La doar câteva săptămâni după lansarea globală, Netflix anunță asaltul asupra proxy-urilor și VPN-urilor.
Utilizatorii din toată lumea folosesc aceste tehnologii pentru a accesa conținutul care nu este disponibil în țara lor. De exemplu, în România, unde este disponibilă doar o mică parte din librăria Netflix, se pot accesa filmele și serialele disponibile în Statele Unite folosind un VPN care are IP de America.
Însă, sub presiunea marilor case de producție, precum Sony Pictures, Netflix este forțat să oblige cumva utilizatorii să se supună drepturilor de difuzare. Proabil din perspectiva de business, pentru Netflix este mai bine să facă pe plac caselor de producție și să blocheze VPN-urile utilizatorilor din România, decât să cumpere de la aceleași case de producție drepturile de difuzare pentru o piață așa mică cum este țara noastră.
Nu este însă clar, iar cei de la Netflix nu par să aibă un răspuns definitiv, cum va fi blocat un utilizator a cărui identitate este ascunsă de proxy-ul sau VPN-ul folosit. Ce poate face Netflix este să blocheze rețelele cunoscute de servicii care ascund IP-ul utilizatorului. Însă aceasta este o măsură cu efect limitat pentru că întotdeauna utilizatorul va găsi servicii care nu sunt blocate și care pot fi folosite bine-mersi. Vor fi probabil blocate serviciile mari, iar utilizatorii se vor reorienta către unele mai puțin cunoscute.
Pentru cei care înțeleg ce însemnă un proxy sau un VPN, planul Netflix este o utopie, nu un motiv de îngrijorare. Este mai degrabă o mișcare de PR, menită să arate pompieristic caselor de producție că Netflix face tot ce poate pentru a respecta drepturile de difuzare. Însă, cum s-a observat și până acum, celor de la Netflix nu le pasă chiar atât de mult cum accesează utilizatorii conținutul, atâta vreme cât rămân clienți fideli. Netflix este conștient că se află între ciocan (casele de producție) și nicovală (utilizatorii) și că trebuie să aibă un echilibru, nu să se transforme într-un polițist.
David Fullagar, Vice President of Content Delivery Architecture, a anunțat pe blogul Netflix că asaltul împotriva VPN-urilor și proxy-urilor va începe în săptămânile următoare și că celor care folosesc aceste servicii li se va afișa un mesaj de eroare. Deja unii utilizatori s-au lovit de aceste mesaje de eroare când au încercat să acceseze Netflix folosind un VPN cu IP de Statele Unite.
Din punctul de vedere al utilizatorului român nu prea are sens să folosești Netflix fără VPN. De ce să plătești cât amercanii, dacâ ai acces doar la 12% din conținut? Dacă prețul ar fi fost adaptat puterii de cumpărare locale și raportat la conținutul disponibil, prețul corect pentru Netflix în România ar fi fost probabil undeva sub 5 euro. Plus că vorbim de o țară în care cel mai important concurent este torrent-ul, o țară în care majoritatea utilizatorilor nu sunt obișnuiți să plătească pentru conținut, fie că vorbim de filme sau muzică, fie că vorbim de programe de calculator ori aplicații de smartphone.
Dacă într-adevăr am ajunge în situația în care să nu mai putem accesa Netflix printr-un VPN, nu prea ar mai avea sens abonarea doar pentru conținutul disponibil în România. Avem destule servicii de streaming cu conținut sărac și chiar cu prețuri semnificativ mai mici.
Netflix are sens la prețul cerut doar în condițiile unei librării de conținut bogate, nu a uneia de 12%.