Într-o mutare cel puțin surprinzătoare, Google a prezentat oficial noua versiune de Android, N.
Prezentarea Android N era așteptată abia în luna mai, când, în mod tradițional, Google vine cu cele mai importante noutăți ale anului la conferința Google I/O.
Momentul ales de Google este și mai surprinzător dacă ne gândim că au trecut doar câteva luni de când a fost lansată versiunea precedentă de Android și că update-ul la Marshmallow nu are nici 3% cotă de piață.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Însă Google a avut motivele sale pentru a grăbi lansarea. Cel mai probabil, a vrut să ofere dezvoltatorilor de aplicații suficient timp pentru acomodarea și optimizarea acestora la noile cerințe.
Google avertizează că actuala versiune de Android este încă în lucru și că până la varianta finală mai pot să apară modificări. Dar, chiar și așa, se remarcă încă de pe acum o serie de noutăți și modificări.
Multitasking cu Multi-Window
După ce atât Microsoft, cât și Apple, și-au actualizat sistemele de operare pentru mobile cu funcții de multitasking, era doar o chestiune de timp până să facă și Google același lucru. Mai ales că Google a pierdut startul pentru nișa de business a dispozitivelor mobile, cel puțin pe partea de tablete.
Multi-Window face posibilă rularea pe același ecran, în paralel, a două aplicații. Funcția nu va fi disponibilă și pentru aplicațiil actuale, dezvoltatorii vor trebui să le actualizeze cu suportul necesar.
Google nu a oferit toate informațiile legate de Multi-Window dar, din câte se pare, acesta va funcționa într-un mod similar sistemului split-screen introdus de Microsoft odată cu Windows 8.1.
Dezvoltatorii vor putea alege ce porțiune din ecran va ocupa aplicația în mod Multi-Window, iar conținutul afișat de aceasta se va adapta automat, întocmai unui site responsive.
Picture-in-Picture
Aplicațiile care implică într-un fel sau altul conținut video vor putea rula fereastra de redare separat de restul sistemului de operare.
Implementarea va semăna cu ceea ce oferă aplicația de YouTube în prezent: clipul video poate fi minimizat, pentru a ocupa doar o porțiune mică din partea de joc a ecranului, iar utilizatorul poate continua să navigheze în cadrul aplicației, fără să închidă clipul.
Într-un mod similar, Android N va permite minimizarea chenarului care care conține un video, iar utilizatorul va putea folosi sistemul de operare și restul aplicațiilor.
Picture-in-Picture va fi foarte interesant de folosit pe smart TV-urile cu Android, acolo unde utilizatorii vor putea, de exemplu, să urmărească și fluxul de Twitter în timp ce se uită la o emisiune TV.
Răspunsuri la mesaje direct din notificări
În Android N, utilizatorii vor putea răspunde, de exemplu, la comentariile de pe Facebook direct din fereastra de notificări. Deci nu vor fi nevoiți să părăsească aplicația activă pentru a intra în Facebook și a comenta de acolo.
Această facilitate a fost implementată anterior de Google în aplicația Hangouts, dar acum ea va deveni disponibilă la nivelul sistemului de operare.
Grupuri de notificări
Pentru cei foarte activi pe rețelele de socializare, numărul și frecvența notificărilor primite poate fi o problemă. Cu gândul la acest aspect, Google a creat ceea ce în Android N va fi cunoscut sub denumirea ”Bundle Notifications”.
Simplus spus, notificările similare date de o anumită aplicație vor fi grupate într-un singur element, ce poate fi extins pentru a avea acces la fiecare notificare în parte. Sună și va fi mult mai ergonomic decât o listă de notificări interminabile.
Dincolo de noutățile importante, Android N include și multe optimizări de detaliu, pe care utilizatorii le vor descoperi pe parcurs ce vor începe să-l folosească.
Un exemplu foarte bun în acest sens este meniul de opțiuni. Acesta, sub denumirile secțiunilor principale, afișează acum, pe scurt, informații utile. De exemplu, sub numele secțiunii ”Data usage” apare acum traficul făcut în perioada setată. Sub ”Sound” este afișat nivelul volumului, sub ”Wi-Fi” este afișat numele rețelei la care este conectat telefonul. Și așa mai departe.
Google va mai lansa în lunile următoare încă 5 versiuni de test, dedicate dezvoltatorilor de aplicații, urmând ca varianta finală de Android N să fie gata în toamnă.