Un tablou al lui Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român, a fost vândut, la casa de licitații Sotheby's din Londra, pentru aproape 3 milioane de lire sterline, respectiv aproximativ 3,3 milioane de euro.
De data aceasta este vorba de lucrarea ”Pie fight interior”, datată 2012 și măsurând 2,1x1,6 m. Lucrarea a fost expusă, în același an, în expoziția de la Florența dedicată lui Francis Bacon, unul din artiștii care ll-au influențat pe pictorul român. Tabloul face parte dintr-o serie mai largă a lui Ghenie, de ”bătăi cu frișcă” (cum au fost preluate în română din cinematografia americană), pe care a început-o în 2018 și pe care a reluat-o cu această lucrare în 2012.
Prețul final de vânzare al tabloului a fost de 2.979.500 lire sterline, adică 3,29 de milioane euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De ce este important: După cum a relatat Profit.ro, două tablouri ale pictorului Adrian Ghenie au fost vândute, în aceste luni de pandemie, la celebrele case de licitații Christie’s și Sotheby’s, pentru milioane de euro, confirmând încrederea investitorilor în valoarea artistică, dar și de piață a românului.
Record stabilit pentru un pictor român: În 2016, tabloul Nickelodeon, care fusese expus și la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, într-o expoziție personală a lui Adrian Ghenie, a fost vândut pentru prețul record de 7,1 milioane lire sterline, adică echivalentul a 9 milioane de dolari SUA, la data respectivă. Ofertele au depășit, astfel, cu mult, estimarea casei Christie’s, care evaluase lucrarea la 1-1,5 milioane de lire sterline.
Mai este interesant: Născut în 1977 la Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit în 2001 Universitatea de Arte din Cluj-Napoca, dar ulterior s-a stabilit în Germania, la Berlin, unde, după o perioadă mai grea, a început să cunoască faimă internațională. Atât la Berlin, cât și la Cluj, artistul a contribuit la dezvoltarea galeriei Plan B, care expune lucrările noii generații de artiști români. Ghenie a fost laureat și cu Premiul Academiei Române pentru pictură, distincție care se acordă o singură dată unei persoane, ca urmare a reprezentării României la Bienala din Veneția din 2015.
CITEȘTE ȘI Proprietarul unui restaurant din Italia a descoperit cum poate păcăli restricțiile - VIDEOLa începutul acestei luni, după cum a relatat Profit.ro, lucrarea Lidless Eye, datată 2016-2018, a pictorului român Adrian Ghenie a fost vândută la Hong Kong, tot într-o licitație a casei Sotheby's, pentru prețul final de 54,92 milioane de dolari Hong Kong, echivalentul a 6 milioane de euro.
Lucrarea vândută acum face parte dintr-o serie celebră de ”autoportrete” ale artistului, în care acesta se (re)imaginează ca unul din idolii săi din lumea artei, și anume Vincent van Gogh. După cum remarcă casa de licitații Sotheby’s, Ghenie a reinventat astfel genul ”autoportretului” sau portretului, lucrări ale sale având în centru personaje ilustre precum Charles Darwin, Marcel Duchamp, Stan Laurel și Oliver Hardy, Elvis Presley, dar și de o notorietate mai puțin fastă, precum Hitler, Lenin sau Stalin.
Anul trecut, în noiembrie, la Christie’s New York, un portret din ”seria van Gogh”, intitulat The Lidless Eye, datat 2017 și de doar 40x35 cm, a fost licitat pentru prețul final de 1,33 milioane dolari (aproximativ 1,17 milioane euro), deși casa de licitație îl estimase la jumătate din valoarea pentru care s-a vândut.
La Hong Kong, tabloul Lidless Eye, din aceeași perioadă, dar de dimensiuni mult mai mari (180x150 cm), a fost estimat de Sotheby’s ca valorând între 42 și 62 milioane de dolari Hong Kong.
Prețul de pornire în licitație a fost de 38 milioane de dolari Hong Kong, pentru ca prețul de adjudecare să ajungă la 46 milioane, la care s-a adăugat comisionul casei de licitație, astfel că suma finală plătită de cumpărător a fost cu puțin sub 55 milioane, respectiv 54,92 milioane de dolari Hong Kong, adică 6 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI Nobelul pentru Literatură, o afacere perdantă în acest an pentru editurile româneștiAnul acesta, la începutul pandemiei de coronavirus, în februarie, la casa de licitații Sotheby’s din Londra, lucrarea The Arrival de Adrian Ghenie a fost cumpărată pentru prețul final de 4,1 milioane de lire sterline (aproximativ 5 milioane de euro).
Lucrarea de mari dimensiuni (210x165 cm) datează din 2014, an în care artistul a prezentat-o în două expoziții, la Berlin și Malaga.
O a doua lucrare a lui Ghenie fost vândută, la începutul lunii iulie, la Christie’s Hong Kong, pentru 3,8 milioane euro (echivalentul a 33,7 milioane dolari Hong Kong).
Este vorba de On the road to Tarascon 2, un tablou la aceeași scară cu cel menționat anterior și datând din 2013. Lucrarea este încă un omagiu adus de pictorul român lui Vincent van Gogh, de care este evident influențat și în ipostaza căruia s-a imaginat de-a alungul timpului.
Ambele lucrări s-au vândut la cotele superioare estimate de casele de licitații.
CITEȘTE ȘI PRO TV schimbă proprietarul: Miliardarul ceh Petr Kellner primește undă verde de la Bruxelles pentru preluarea CMENici anul trecut nu a fost unul rău pentru pictorul român, fiind marcat de numeroase vânzări ”de milioane”.
În luna mai, lucrarea Babe in the Woods a fost vândută, la casa de licitații Christie’s din New York, pentru 2,29 milioane de dolari, echivalentul a 2 milioane de euro. În aceeași licitație, sculptura Rabbit de Jeff Koons, un celebru artist american, s-a vândut pentru 91 milioane de dolari, preț record în cazul unui artist în viață. Lucrarea a fost expusă prima dată în 1986 și promovată în galeria de la New York a româncei Ileana Sonnabend.
În luna martie, pictura The Collector 4 a fost vândută, la casa de licitații Christie’s din Londra, pentru 2,65 milioane de lire sterline, echivalentul a 3 milioane de euro.
Cu doar o seară înainte, tot la Londra, dar la Casa Sotheby’s, lucrarea Duchamp’s Funeral I a fost vândută pentru 4,3 milioane de lire sterline, adică aproape 5 milioane de euro.
În octombrie, la casa de licitații Christie’s din Londra, un tablou al românului, intitulat ”Autoportret în 1945”, s-a vândut pentru 1,45 milioane de lire sterline, echivalentul a peste 1,6 milioane de euro.