Sibiu a primit, miercuri, la Atena, titlul oficial de Regiune Gastronomică Europeană în 2019, titulatură pe care o va împărți cu Regiunea Egeea de Sud (Grecia). Dosarul de candidatură al Sibiului a fost depus în iunie 2016, iar în perioada 2017 - 2019 bugetul estimat al programului este de peste opt milioane de euro.
Profit.ro a anunțat, în octombrie, că municipiul Sibiu și regiunea Egeei de Sud din Grecia, care include insulele Santorini, Mykonos, Rodos și Patmos, extrem de frecventate de turiști, au fost desemnate drept Regiuni Europene Gastronomice pentru 2019.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de către reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, miercuri, la Atena, a avut loc ceremonia decernării oficiale a titlului de Regiune Gastronomică Europeană în 2019, titulatură pe care Regiunea Sibiu o va împărți cu Regiunea Egeea de Sud (Grecia), arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Decernarea a avut loc în prezența reprezentanților Institutului Internațional de Gastronomie, Cultură, Artă și Turism, organism care patronează această titulatură.
”În numele Regiunii Sibiu și al României vă mulțumesc pentru onoarea de a purta în anul 2019 titlul de Regiune Gastronomică Europeană. Este o ocazie deosebită de a reafirma vocația europeană a României și regiunilor sale, de a participa la unitatea europeană prin diversitate și de a reafirma caracterul multinațional, multietnic și multicultural al Sibiului. Credem ca și voi că viitorul nostru comun are o bază mai solidă dacă se bazează pe specificul local și regional, pe conservarea si dezvoltarea identității culturale și etnice, pe cooperarea în diversitate si toleranță”, a declarat președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, la preluarea oficială a titlului, citată în comunicatul de presă.
La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Wiegand Fleischer, a apreciat importanța momentului, în condițiile în care se împlinesc zece ani de când municipiul Sibiu a deținut titlul de Capitală Culturală Europeană.
”Iată că, la 10 ani de când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, un alt titlu european important face din Sibiu o emblemă pentru dezvoltarea economică, dar și turistică. Turiștii care ajung anual în Sibiu apreciază, pe lângă obiectivele vizitate, mâncărurile tradiționale specifice fiecărei zone a județului. Dar cu siguranță mai sunt multe de descoperit în domeniul gastronomic, iar acest program va avea multe de oferit. Așteptăm cât mai mulți turiști români, dar și străini să se bucure de evenimentele care vor avea loc în cadrul programului Regiunea Gastronomică Europeană 2019”, a precizat Wiegand Fleischer.
La ceremonia de decernare a titlului au mai fost prezenți primarul municipiului Sibiu, Adrid Fodor, directorul Camerei de Comerț Sibiu, Eugen Iordănescu, dar și reprezentanții Asociației Județene de Turism, cei care vor implementa efectiv programele.
CITEȘTE ȘI Unde merg românii și cât cheltuiesc în vacanțe de Sărbători: Praga, Viena și Budapesta, cele mai căutate destinații externeDosarul de candidatură pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019 a fost depus în luna iulie 2016 și a fost analizat de un juriu internațional în luna septembrie 2016.
Consorțiul care a depus candidatura Sibiului este format din Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaș, Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu.
Potrivit acestui consorțiu, programul Regiune Gastronomică Europeană își propune să ofere turiștilor posibilitatea de a descoperi preparatele tradiționale din județul Sibiu.
Dosarul de candidatură a cuprins o scurtă prezentare a regiunii, cu evenimentele care au loc an de an în domeniul gastronomiei, dar și obiectivele, ariile de interes, produsele gastronomice specifice zonei și câteva dintre programele pe care Regiunea Sibiu și le propune în acest moment pentru anul 2019.
“Este un program ambițios pentru că nu implică o singură entitate, ci mai multe instituții care vor lucra împreună pentru un program de care va beneficia întreaga regiune și deci reprezintă un exercițiu important al colaborării inter-instituționale în folosul comunității. Beneficiile principale pe care le anticipăm sunt în primul rând de ordin economic, prin încurajarea producătorilor și afacerilor locale în domeniul producerii hranei și în domeniul culturii gastronomice ca motor de dezvoltare. Obiectivele secundare ale programului sunt în domeniul turismului și sănătății comunității. Sper că acest program va fi un impuls bun pentru regiune, dar acest lucru depinde de toți actorii implicați în implementarea sa, inclusiv de comunitate”, a declarat, la rândul său, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Bugetul estimat al programului pentru perioada 2017 - 2019 este în valoare totală de 8.659.200 euro.