O lucrare din ultimul an de elev al lui Adrian Ghenie la Școla de Arte din Baia Mare, care fusese cumpărată anul trecut în Germania pentru 14.000 euro, a fost vândută, miercuri seara, la București, pentru 22.000 euro.
Profit. ro a relatat că mai multe lucrări de tinerețe ale lui Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român, au fost vândute, în luna noiembrie, la Köln, în Germania, cu prețuri cuprinse între 4.500 de euro și 15.000 de euro.
Succesul pe care lucrările pictorului Adrian Ghenie l-a înregistrat în ultimii ani la cele mai importante case de licitații internaționale îi determină acum pe colecționari să scoată la vânzare lucrări de tinerețe ale artistului, de pe vremea când acesta era elev la Școala de Arte din Baia Mare sau student la Universitatea de Arte din Cluj-Napoca.
Printre lucrările vândute anul trecut în Germania s-a numărat și lucrarea Flori, din 1994, ultimul an în care Ghenie a fost elev la Școala de Arte din orașul natal, Baia Mare.
Lucrarea provine de la un colecționar din Franța, care le-a cumpărat direct de la pictor, dar având în vedere că este vorba de o lucrare modestă prin comparație cu lucrările de maturitate ale artistului, pictura a atins în licitația din Germania prețul de 14.000 euro.
Cumpărătorul s-a gândit probabil că lucrări la astfel de prețuri, infime pe lângă milioanele pe care le ating tablourile actuale ale lui Ghenie, pot avea un succes mai mare în România. Nu mai devreme de octombrie, anul trecut, un tablou de tinerețe al pictorului s-a vândut în România, la casa Artmark, pentru 125.000 euro, prețul de pornire fiind de 12.000 euro.
Prin urmare, tabloul Flori, achizționat din Germania la 14.000 euro, a fost pus în vânzare, la casa de licitații Goldart, cu o estimare cuprinsă între 20.000-40.000 euro. Lucrarea a fost vândută în cele din urmă pentru 22.000 euro, prețul de pornire în licitație fiind 16.000 euro.
CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacții de 7 milioane euro pe piața imobilelor istorice în 2016 pentru Artmark Historical EstateAvând în vedere că fiecare casă de licitații, atât cea din Germania, cât și cea din România, au perceput un comision care variază în jurul a 20% din suma de vânzare, câștigul vânzătorului a fost și el modest, undeva în jurul a 1.000 de euro sau poate cu câteva sute de euro mai mult, dacă a beneficiat de un discount din partea casei de licitații.
În cazul în care investitorul a cumpărat, însă, mai multe sau toate lucrările puse în vânzare în Germania, s-ar putea ca, la eventuala vânzare a lor în România, profitul total al acestuia să se dovedească unul considerabil.
Ghenie este în prezent cel mai bine cotat pictor român contemporan, după ce, anul trecut, la Londra, un tablou al acestuia a fost vândut pentru 9 milioane de euro. O altă lucrare a artistului român a obținut la începutul anului trecut un preț de vânzare de peste 2,5 milioane de dolari, iar lucrările acestuia se regăsesc în prezent în cele mai cunoscute colecții și muzee de artă contemporană din lume.
Potrivit reprezentanților Galeriei Pace, care reprezintă operele lui Ghenie la New York și Londra, lista de așteptare a clienților săi ”se întinde pe patru continente”. Conform sursei citate, această listă cuprinde deja sute de persoane.
În aceste condiții nu este de mirare că amatorii de artă, care au avut inspirația de a achiziționa lucrările lui Adrian Ghenie pe vremea când acesta nu doar că nu cunoștea nici măcar succesul unui artist consacrat la nivel local sau național, sunt adevărații câștigători de pe urma vânzării lucrărilor artistului român.