În numai doi ani a ajuns de la "o catastrofă" în bucătărie, la cel mai bine plătit cofetar din România

scris 22 nov 2015

De Flavian Dobre, 23 de ani, am auzit de la mama lui: ”Dacă îl puneam să facă două ouă ochiuri le lipea de tavan”. Acum este cel mai bine plătit cofetar din România, câștigă 400 de euro pe zi doar pentru a învăța cofetarii din restaurantele și cofetăriile din toată țara arta de a face prăjituri. În numai doi ani, Flavian, student în anul trei la Teologie, a ajuns de la ”o catastrofă” în bucătărie, așa cum îl numea mama lui, la al doilea român care a absolvit cea mai mare școală de cofetari din lume.

”În anul 2012 am plecat în Norvegia pentru a studia Istoria Religiilor și la un moment dat voiam să fac o prăjitură pentru prietenii de acolo. Am sunat-o pe mama și mi-a dat rețeta. Am făcut o prăjitură cranț. A ieșit foarte bună, toată lumea a fost foarte încântată. Am mai făcut de câteva ori prăjitura cu același succes. Era un vis de-al mamei să aibă cofetărie. După șase luni am venit în vacanță în România și am făcut prima cofetărie la Buftea”, a declarat pentru Profit.ro Flavian Dobre.

Urmărește-ne și pe Google News

”Știam noțiuni elementare, dar voiam să ies din tipare”

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De la visul mamei și până la realitate nu a mai fost decât un pas, Flavian implicându-se din ce în ce mai mult în perfecționarea sa și primind din plin și sprijinul părinților.

”Am căutat pe Internet să văd ce școli importante sunt în domeniu. Am plecat la Le Notre Ecole din Franța, cea mai mare școală de cofetari din lume. Sunt al doilea român care a terminat această școală. Am absolvit după șase luni. Școala a costat 21.000 de euro. Am venit în România, dar mi-am dat seama că nu mă pricep la plating, adică la aranjarea produselor pe farfurie. Am plecat la Etoile, Academia de Artă Culinară și Design Prăjituri, care a costat 12.000 de euro și pe care am absolvit-o după șase luni”, povestește Flavian.

Ultimele cursuri le-a terminat în acest an, la școala franceză de cofetărie, patiserie și artă culinară Stephan Glacier.

În anul 2014 a mers la primul concurs de cofetărie, Cupa României, unde a obținut locul 3. Pentru acest concurs a făcut cel mai scump tort din România, care a costat 7.800 de lei pentru care a folosit aur lichid și tehnica picturii pe tort. Apoi a urmat premiul de excelență la secțiunea gust tot la Cupa României și titlul de cel mai bun cofetar din România și Europa de Est.

În luna septembrie din acest an a participat la cel mai mare târg de cofetari din lume de la Munchen, unde se ține și Campionatul Mondial. A câștigat marele premiu la secțiunea decor tort și medalia de argint la secțiunea gust. Au participat cofetari din Franța, Belgia, Finlanda, America, Japonia.

Intenția a fost să participe și la secțiunea ”arta în ciocolată”, doar că statuile pe care le-a făcut pentru concurs nu au mai ajuns la destinație, fiind pierdute pe drum de firma de transport.

Vrea să exporte prăjituri congelate în Spania și visează la o cofetărie ”high tech”

”Am construit o fabrică de prăjituri congelate, a doua fabrică din România de astfel de produse. Investiția a fost de circa 100.000 de euro. Vrem să exportăm produse în Spania, unde am aflat că ar fi cerere de astfel de produse. Noi livrăm deja produse în rețeaua de cafenele Gloria Jeans și Starbucks”, spune Flavian Dobre.

El deține doar o cofetărie, în Buftea, și spune că e greu să te impui pe piață dacă nu îți construiești un brand puternic.

”Să deschizi bodegi e simplu, dar când ai un nume și te respecți  nu poți să deschizi bodegi. Pentru România este foarte important să investești foarte mult în brand. În România funcționează foarte bine efectul de turmă, se cumpără produse de unde cumpără toată lumea, chiar dacă acestea au calitate zero”, explică acesta.

Prăjiturile pe care le face sunt 90% din ingrediente naturale, iar fructele folosite sunt cumpărate din din piață și congelate.

”Am investit până acum sute de mii de euro în ustensile, utilaje, forme. Toți banii pe care câștig îi investesc. Doar formele de silicon pentru a modela torturile costă 30.000 de euro. Visul meu este să fac o cofetărie high tech, dar este nevoie de mulți bani și pentru asta aș avea nevoie de un investitor care să mă susțină. Investiția ar fi de 250.000 - 300.000 de euro. Aș vrea să fac prăjituri 100% naturale,  handmade, totul să fie făcut manual și să produc în ediții limitate”, spune Flavian Dobre.

Și ingredientele naturale sunt foarte scumpe. De exemplu, cea mai scumpă  ciocolată, făcută din cacao din Ecuador, foarte rară, costă 400 de lei pe kilogram. Frișca naturală costă 30 de lei pe kilogram, iar foița de aur costă 200 de euro pe mai puțin de un gram.

Anual cei mai buni cofetari stabilesc ”ce se poartă” în cofetărie   

La fel ca în modă și în cofetărie, cei mai mari cofetari din Franța și Italia stabilesc anual tendințele în ceea ce privește ingredientele de bază ale prăjiturilor.  

”Anul acesta «s-au purtat» mango și fructul pasiunii. Afli de fructe de care nici nu știam că există. În România industria nu este dezvoltată, la noi cel mai mult se mănâncă amandină, ecler și savarină. Eu am încercat în acest an să introduc legumele în prăjituri. Am introdus morcovul, sfecla, cartofii mov, cartofii dulci, șofranul, ghimbirul. Am făcut blat de dovleac. Vreau să ies din tipare și să ne definim ca țară în acest domeniu”, mai povestește Flavian Dobre.

Cel mai spectaculos tort pe care l-a făcut este o prăjtură moussline de cafea, cu inserție de căpșuni și cu ciocolată albă, iar cel mai scump tort a costat 500 de lei pe kilogram. Avea 7 feluri de blat și 7 feluri de creme, și a fost făcut pentru pentru o nuntă.

O provocare pentru Flavian a fost realizarea unor prăjituri și a unui tort pentru un botez cu produse de post.

”Trebuia să combin mai multe culori, fucsia, mov și galben. Puteam să facem din marțipan, dar marțipanul are lapte praf, deci nu este de post. Am găsit însă o soluție. Totul a costat 7.000 de lei pentru 120 de persoane”, explică acesta.

Flavian spune că școala l-a ajutat să învețe anumite tehnici de gătit, însă imaginația este foarte importantă pentru un cofetar de succes.

”Pentru una din prezentările mele m-am gândit să fac un copac din ciocolată și m-am tot gândit cum să fac crengile. Am pus pe hârtie proprietățile ciocolatei, dar nu-mi venea nicio idee. Într-o zi însă am fost la fabrica pe care am construit-o și am văzut acolo niște țevi din plastic pe care le folosisem la instalații. Atunci mi-a venit ideea. Am luat țevile, le-am astupat la un capat, iar prin celălalt am turnat ciocolată lichidă. Le-am pus la rece și am putut să le modelez așa cum am vrut. Mi-au ieșit niște crengi de toată frumusețea”,  a conchis Flavian Dobre.

viewscnt
Afla mai multe despre
cofetarie
kanel