Franța are 39 de miliardari, cu o avere cumulată de 245 de miliarde de dolari, iar cel mai bogat dintre ei este proprietarul grupului de lux LVMH, Bernard Arnault, cu 41,4 miliarde de dolari, potrivit versiunii franceze a revistei Forbes, relatează publicația Le Figaro.
În topul mondial al miliardarilor, Bernard Arnault ocupă poziția a 11-a, înaintea lui Liliane Bettencourt, moștenitoarea grupului de cosmetice L'Oreal, care se află pe locul 14 în lume.
Bettencourt este totuși cea mai bogată femeie din lume, scrie News.ro.
În fruntea topului miliardarilor francezi se mai află moștenitorul grupului aeronautic francez Dassault, Serge Dassault, fondatorul Kering, François Pinault, și magnatul telecomunicațiilor, Patrick Drahi.
Cei mai bogați cinci francezi cumulează o avere de 125,8 miliarde de dolari.
Alain și Gerard Wertheimer, acționarii majoritari ai Chanel, Emmanuel Besnier, directorul general al grupului Lactalis, Xavier Niel, șeful Iliad, și Carrie Perrodo, văduva fondatorului grupului petrolier Perenco, completează top 10.
Totodată, trei persoane au intrat în clubul celor mai bogați oameni din Franța, respectiv Philippe Ginestet, fondatorul lanțului de magazine Gifi, Christian Latouche, directorul general al grupului de servicii pentru companii Fiducial, și Dominique Desseigne, șeful cazinourilor și hotelurilor Barriere.
Luând în considerare și pe noii veniți, averea totală a miliardarilor francezi a crescut cu 21% comparativ cu topul Forbes din 2016.
Niciunul dintre acești miliardari nu și-au obținut averile în industria tehnologiei, chiar dacă topul celor mai bogați 10 oameni din lume include fondatorii Microsoft, Bill Gates, Amazon, Jeff Bezos, Facebook, Mark Zuckerberg, și Oracle, Larry Ellison.
O altă caracteristică franceză este că majoritatea miliardarilor țării sunt moștenitori sau oameni care au dezvoltat moșteniri de familie, a arătat directorul general al Forbes France, Dominique Busso.
Între miliardarii francezi, 23% sunt moștenitori, față de 15% la nivel global, și 27% sunt moștenitori care și-au dezvoltat averile, comparativ cu 20% în lume.
Clasamentul Forbes se referă la averile personale, nu la cele de familie, iar sumele au fost calculate la cotațiile și cursurile de schimb valutar din 17 februarie.
Este pentru prima oară când Forbes publică un top separat al miliardarilor francezi, după lansarea unei versiuni franceze, online, a revistei economice americane, la sfârșitul lui 2016. O versiune print a revistei franceze va apărea în septembrie.