unui raport publicat luni de firmele de consultanță Wealth-X și NFP, relatează MarketWatch.
Suma reflectă un declin de 5% față de estimările din 2014, de 4.100 de miliarde de dolari, dar motivul este doar faptul că transferul marilor averi către moștenitori a început deja, se arată în raportul “Preparing for Tomorrow: A Report on Family Wealth Transfers”, scrie News.ro.
Cel mai puternic motiv de îngrijorare pentru super-bogații lumii este reprezentat de ”succesiune și probleme legate de moștenire”, potrivit unui sondaj efectuat recent de firma de consultanță în domeniul imobiliar Knight Frank.
Suma de 3.900 de miliarde de dolari care urmează să fie transferată de proprietari moștenitorilor este echivalentă cu 13% din activele totale ale celor mai bogați oameni din lume, în funcție de averile nete, fiind suficientă pentru a cumpăra direct cele mai mari 10 companii din lume: Apple, Alphabet, compania mamă a Google, Microsoft, ExxonMobil, Berkshire Hathaway, Amazon, Facebook, Johnson & Johnson, General Electric și China Mobile.
Până în 2020, raportul realizat de Wealth-X/NFP anticipează că averile ultra-bogaților vor crește cu 54%, la 46.000 de miliarde de dolari. Aproximativ 64% din aceste averi sunt câștigate de proprietari, iar 19% dintre aceștia au moștenit averi pe care le-au mărit ulterior.
Anul trecut, persoanele ultra-bogate, definite ca deținătoare ale unor active nete de cel puțin 30 de milioane de dolari, în vârstă de cel puțin 80 de ani, erau, în medie, de șapte ori mai bogate decât cei cu vârste de sub 30 de ani.
În pofida atenției mari dată de presă unor tineri milionari sau miliardari din Silicon Valley, cum este directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, există mulți alții care sunt mult mai în vârstă.
“Estimăm că, în total, există peste 14.000 de persoane cu averi foarte mari, care își vor transfera probabil averile în următorii 10 ani. Acest număr este mai mare decât numărul total al celor mai bogați oameni din China, în funcție de averile nete, (12.050) sau din Marea Britanie (10.650).
Bogații par să lase în urmă clasa de mijloc. Majoritatea americanilor din clasa de mijloc (81%) au obținut venituri în stagnare sau în scădere, în perioada 2004-2014, potrivit celor mai recente date din Congresul SUA, analizate de compania de management McKinsey Global Institute.
În plus, 61% dintre americanii din clasa de mijloc au afirmat că veniturile lor fie nu cresc, fie au rămas la nivelul anului trecut.
În ultimii 35 de ani a fost o perioadă de creștere extraordinară a averilor miliardarilor, potrivit studiului UBS/PwC “2015 Billionaire Report” publicat luna trecută, cu circa 917 miliardari care și-au construit singuri averile.
O evoluție comparabilă a mai avut loc în ”Epoca de Aur” de la începutul secolului 20.
Atunci, averile au fost create prin inovație industrială, în sectoare ca siderurgie, industria auto și electricitate. În prezent, averile sunt construite în industria de consum, tehnologie și inovații financiare în SUA și Europa, precum și în domeniul produselor de consum și al infrastructurii pe piețele emergente.
Dacă tendința se va menține, nivelul mediu al averilor celor 400 de persoane ultra-bogate din topul Forbes va urca la 48 de miliarde de dolari până în 2043, de peste opt ori peste nivelul actual, potrivit unui raport publicat luna trecută de organizația non-profit Urban Institute.
Averea medie pentru familiile de albi din SUA va crește cu 84%, la 1,2 milioane de dolari, față de un avans de 27%, la 108.000 de dolari în cazul afro-americanilor.
Visul american este disponibil doar pentru anumiți membri ai societății, a spus Dedrick Asante-Muhammad, director la Corporation for organizația non-profit Enterprise Development din Washington. El a arătat că este vorba despre bani în bancă, o primă locuință, diplomă de colegiu și siguranța pensiei.