Expoziție de artă aborigenă cu vânzare, în premieră în România

Expoziție de artă aborigenă cu vânzare, în premieră în România
scris 5 nov 2015

Istoria aborigenilor australieni se bazează pe capacitatea de a se adapta și de a supraviețui mai mult de 60.000 de ani prin recrearea continuă de legături cu tradiția și cu credințele și practicile străvechi.

În zilele moderne arta a fost principala formă de supraviețuire, după perioada de 150 de ani de disperare adusă de sosirea albilor pe teritoriul aborigenilor. Pe parcursul ultimilor 50 de ani, arta a dat în multe cazuri, un nou sens pentru indivizi și comunităti venite din sărăcie și disperare, datorită succesului cultural și economic al artei moderne aborigene. Astăzi, această formă de artă este admirată pe plan internațional că o reprezentare frumoasă a sufletului și bucuria de viată a celei mai vechi comunităti de oameni de la planetă noastră.

În mod surprinzător, la mai mult de 13.000 km distanță, arta tradițională romanească și arta aborigenilor sunt similare. Cultura traditională românească a fost de asemenea o jumătate de secol în disperare din cauza unei ideologii străine impusă. Această renaștere a unei culturi aborigene aproape uitată poate fi o sursă de speranță și de inspirație pentru arta tradițională romanească.
De aceea, Asociația non-profit Seeds a organizat în București The Dreaming – expoziție de artă aborigenă cu vânzare, o premieră în România. Expoziția se desfăsoară între 15 octombrie și 6 noiembrie în clădirea SkyTower.

Peste 240 de picturi și obiecte de artă create de zeci de artiști aborigeni în comunităti și cooperative de producție de artă sunt expuse în această perioadă.

Asociația intenționează să planteze sămânța modelului australian în pământ românesc. Astfel, din fondurile strânse în cadrul acestei expoziții și din alte donații, ONG-ul își propune că în anii următori să înființeze câteva cooperative de artă tradițională romanească în comunităti izolate și defavorizate. 

"Succesul și recunoașterea artei ancestrale a aborigenilor din Australia nu ar fi fost posibile fără descoperirea modelului cooperativelor de producție artistică, în cadrul cărora membrii grupurilor aborigene au reînvățat să își trăiască și exprime credințele străvechi prin artă modernă. Prin activitatea noastră, urmărim să dezvoltăm acest model de succes și în România, pentru a revigora și aduce în modernitate filonul artistic tradițional, prin crearea de obiecte autentice, utile și vandabile,” a declarat Dan Cristea, Președintele Asociației Seeds.

Expoziția este deschisă publicului zilnic, între orele 11:00-19:30. Biletele, în valoare de 20 lei, respectiv 10 lei pentru copii, studenți sau pensionari, pot fi achiziționate la intrarea în expoziție și în rețelele  bilete.ro și Eventim.  

Urmărește-ne și pe Google News

Programul detaliat îl puteți găsi pe site-ul evenimentului www.thedreaming.ro.

Seeds este o asociație non-profit din București al cărei obiectiv este stimularea invătămantului și producției de artă în comunitătile defavorizate din România, cu obiectivul dublu de a promova arta și obiectele tradiționale românești și de a crea un model de dezvoltare economică sustenabilă.

Frunze de Arbust Medicinal descrie frunzele unui anumit tip de arbust local care crește din abundență în regiunile deșertice din Utopia, patria Gloriei Petyarre, la nord-est de Alice Springs. Frunzele sunt foarte valoroase pentru oamenii din Utopie, unde acestea sunt folosite pentru a ajuta în procesul de vindecare. Pe durata de viață a plantei, frunzele își schimbă culoarea și prezintă proprietăți medicinale diferite. În această lucrare, Gloria descrie miscările frunzelor care plutesc spre sol.

Gloria Petyarre este una dintre cele mai cunoscute artiste din Australia. Gloria s-a născut în c.1945, în Utopia, Australia Centrală. Limbă ei aborigenă este Anmatyerre, iar țara sa este Atnangkere. Gloria este una dintre cele șapte surori care au devenit artiste foarte cunoscute. Gloria, la fel ca multe dintre artistele aborigene din Utopia, a câștigat recunoașterea initială ca o artistă care a lucrat pe batic. Ea a început să picteze în 1988 și rapid câștigat recunoașterea internatională, iar acum este larg răspandită în colecții importante. Dreaming-urile sale includ Mountain Devil Dreaming, Pictura Corporală Awelye și Frunze de Arbuști Medicinali.

Rosella Namok este vorbitoare de Ungkum și s-a născut la Lockhart River în 1979.  A început să picteze cu grupul artistic din Lockhart River de la o vârstă fragedă. Lucrările  Rosellei sunt foarte contemporane – ea pictează despre poveștile ei de viață din comunitatea aborigenă izolată, despre oamenii din jurul ei, felul în care trăiesc și lucrurile pe care le fac.   
 
Tommy Watson – un bătrân din tribul Pitjantjatjara născut în anii 1930’s în comunitatea Irrunytju.  A fost unul dintre fondatorii centrului artistic Irrunytju și a început să picteze în 2002.  A devenit între timp unul din artiștii australieni indigeni contemporani importanți.
 
Această lucrare reprezintă ținutul dreamtime al lui Tommy; el pictează ținutul strămoșilor lui, cu care el călătorea la siturile ceremonial de lângă ochiurile de apa. Această pictură are o perspectivă aeriană.

viewscnt
Afla mai multe despre
arta aborigena