O sculptură antică, din colecția pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, va fi licitată la Artmark pentru suma de 120.000 de euro

O sculptură antică, din colecția pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, va fi licitată la Artmark pentru suma de 120.000 de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 oct 2016

O sculptură antică rarisimă, înfățișând-o pe Afrodita, va fi vedeta Licitației Colecției Cella Delavrancea de joi, 27 octombrie, fiind estimată la casa Artmark între 90.000 și 120.000 de euro.

Sculptura, realizată în perioada elenistică a secolului II-I î.e.n., provine din colecția scriitoarei și pianistei Cella Delavrancea, fiica cea mare a scriitorului Barbu Ștefănescu Delavrancea, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Licitația va începe la ora 20.00, la sediul Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță, din strada C.A. Rosetti 5.

Figură emblematică pentru un întreg secol trecut de cultură, Cella Delavrancea a dezvoltat, pe lângă pasiunea pentru muzică și scris, nu a fost străină nici de lumea artelor plastice, legând prietenii strânse cu unii dintre cei mai importanți artiști români. A fost marea iubire a lui Nae Ionescu, a concertat cu George Enescu, a cochetat cu I.L. Caragiale și cu Constantin Brâncuși, iar cu Theodor Pallady a purtat o îndelungă corespondență romantică, la începutul anilor '30.

Istoria Torsului dinainte de apartenența la colecția Delavrancea este numai parțial știută, potrivit Artmark. Cunoscut este faptul că acesta a fost achiziționat de al treilea și ultimul soț al pianistei, Philippe Lahovary (1881-1965), ambasadorul României la Cairo, la începutul anilor '20, într-una din vizitele sale diplomatice la Paris. Cel mai probabil, opera a decorat saloanele conacului din Slăvitești în care au locuit, în secolul al XX-lea, cei doi soți.

Piața românească a costumelor făcute la comandă a ajuns la peste 20 de milioane de euro în acest an CITEȘTE ȘI Piața românească a costumelor făcute la comandă a ajuns la peste 20 de milioane de euro în acest an

La 27 ianuarie 1974, Cella Delavrancea realiza testamentul oficial prin care o numea pe poetesa Elena Balamaci, membră a Uniunii Scriitorilor, prietena sa intimă, moștenitoarea întregii sale colecții, din care a făcut parte și Torsul antic. După moartea Elenei Balamaci colecția ajunge la fundația dedicată Cellei Delavrancea, iar din 2016 reintră în posesia Veronicăi Liuba, fiica poetesei Elenei Balamaci.

Torsul antic, premieră absolută pentru piața românească de artă, este evaluată între 90.000 - 120.000 de euro, o estimare conservatoare raportat la prețurile importante pe care asemenea rarități le adjudecă în licitațiile internaționale.

Torsul a fost înregistrat în patrimoniul cultural național în 1974, urmare a adresei 1025/30/12/1974, notificată în baza Legii 63/1974 pentru ocrotirea patrimoniului național cultural al RSR. Torsul este din nou în curs de clasare în categoria tezaur a patrimoniului cultural național.

Dintre loturile scoase la vânzare se numără și tabloul ”Femeie în interior” de Theodor Pallady, lucrare estimată între 30.000 și 45.000 de euro.

În aceeași seară, vor avea loc alte două evenimente: Licitația colecției rameurului interbelic Herman Moser și Licitația ”Eroii Sanitari”.

viewscnt
Afla mai multe despre
cella delavrancea
sculptură antica